ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Επιστρεπτέα Προκαταβολή: Δυσκολίες βλέπουν οι λογιστές στην αποστολή στοιχείων επιχειρήσεων

11:28 - 04 Απρ 2020 | Οικονομία
Επιστρεπτέα Προκαταβολή: Δυσκολίες βλέπουν οι λογιστές στην αποστολή στοιχείων επιχειρήσεων
Δόθηκε στην δημοσιότητα η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ 1135/Β/2-4-2020) των Υπουργών Οικονομικών και Ανάπτυξης για την «Ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υλοποίηση του προσωρινού μέτρου ενίσχυσης με τη μορφή Επιστρεπτέας Προκαταβολής σε επιχειρήσεις που επλήγησαν οικονομικά λόγω της εμφάνισης και διάδοσης του κορονοϊού και τη διαδικασία υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος».

Με την εν λόγω Κ.Υ.Α. τέθηκε σε ισχύ η ψηφιακή πλατφόρμα “myBusinessSupport” της Α.Α.Δ.Ε. για την έναρξη του χρηματοδοτικού σχήματος της Επιστρεπτέας Προκαταβολής.

Η παραπάνω χρηματοδοτική ενίσχυση επιχειρήσεων θα είναι εντόκως επιστρεπτέα προς το κράτος ανάλογα και με την πορεία της επιχείρησης.

Οι επιχειρήσεις καλούνται να συμπληρώσουν στην πλατφόρμα τα κατωτέρω στοιχεία:

  • Επιχειρήσεις υποκείμενες σε ΦΠΑ, που τηρούν:

α) απλογραφικά βιβλία: τον κύκλο εργασιών ΦΠΑ που αφορά το Α’ τρίμηνο 2020,

β) διπλογραφικά βιβλία: τον κύκλο εργασιών ΦΠΑ που αφορά τον Μάρτιο 2020,

  • Επιχειρήσεις μη υποκείμενες σε ΦΠΑ, που τηρούν:

α) απλογραφικά βιβλία: το σύνολο των ακαθαρίστων εσόδων του φορολογικού έτους 2019, το σύνολο των εξόδων του φορολογικού έτους 2019 και τα ακαθάριστα έσοδα Α΄ Τριμήνου 2020, συγκεντρωτικά για το τρίμηνο,

β) διπλογραφικά βιβλία: το σύνολο των ακαθαρίστων εσόδων του φορολογικού έτους 2019, το σύνολο των εξόδων του φορολογικού έτους 2019, τα ακαθάριστα έσοδα Α΄ Τριμήνου 2020, διακριτά για κάθε μήνα.

Για τους μήνες Απρίλιο έως και Δεκέμβριο 2020, οι επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως τύπου τηρούμενων βιβλίων συμπληρώνουν τον κύκλο εργασιών ΦΠΑ ή τα ακαθάριστα έσοδα κάθε μήνα, κατά περίπτωση, μέχρι τη δέκατη ημέρα του επόμενου μήνα.

Η εκδήλωση ενδιαφέροντος και τα ως άνω συνοδευτικά στοιχεία υποβάλλονται στην πλατφόρμα έως την 10.4.2020.

Σύμφωνα πάντως με ανακοίνωση της παράταξης του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος  «Προοδευτικοί Οικονομολόγοι Ελλάδος» καθώς δεν έχουν σταλεί φορολογικές δηλώσεις για το φορολογικό έτος 2019, ούτε περιοδική δήλωση ΦΠΑ για τον μήνα Μάρτιο (τον τελευταίο μήνα δηλαδή του Α’ τριμήνου του 2020), οι λογιστές είναι «αδύνατον να αποστείλουν (στην παρούσα και σε οποιαδήποτε κατάσταση) δηλώσεις ΦΠΑ σε 6 μέρες. Είναι ανέφικτό να αποστέλλονται κάθε 10 του μήνα από εδώ και στο εξής τα συνολικά έσοδα και έξοδα της επιχείρησης. Το myDATA δεν μπορεί να εφαρμοστεί φέτος».

Διαβάστε επίσης:

Αίτημα της ΕΣΕΕ για ένταξη των αυτοαπασχολούμενων στην «επιστρεπτέα προκαταβολή»

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.