ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σενάρια... εφιάλτης για το ΑΕΠ του 2020 στην Ελλάδα

15:56 - 13 Απρ 2020 | Οικονομία
Σενάρια... εφιάλτης για το ΑΕΠ του 2020 στην Ελλάδα
Οι πρώτες εκτιμήσεις για μηδενική ανάπτυξη ή μικρή ύφεση, ασφαλώς και έχουν πλέον δώσει τη θέση τους σε δραματικά σενάρια διψήφιων αριθμών ύφεσης. Οι επιπτώσεις στον τουρισμό και τη ναυτιλία είναι τραγικές, οι επιχειρήσεις εστίασης υποφέρουν και φυσικά οι επενδύσεις έχουν μπει στην άκρη.
Για τον τουρισμό το καλό σενάριο είναι να υπάρξει κίνηση (κυρίως εγχώρια) από τον Ιούλιο κι έπειτα για να σωθεί οτιδήποτε, αν σώζεται... Επίσης, θα γίνει άνοιγμα και σε μικρότερες αγορές, που μπορούν να επισκεφθούν οδικώς τη χώρα μας, κυρίως δηλαδή από τα Βαλκάνια.
 
Οι εκτιμήσεις του ΣΕΤΕ, κάνουν λόγο για απώλειες ως και 80% σε σχέση με πέρσι κι αυτό σημαίνει πολύ απλά ως και 14,5 δισ. ευρώ λιγότερες εισπράξεις. Ξενοδόχοι και επιχειρήσεις εστίασης σε τουριστικούς προορισμούς ασφαλώς και βλέπουν μπροστά τους μία εξαιρετικά δύσκολη χρονιά, με το καλό σενάριο να είναι απλά να επιβιώσουν.
 
Η Ναυτιλία επίσης προεξοφλεί σοβαρές ζημιές και όλα αυτά με το υπουργείο Οικονομικών να μην ξέρει πόσο θα μπορέσει να συνδράμει στην αντιμετώπιση πολων αυτών των προβλημάτων. Τα κεφάλαια από την Ευρωπαϊκή Ένωση -για την ώρα τουλάχιστον- δεν δημιουργούν μεγάλη ασφάλεια. Υπάρχει βέβαια η ελπίδα πως το Ταμείο Ανάκαμψης που βρίσκεται στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης των ηγετών της ΕΕ στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής της 23ης Απριλίο, θα προσφέρει σημαντικά έξτρα κεφάλαια.
 
Δεν υπάρχει, όμως, βεβαιότητα κι έτσι η κυβέρνηση αναγκάζεται να παίρνει αποφάσεις βήμα - βήμα, ώστε να μην ξεμείνει από ρευστότητα.
 
Εκτιμήσεις

Οι αναλυτές, πάντως, αναμένουν ότι η ύφεση στην Ελλάδα θα κυμανθεί από 5,3% έως 20%, ποσοστά τα οποία σαφώς απέχουν πολύ μεταξύ τους και σε ορισμένες περιπτώσεις οφείλονται και στις διαφορετικές μεθοδολογίες που χρησιμοποιούνται.

Στο 6% τοποθετεί την ύφεση για την ελληνική οικονομία σε έκθεσή της η HSBC, ενώ η ιταλική Unicredit αναμένει ότι το εγχώριο ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά σχεδόν 20% το 2020,

Ο γερμανικός οίκος αξιολόγησης Scope Ratings θεωρεί ότι η Ελλάδα (αξιολόγηση ΒΒ/ θετικές προοπτικές) είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένη στο σοκ από την πανδημία του κορονοϊού εξαιτίας της υψηλής εξάρτησής της οικονομίας από τον τουρισμό. Αναμένει ότι η συρρίκνωση του ελληνικού ΑΕΠ θα φθάσει στο 7% για φέτος. 

Η Morgan Stanley, τοποθετεί τη συρρίκνωση του ΑΕΠ στο 5,3%, ενώ η Societe Generale τοποθετεί την ύφεση στην Ελλάδα μεταξύ 10% και 11%.

Σε αυτά τα επίπεδα είναι και οι εκτιμήσεις του κυβερνητικού οικονομικού επιτελείου, επισημαίνοντας, πάντως, πως όλες οι αξιολογήσεις επισημαίνουν πως το 2021 θα έρθει και ανάλογη διψήφια ανάπτυξη.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Τελευταία τροποποίηση στις 16:03 - 13 Απρ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.