ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αυξήθηκαν τα «φέσια» του Δημοσίου τον Φεβρουάριο

10:00 - 09 Απρ 2020 | Οικονομία
Αυξήθηκαν τα «φέσια» του Δημοσίου τον Φεβρουάριο
Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς τους ιδιώτες αυξήθηκαν τον Φεβρουάριο στα 1,539 δισ. ευρώ, από 1,426 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών. Οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων αυξήθηκαν στα 632 εκατ. ευρώ, από 612 εκατ. ευρώ στο τέλος Ιανουαρίου.

Μεγαλύτερη αύξηση σημείωσαν τον Φεβρουάριο τα χρέη των νοσοκομείων και ακολούθησαν οι δήμοι και τα νομικά πρόσωπα του Δημοσίου. Αντιθέτως τα χρέη των ασφαλιστικών ταμείων και των υπουργείων μειώθηκαν.

Ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί πως λόγω της κρίσης του κορονοϊού και με αποκλειστικό σκοπό τη διευκόλυνση της ρευστότητας στην αγορά η κυβέρνηση έχει προχωρήσει μέσα στις προηγούμενες εβδομάδες στην εξόφληση τόσο χρεών των φορέων της γενικής κυβέρνησης όσο και σε επιστροφές φόρων.

Από τις αρχές του 2020 ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, έχει συστήσει στη Γενική Γραμματεία Δημοσιονομικής Πολιτικής του υπουργείου Οικονομικών συντονιστική επιτροπή για την παρακολούθηση της εξέλιξης και τη διαχείριση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων προς τρίτους των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης. Η επιτροπή αυτή έχει ως ρόλο την αντιμετώπιση της συσσώρευσης ληξιπρόθεσμων οφειλών από φορείς της Γενικής Κυβέρνησης και την υιοθέτηση των συστάσεων που έχει διατυπώσει για το θέμα το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Τελευταία τροποποίηση στις 10:01 - 09 Απρ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.