ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ασφαλιστικές εισφορές: Τι προβλέπεται για όσους έχασαν την έκπτωση 25%

08:05 - 13 Απρ 2020 | Οικονομία
Ασφαλιστικές εισφορές: Τι προβλέπεται για όσους έχασαν την έκπτωση 25%
Μέχρι την Παρασκευή 10 Απριλίου είχαν περιθώριο να καταβάλλουν εμπρόθεσμα τις πληρωμές για τις εισφορές του Φεβρουαρίου 2020 οι αυτοαπασχολούμενοι και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που επιθυμούσαν να επωφεληθούν από το μέτρο της έκπτωσης του 25%. Απαραίτητη προϋπόθεση αποτελούσε να είχαν εξοφλήσει τις εισφορές του Ιανουαρίου 2020. Τι γίνεται με τα ειδοποιητήρια που δεν είχαν προλάβει να εκδοθούν. Τι προβλέπεται για τις εισφορές του Μαρτίου.

Ολοκληρώθηκε την προηγούμενη Παρασκευή η διαδικασία πληρωμής, με έκπτωση 25%, των εισφορών Φεβρουαρίου. Ωστόσο, πολλά ήταν τα ερωτήματα που δημιουργήθηκαν και εκκρεμούν, καθώς για αρκετούς δεν είχαν αναρτηθεί τα σχετικά ειδοποιητήρια. Χαρακτηριστικά παραδείγματα οι μη μισθωτοί με παράλληλη μισθωτή απασχόληση για τους οποίους δεν έχει γίνει εκκαθάριση και οι νέοι ασφαλισμένοι με πρόσφατη έναρξη δραστηριότητας, για τους οποίους εκκρεμούσε ο έλεγχος. Παράλληλα, η λήξη των προθεσμιών για την εμπρόθεσμη πληρωμή εισφορών (10 Απριλίου) συνέπεσε και με την ειδική διατραπεζική αργία λόγω του Πάσχα των Καθολικών με αποτέλεσμα κάποιοι να μην μπορούν να πραγματοποιήσουν τις συναλλαγές τους.

Οι επαγγελματίες που δεν πλήρωσαν εμπρόθεσμα τις εισφορές του Φεβρουαρίου απώλεσαν τη δυνατότητα έκπτωσης του 25% για τη συγκεκριμένη δόση και κατά την πληρωμή θα επιβαρυνθούν με προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής, ακόμα και αν είναι πληττόμενες επιχειρήσεις και επαγγελματίες.

Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε παρατάσεις στις προθεσμίες για την πληρωμή οφειλών με δικαίωμα έκπτωσης 25% για τους πολίτες των 70 ετών και άνω ή με βαριά αναπηρία.

Τι γίνεται με τις εισφορές Μαρτίου

Τι προβλέπεται για τις εισφορές του Μαρτίου, του μήνα κατά τον οποίο οι επιχειρήσεις υπέστησαν τις μεγαλύτερες – μέχρι στιγμής – ζημιές, λόγω των μέτρων στο πλαίσιο περιορισμού της εξάπλωσης του κορονοϊού;

Η έκπτωση 25% επί του συνολικού ποσού ανά ασφαλιστική κατηγορία επιλογής ή κατάταξης των ενδιαφερομένων ισχύει και για τις εισφορές Μαρτίου, οι οποίες θα πρέπει να καταβληθούν στα τέλη Απριλίου. Για να κατοχυρώσουν την έκπτωση θα πρέπει να πληρώσουν μέχρι τις 30 Απριλίου τις εκκρεμείς εισφορές του μηνός Φεβρουαρίου, και ενδεχομένως του Ιανουαρίου εάν εκκρεμούν, στο σύνολό τους και κατόπιν θα αποκτήσουν δικαίωμα έκπτωσης 25% επί των εισφορών του Μαρτίου.

Σύμφωνα με τη σχετική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου τη δυνατότητα να πληρώσουν τις εισφορές τους με έκπτωση έχουν όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι, ανεξάρτητα αν πλήττονται ή όχι, ανεξάρτητα δηλαδή αν συμπεριλαμβάνονται στη λίστα του υπουργείου Οικονομικών με τους ΚΑΔ ή όχι. Η επιλογή της έκπτωσης είναι προαιρετική και όσοι δεν επιθυμούν την υπαγωγή τους στη ρύθμιση, θα καταβάλουν τις ασφαλιστικές εισφορές, χωρίς την παραπάνω μείωση, εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας.

Η απόφαση του υπουργού Εργασίας, κ. Γιάννη Βρούτση εφαρμόζεται και στους νέους επαγγελματίες που πληρώνουν την υποκατώτατη εισφορά, όπως και στις γυναίκες, οι οποίες δικαιούνται μείωση στο ασφάλιστρο ΕΦΚΑ κατά 50%. Αντίθετα, η μείωση 25% στις εισφορές Φεβρουαρίου και Μαρτίου δεν εφαρμόζεται σε περιπτώσεις που για την ασκούμενη δραστηριότητα προκύπτει προαιρετική υπαγωγή στην ασφάλιση αλλά και σε περιπτώσεις που μετά τη διακοπή της υποχρεωτικής ασφάλισης, ο ασφαλισμένος έχει αιτηθεί την προαιρετική συνέχιση της ασφάλισής του.

Η εναλλακτική του Σεπτεμβρίου

Εναλλακτική επιλογή για τις πληττόμενες επιχειρήσεις ή επαγγελματίες βάσει ΚΑΔ αποτελεί η πληρωμή των εισφορών του Φεβρουαρίου και του Μαρτίου τον ερχόμενο Σεπτέμβριο σε τέσσερις ισόποσες δόσεις, όπως αναφέρεται και στην εγκύκλιο του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών. Οι εισφορές αυτές μπορούν να εξοφληθούν τμηματικά σε 4 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, καταβλητέες μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα κάθε μήνα, με προθεσμία καταβολής της πρώτης δόσης έως 30/9/2020. Σε περίπτωση εκπρόθεσμης καταβολής δόσης, από 30/9 και μετά, θα επιβάλλονται τόκοι καθυστέρησης.

Για τους ίδιους δικαιούχους, η προθεσμία καταβολής των δόσεων ενεργών ρυθμίσεων, απαιτητών έως 31/3/2020 καθώς και η προθεσμία όλων των επόμενων μηνιαίων δόσεων της κάθε ρύθμισης παρατείνεται κατά 3 μήνες. Κατά το χρονικό διάστημα της παράτασης καταβολής των δόσεων, δεν υπολογίζονται πρόσθετα τέλη, τόκοι και λοιπές προσαυξήσεις και επιβαρύνσεις.

Στην εγκύκλιο του ΚΕΑΟ προβλέπεται ότι μέχρι 31 Αυγούστου αναστέλλεται η διαδικασία λήψης αναγκαστικών μέτρων για την είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών. Ωστόσο, τονίζεται ότι τυχόν ήδη επιβεβλημένες κατασχέσεις και υποθήκες διατηρούνται.

Τελευταία τροποποίηση στις 20:10 - 12 Απρ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.