ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το «πακέτο Απριλίου» για 800.000 επιχειρήσεις και 1,7 εκατ. εργαζομένους

10:38 - 30 Μαρ 2020 | Οικονομία
Το «πακέτο Απριλίου» για 800.000 επιχειρήσεις και 1,7 εκατ. εργαζομένους
Το σχέδιο στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων για τον Απρίλιο παρουσίασε το πρωί της Δευτέρας το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Το συνολικό "πακέτο" που ξεκίνησε να διαμορφώνεται στα μέσα Μαρτίου ανέρχεται στα 10 δισ. ευρώ και όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, τον Απρίλιο θα καλύψει το 80% των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, που θα λάβουν το επίδομα των 800 ευρώ, αλλά και το 76% του συνόλου των επιχειρήσεων στη χώρα. Επίσης καλύπτονται και 700.000 ελευθεροι επαγγελματιες, το 75% δηλαδή του συνόλου. Ανακοινώθηκε ακόμα νέο σχήμα χρηματοδότησης επιχειρήσεων, που θα πρέπει να ενταχθούν σε αυτό το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου. Στο 3,5% του ΑΕΠ ανέρχεται συνολικά η οικονομική στήριξη.

Ο Χρήστος Σταϊκούρας ανακοίνωσε το "Πακέτο Απριλίου" για τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας, το οποίο καλύπτει όπως είπε 1,7 εκατομμύρια εργαζομένους, που θα λάβουν το επίδομα των 800 ευρω. Όπως σημείωσε ο υπουργός στο μέτρο εντάσσεται το 80% του συνόλου των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα. Για αυτούς, το κράτος καλύπτει και τις ασφαλιστικές τους εισφορές για 45 ημέρες.

Επίσης, προβλέπεται αναστολή πληρωμών προς την εφορία για τέσσερις μήνες, αλλά και δυνατότητα έκπτωσης 25% εάν καταβληθούν εμπρόθεσμα. Σε αυτά τα μέτρα εντάσσονται όλοι οι μισθωτοί σε σχέση εργασίας αορίστου η ορισμένου χρόνου, με πλήρη η μερική η εκ περιτροπής απασχόληση.

Να σημειωθεί ότι για όσους εργαζομένους τίθενται σε προσωρινή αναστολή εργασίας, η ενίσχυση αυτή είναι αφορολόγητη ακατάσχετη και δεν συμψηφίζεται με οφειλές.

Στο πακέτο στήριξης εντάσσονται επίσης περισσότερες επιχειρήσεις και πλέον, σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ, τα μέτρα στήριξης δικαιούνται 800.000 επιχειρησεις, που αφορούν το 76% του συνόλου της χώρας.

Καλύπτεται όπως είπε ο κ. Σταϊκούρας το 86% των ΚΑΔ.

Για τις επιχειρήσεις αυτές προβλέπεται αναστολή καταβολής ΦΠΑ και βεβαιωμένων οφειλών προς την εφορία. Προβλέπεται και έκπτωση 25% για όσους κάνουν εμπρόθεσμες καταβολές ΦΠΑ. Η έκπτωση θα συμψηφίζεται με μελλοντικές οφειλές.

Προυπόθεση φυσικά για τα παραπάνω είναι η διατήρηση των θέσεων εργασίας.

Το "πακέτο Απριλίου" στηρίζει ακόμα 700.000 ελεύθερους επαγγελματίες. Το 75% του συνόλου. Όπως είχε γίνει γνωστό, θα λάβουν στήριξη 600 ευρώ μέσα από πόρους ΕΣΠΑ για εκπαιδευτική αποζημίωση.

Ο υπουργός ξεκαθάρισε ακόμα πως το Δώρο Πάσχα θα καταβληθεί στο σύνολό του. Θα καταβληθεί από όλες τις επιχειρήσεις προς όλους τους εργαζομένους. Οι επιχειρήσεις που δεν καλύπτονται θα πρέπει να το καταβάλουν στην προθεσμία που προβλέπει ο νόμος. Το ποσό του δώρου Πάσχα που αντιστοιχεί για το διάστημα αναστολής της εργασιακής σχέσης εργαζομένου καταβάλλεται από το κράτος.

Ανακοινώθηκε επίσης ότι:

-          Θεσπίζεται σχήμα της επιστρεπτέας προκαταβολής. Με ρήτρα μη απολύσεων και έναρξη στις 2 – 8 Απριλίου των αιτήσεων

-          Μέχρι 10/4 η μπόνους στήριξη των υγειονομικών υπαλλήλων

-          Γίνεται σύσταση προς τις τράπεζες για διευκόλυνση δανείων

-          Μέτρα στήριξης θα διαμορφωθούν και για τον πρωτογενή τομέα. Αρχικά ποσό 150 εκ ευρώ δίνεται για στήριξη αγροτών. Επίσης θα αξιοποιηθούν κοινοτικοί πόροι.

-          Προβλέπεται συμπληρωματικός προϋπολογισμός με αύξηση πιστώσεων του υπ. Οικ. Αυξάνονται κατά 5 δισεκ. γιατί ξεπερνούν 2,1 οι μη καταβαλλόμενοι φόροι  πόροι, στα 1,6 δισεκ οι εισφορές που καλύπτει το κράτος, η έκτακτη οικονομική ενίσχυση είναι στα 1,4 δισεκ.  Στα 6,8 δισεκ στο 3,5% του ΑΕΠ ανέρχεται συνολικά η στήριξη. Αυτά δεν περιλαμβάνουν τα μέτρα μέσω ΕΣΠΑ.

Γιώργος Αλεξάκης- Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Διαβάστε επίσης:

Τελευταία τροποποίηση στις 12:04 - 30 Μαρ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.