ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Επιδόματα: Ώρα αιτήσεων για επιστήμονες, ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους

09:00 - 10 Απρ 2020 | Οικονομία
Επιδόματα: Ώρα αιτήσεων για επιστήμονες, ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους
Μετά τους εργαζομένους, έφτασε η ώρα στήριξης επιστημόνων και επιχειρήσεων οι οποίοι μπορούν να υποβάλλουν την αίτησή τους για το επίδομα των 600 και των 800 ευρώ.

Ειδικότερα, άνοιξε η πλατφόρμα για το ειδικό πρόγραμμα τηλεκατάρτισης με πιστοποίηση για επιστήμονες πληττόμενους από τον COVID-19 που εντάσσονται στους έξι βασικούς επιστημονικούς κλάδους της χώρας, βάσει Κωδικών Αριθμών Δραστηριότητας (ΚΑΔ), οριζομένων από το υπουργείο Οικονομικών.

Οι δικαιούχοι θα λάβουν επίδομα, ύψους 600 ευρώ, το οποίο θα είναι αφορολόγητο, ακατάσχετο και μη συμψηφιστέο. Το επιστημονικό επίδομα θα καταβληθεί σε δύο δόσεις: 400 ευρώ, ως προκαταβολή, με την ενεργοποίηση της επιταγής, η οποία θα καταβάλλεται από τη Μεγάλη Τρίτη 14 Απριλίου και με την ολοκλήρωση του προγράμματος, θα καταβάλλονται και τα υπόλοιπα 200 ευρώ.

Το πρόγραμμα αφορά 180.390 επιστήμονες-ελεύθερους επαγγελματίες και θα υλοποιηθεί με το σύστημα της επιταγής κατάρτισης, που περιλαμβάνει παρακολούθηση προγράμματος 100 διδακτικών ωρών και πιστοποίηση γνώσεων και δεξιοτήτων από ειδικά διαπιστευμένους φορείς πιστοποίησης.

Οι επιστήμονες-δικαιούχοι του προγράμματος θα μπορούν να επιλέξουν ένα από τα 10 προσφερόμενα σύγχρονα αντικείμενα κατάρτισης, τα οποία θα βοηθήσουν άμεσα στον εκσυγχρονισμό των δεξιοτήτων και των γνώσεών τους στο συνεχώς εξελισσόμενο ψηφιακό περιβάλλον.

Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για το πρόγραμμα τηλεκατάρτισης είναι μέχρι τις 20 Απριλίου.

Στο myBusinessSupport οι αιτήσεις των επιχειρήσεων

Όσον αφορά τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους αυτοαπασχολούμενους και τις επιχειρήσεις μέχρι 5 άτομα, αναμένεται η έναρξη ειδικής ενότητας στην ηλεκτρονική πλατφόρμα myBusinessSupport, που ήδη λειτουργεί για την επιστρεπτέα προκαταβολή.

Οι περίπου 750.000 ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και ιδιοκτήτες επιχειρήσεων θα λάβουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού συνολικού ποσού 800 ευρώ.

Από την πλατφόρμα της ΑΑΔΕ, εξαιρούνται οι επιστήμονες οι οποίοι για το μήνα Απρίλιο δικαιούνται το voucher των 600 ευρώ. Παράλληλα, εξαιρούνται οι ανώνυμες εταιρείες.

Η καταβολή των 800 ευρώ θα γίνει μέσα στον Απρίλιο, πιθανότατα μετά το Πάσχα. Σε περίπτωση εταιρείας, το επίδομα των 800 ευρώ καταβάλλεται στον επαγγελματικό τραπεζικό λογαριασμό του νομικού προσώπου. Αυτό σημαίνει ότι σε μια ομόρρυθμη εταιρεία, ή σε μια ετερόρρυθμη εταιρεία, δεν θα δοθεί το επίδομα των 800 ευρώ για κάθε εταίρο χωριστά αλλά μια φορά στο όνομα της επιχείρησης ανεξαρτήτως αν η ΟΕ, η ΕΕ και η ΙΚΕ έχουν περισσότερους από έναν εταίρους ή μετόχους.

Για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους, η αποζημίωση των 800 ευρώ θα καλύπτει χρονικό διάστημα 45 ημερών, ενώ δεν θα καταβληθεί επίδομα σε όσους επαγγελματίες ή επιχειρήσεις έχουν υποβάλλει μηδενική δήλωση ΦΠΑ κατά τους τελευταίους έξι μήνες.

Τελευταία τροποποίηση στις 09:20 - 10 Απρ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.