ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Έκρηξη ανεργίας και βαθιά ύφεση(10%) η πρόβλεψη ΔΝΤ για Ελλάδα

15:32 - 14 Απρ 2020 | Οικονομία
Έκρηξη ανεργίας και βαθιά ύφεση(10%) η πρόβλεψη ΔΝΤ για Ελλάδα
Η Ελλάδα θα πληγεί περισσότερο απ’ όλες τις χώρες στην Ευρωζώνη σύμφωνα με την επικαιροποιημένη έκθεση του ΔΝΤ για την Παγκόσμια Οικονομία (World Economic Outlook). Όπως αναφέρει το Ταμείο εφόσον ισχύσει το αισιόδοξο σενάριο, που χαρακτηρίζει ως «βασικό», η ύφεση στην Ελλάδα θα φτάσει στο 10%. Η Ευρωζώνη αναμένεται να κινηθεί στο -7,5%.

Σημειώνεται πως σε αντίθεση με ό,τι είπε ο Πρωθυπουργός στο διάγγελμα της Μεγάλης Δευτέρας, η πρόβλεψη του Ταμείου είναι ότι η ανάκαμψη το 2021 δεν θα υπερκαλύψει τη φετινή ζημιά κι αυτό αν μη τι άλλο θα ασκήσει πιέσεις σε μια οικονομία, που μόλις άρχισε να πατάει στα πόδια της, μετά από δέκα οδυνηρά χρόνια. Έτσι, οι ρυθμοί ανάπτυξης- κατά το ΔΝΤ- δεν θα «τρέξουν» παρά μόνο με 5,1% το 2021, ενώ το σύνολο της Ευρωζώνης υπολογίζεται ότι θα αναπτυχθεί με 4,7%.

Βέβαια και στο παρελθόν το Ταμείο υποεκτιμούσε τις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας, ωστόσο τώρα, το γεγονός ότι σε παγκόσμιο επίπεδο και ειδικά στην ΕΕ απ΄ όπου εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό η Ελλάδα η ύφεση αναμένεται να είναι βαθιά, δημιουργεί έντονη ανησυχία.

Επίσης η εξάρτηση από τον τουρισμό αλλά και το γεγονός ότι οι εξαγωγές που εσχάτως είχαν δώσει πνοή στην οικονομία θα πληγούν λόγω παγκόσμιας ύφεσης και νέου «μερκαντιλισμού», οδηγεί σε απαισιόδοξες εκτιμήσεις. Μάλιστα το ΔΝΤ αναφέρει ότι προβλέπεται επιδείνωση του Ισοζυγίου Πληρωμών (-6,5% από -2,1% το 2019).

Σε σχέση με την ανεργία το ΔΝΤ υπολογίζει ότι θα αυξηθεί κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες και θα φτάσει στο 22,3%, δηάδήθα χαθούν περίπου 235.000 θέσεις εργασίας. Επίσης αναφέρει το Ταμείο στην έκθεσή του ότι τα ποσοστά θα υποχωρήσουν στο 19% το 2021 κάτι που σημαίνει ότι 95.000 άνεργοι θα παραμείνουν το επόμενο έτος χωρίς δουλειά.

Screenshot 20200414 001126

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι οικονομολόγοι του Ταμείου κάνουν λόγο για κρίση, που δεν μοιάζει με καμία άλλη, καθώς η ανάγκη περιορισμού της διασποράς του ιού, υποχρέωσε στη λήψη πρωτοφανών μέτρων αναστολής οικονομικών δραστηριοτήτων. Παράλληλα τονίζεται ότι η κρατική χρηματοδότηση είναι απαραίτητη για τη στήριξη επιχειρήσεων- νοικοκυριών.

Σε διεθνές επίπεδο το Ταμείο προβλέπει ύφεση 3% παγκοσμίως αλλά υπό την προϋπόθεση ότι η πανδημία θα «σβήσει» μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του έτους. Ωστόσο, κατά το ΔΝΤ αυτό το σενάριο έχει υψηλό δείκτη αβεβαιότητας κι έτσι έχει εκπονήσει τρία εναλλακτικά σενάρια, το ένα χειρότερο από το άλλο, με την επισήμανση, μάλιστα, ότι χώρες που κατάφεραν να περιορίσουν τη διασπορά του ιού είναι ευάλωτες σε εισαγόμενα κρούσματα, μόλις αρθούν τα εμπόδια στις μετακινήσεις, με κίνδυνο να βυθιστούν σε ακόμα μεγαλύτερη ύφεση.

Screenshot 20200414 005417

Το πρώτο εναλλακτικό σενάριο στηρίζεται στην παραδοχή ότι ο περιορισμός της πανδημίας θα κρατήσει περίπου 50% περισσότερο χρόνο απ’ όσο υπολογίζουν οι κυβερνήσεις. Σε αυτήν την περίπτωση, η ύφεση παγκοσμίως μπορεί να φτάσει στο 6%. Το δεύτερο σενάριο αναλύει τις επιπτώσεις από μια επιστροφή του κορωνοϊού εντός το 2021 και εκτιμάται ότι σε αυτήν την περίπτωση, αντί ανάπτυξης με ρυθμούς 5,8% η παγκόσμια οικονομία θα υποστεί ένα σοκ 5 ποσοστιαίων μονάδων, άρα θα περιοριστεί σε αναιμική ανάκαμψη 0,8% το 2021. Το τρίτο εναλλακτικό σενάριο «μετράει» τις επιπτώσεις από το βραδύτερο περιορισμό του κορωνοϊού σε συνδυασμό με ένα δεύτερο κύμα πανδημίας την επόμενη χρονιά. Σε αυτό το σενάριο, η παγκόσμια οικονομία θα υποχρεωθεί σε νέα ύφεση πάνω από 2%, δίνοντας διαστάσεις κραχ στις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας.
 
Γιώργος Αλεξάκης
Τελευταία τροποποίηση στις 16:18 - 14 Απρ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.