ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κορονοϊός: Στον «πάγο» οι αναβαθμίσεις για την ελληνική οικονομία

19:00 - 05 Απρ 2020 | Οικονομία
Κορονοϊός: Στον «πάγο» οι αναβαθμίσεις για την ελληνική οικονομία
Η επέλαση του κορονοϊού στην ελληνική οικονομία απομακρύνει τα σενάρια των αναβαθμίσεων της Ελλάδας από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης, σε μια χρονιά που είχε ξεκινήσει με ιδιαίτερα θετικούς οιωνούς.

Μετά την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας σε «ΒΒ» από «ΒB-» από τον οίκο αξιολόγησης Fitch Ratings, αλλά και την έξοδο στις αγορές με το 15ετές ομόλογο, οι αναλυτές προέβλεπαν αλλεπάλληλες αναβαθμίσεις μέσα στο 2020, ενώ υπολογιζόταν ότι η χώρα θα «αγγίξει» την investment grade μέσα στο 2021.

Συνολικά μέσα στο 2020 έχουν προγραμματιστεί οι παρακάτω αξιολογήσεις της Ελλάδας από πέντε οίκους πιστοληπτικής διαβάθμισης: Moody’s: 8 Μαΐου και 6 Νοεμβρίου, Standard & Poor’s: 24 Απριλίου και 23 Οκτωβρίου, Fitch: 24 Ιουλίου DBRS: 24 Απριλίου και 23 Οκτωβρίου και Scope: 17 Ιουνίου και 4 Δεκεμβρίου.

Η πανδημία ήρθε να αλλάξει τα δεδομένα και όχι μόνο για την Ελλάδα. Η παγκόσμια ύφεση θα «κλείσει» το δρόμο της αναβάθμισης για τις περισσότερες οικονομίες του πλανήτη.

Ύφεση αλλά όχι υποβάθμιση

Για ύφεση 7% της ελληνικής οικονομίας κάνει λόγο ο γερμανικός οίκος αξιολόγησης Scope Ratings, λόγω της υψηλής εξάρτησης από τον πληγέντα τομέα του τουρισμού, αλλά και το υψηλό ποσοστό αυτοαπασχόλησης που εμφανίζει η οικονομία.

Ο αδύναμος πυρήνας κερδοφορίας των ελληνικών τραπεζών και το ακόμη υψηλό βάρος των μη εξυπηρετούμενων δανείων περιορίζουν τις ικανότητες τους να υποστηρίξουν την ευρύτερη οικονομία, σημειώνει ο οίκος, που βλέπει, όμως, ότι η βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους είναι θωρακισμένη ως ένα βαθμό.

Από την άλλη, η UBS τοποθετεί την Ελλάδα στις χώρες που δεν αναμένεται να δουν υποβάθμιση. «Στήριγμα» στο να κρατήσει η Ελλάδα σταθερή την αξιολόγησή της για φέτος βρίσκει στην πιθανότητα συμμετοχής στο έκτακτο QE και στο υψηλό cash buffer.

Η ελβετική τράπεζα επισημαίνει ότι «η Ελλάδα μπορεί να μετριάσει τις συνέπειες της πανδημίας σε κάποιο βαθμό μέσω του μεγάλου αποθέματος ρευστότητας που διατηρεί, αλλά οι αξιολογήσεις της από τους οίκους είναι πιθανό να παραμείνουν στη ζώνη του "BB" και κάτω από το investment grade».

Τεράστιες οι απώλειες στο ΑΕΠ

Την ίδια στιγμή, ο ΟΟΣΑ προβλέπει ότι «Τα μέτρα περιορισμού τα οποία εφαρμόζει η Ελλάδα μπορεί να έχουν επίπτωση έως -35% του ΑΕΠ». Ο λόγος διότι ο τουρισμός, η εστίαση και άλλοι κλάδοι που πλήττονται ιδιαίτερα από τα shutdown, φαίνεται να έχουν υπερβολικά μεγάλη συμμετοχή στη διαμόρφωση του Ελληνικού ΑΕΠ», αναφέρεται στην έκθεση.

Ύφεση 18,6% για την ελληνική οικονομία προβλέπει σε ανάλυσή της και η UniCredit. Ωστόσο, για το 2021, στην Ελλάδα αναμένει εκτίναξη του ρυθμού ανάπτυξης στο 15,5%. Ο λόγος και εδώ οι τομείς που συνδέονται με τον τουρισμό, καθώς καθιστούν την χώρα πιο ευάλωτη, από ό, τι πολλές άλλες χώρες της Ευρωζώνης, εξαιτίας της αρνητικής επίπτωσης των περιορισμών στις μετακινήσεις.

Χαρά Κάνδηλα

Τελευταία τροποποίηση στις 20:03 - 05 Απρ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.