ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γρήγορη έξοδος στις αγορές με όπλα «μαξιλάρι» και ΕΚΤ

08:25 - 15 Απρ 2020 | Οικονομία
Γρήγορη έξοδος στις αγορές με όπλα «μαξιλάρι» και ΕΚΤ
Να χτίσει τον «κουμπαρά» της κρίσης μακριά, όσο είναι εφικτό, από τις «μνημονιακές» γραμμές χρηματοδότησης του ESM ξεκινά το Υπ. Οικονομικών με την πρώτη έκδοση ομολόγων. Με γρήγορες κινήσεις ώστε να προλάβει τις όποιες εξελίξεις σε διεθνές επίπεδο προχωρά σε έκδοση 7ετούς ομολόγου από όπου φιλοδοξεί να αντλήσει περίπου 2,5 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά μηνύματα που λαμβάνει ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέουςαπό τους έξι αναδόχους (Citi, Commerzbank, Credit Suisse, Morgan Stanley, Nomura και Société Générale)  φαίνεται ότι η απόδοση του νέου 7ετούς θα κινηθεί στο ίδιο εύρος αποδόσεων με την προηγούμενη έκδοση της 16ης Ιουλίου του περασμένου έτους, δηλαδή γύρω στο 2% (1,9% η προηγούμενη), ενδεχομένως και λίγο παραπάνω.

Άλλωστε εκεί που εστιάζει το οικονομικό επιτελείο είναι η «ποιότητα» των αγοραστών με ισχυρή παρουσία σοβαρών «παικτών», όπως στις προηγούμενες εκδόσεις.  Πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι το «μαξιλάρι» που έχτισε η προηγούμενη κυβέρνηση λειτουργεί ως ανάχωμα της όποιας υποτιμητικής κερδοσκοπίας και δίνει άνεση στη σημερινή κυβέρνηση να ετοιμάσει τη στρατηγική της. Επίσης ενδιαφέρον έχει το πόσα ομόλογα θα αγοράσουν οι ελληνικές τράπεζες που πλέον μπορούν να το κάνουν δίνοντάς τα στη συνέχεια ως ενέχυρο στην ΕΚΤ στο πλαίσιο της προστατευτικής ομπρέλας του QE.

Όπως φαίνεται πάντως η ελληνική πλευρά, ακούγοντας τις παραινέσεις παραγόντων της αγοράς (ΣΕΒ, Φωκίων Καραβίας) προχώρησε με γοργά βήματα ώστε να αξιοποιήσει μια σχετική ηρεμία που υπάρχει στις αγορές και να προλάβει ενδεχόμενες αρνητικές εξελίξεις στη Σύνοδο Κορυφής την επόμενη εβδομάδα.

Σημειώνεται ότι πολλά σε επίπεδο ευρωζώνης πρέπει να διευκρινιστούν π.χ. οι όροι για τα 240 δισ. του ESM, το πώς θα στηθεί το Ταμείο Ανάκαμψης, σημεία όμως που προφανώς απαιτούν χρόνο και διαπραγμάτευση. Επίσης η κίνηση του ΟΔΔΗΧ γίνεται για να μην «πέσει» πάνω σε μαζικές εκδόσεις χρέους από χώρες του ευρωπαϊκού νότου, αλλά και να προλάβει τις αξιολογήσεις που σύμφωνα με τον υφιστάμενο προγραμματισμό έρχονται. Πχ. την  Παρασκευή αναμένεται η αξιολόγηση της Fitch, ενώ έπεται και η αντίστοιχη της Moody’s, όπου δεν προβλέπεται αναβάθμιση αλλά θα εγγράφονται σχόλια για την πορεία της οικονομίας.

Σημειώνεται ότι ο σχεδιασμός προβλέπει ότι στη συνέχεια θα υπάρξει νέα έξοδος τον Ιούλιο, το Σεπτέμβριο ενώ ανάλογα με τις εξελίξεις θα καθοριστεί εάν υπάρξει και άλλη. Επίσης δεν αποκλείεται να γίνει αναχρηματοδότηση παλιότερων εκδόσεων αλλά κι έκδοση εντόκων.

Γιώργος Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 08:51 - 15 Απρ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.