ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τελευταία ευκαιρία για την ενίσχυση μέσω «επιστρεπτέας προκαταβολής»

08:05 - 21 Απρ 2020 | Οικονομία
Τελευταία ευκαιρία για την ενίσχυση μέσω «επιστρεπτέας προκαταβολής»
Μέχρι σήμερα, Τρίτη, παραμένει ανοιχτή η εκδήλωση ενδιαφέροντος στην ηλεκτρονική πλατφόρμα «myBusinessSupport», για την ένταξη των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων στο χρηματοδοτικό καθεστώς της επιστρεπτέας προκαταβολής.

Οι επιχειρήσεις που υπέβαλλαν αίτηση θα δουν τα χρήματα στον τραπεζικό λογαριασμό που έχουν δηλώσει στο «myBusinessSupport» το διάστημα από τα τέλη Απριλίου μέχρι και τις αρχές Μαΐου, ενώ ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο το μέτρο αυτό να επαναληφθεί μέσα στον Μάιο.

Η επιστρεπτέα προκαταβολή αποτελεί ένα σημαντικό πρόσθετο εργαλείο συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ, το οποίο καλύπτει όλους τους επιχειρηματικούς κλάδους της οικονομίας. Η πλατφόρμα «myBusinessSupport» της ΑΑΔΕ για τη συμμετοχή στην επιστρεπτέα προκαταβολή άνοιξε στις 3 Απριλίου με αρχικό χρονικό περιθώριο συμμετοχής των επιχειρήσεων μέχρι τις 10 Απριλίου. Στη συνέχεια δόθηκε παράταση μέχρι και την Τρίτη 21 Απριλίου.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε το «πράσινο φως» στο ελληνικό καθεστώς ενισχύσεων για τη στήριξη των επιχειρήσεων που πλήττονται λόγω της έξαρσης του κορονοϊού στις 7 Απριλίου, σημειώνοντας ότι «το ελληνικό μέτρο συνάδει με τις προϋποθέσεις που προβλέπονται στο προσωρινό πλαίσιο. Ειδικότερα: i) το καθεστώς επιστρεπτέων προκαταβολών περιορίζεται μόνο στις φερέγγυες επιχειρήσεις, ii) οι επιστρεπτέες προκαταβολές θα χορηγούνται έως τον Ιούνιο του 2020, iii) το μέτρο είναι αναλογικό για την αντιμετώπιση των συνεπειών της σοβαρής διαταραχής που προκαλείται από την έξαρση του κορονοϊού και (iv) τα ποσά της ενίσχυσης δεν υπερβαίνουν τα επίπεδα που προβλέπονται στο προσωρινό πλαίσιο».

Βασικά χαρακτηριστικά και χρηματοδότηση

Το χρηματοδοτικό σχήμα της επιστρεπτέας προκαταβολής έχει ως βασικό στόχο την στήριξη των επιχειρήσεων, προκειμένου να καταφέρουν να διατηρήσουν τις θέσεις απασχόλησης κατά την διάρκεια της πανδημίας, με ρήτρα μη απόλυσης.

Τα βασικά χαρακτηριστικά της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας είναι:

  • Η επιχείρηση θα πρέπει να ανταποκρίνεται στα ειδικά ζητήματα προσβασιμότητας σε χρηματοδότηση και πιστωτικού προφίλ που έχουν πολλές μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τα οποία επιδεινώνονται σε αυτή τη φάση.
  • Χαρακτηρίζεται ως επιστρεπτέα γιατί, είτε το σύνολο είτε μέρος αυτής ανάλογα με τη βιωσιμότητα της επιχείρησης, θα επιστραφεί στο κράτος μέσα στα επόμενα χρόνια, με εξαιρετικά χαμηλό επιτόκιο.
  • Η χρηματοδότηση είναι πενταετής, με το πρώτο έτος να αποτελεί περίοδο χάριτος και δεν υπάρχει υποχρέωση αποπληρωμής δόσης ενίσχυσης, ενώ τα υπόλοιπα 4 έτη είναι η περίοδος αποπληρωμής σε ισόποσες μηνιαίες δόσεις.
  • Η επιλεξιμότητα της επιχείρησης εδράζεται στην αποτύπωση της τρέχουσας κατάστασης, σε σύγκριση με την προγενέστερη. Αυτό θα γίνει μέσα από ένα τυποποιημένο, αυτοματοποιημένο μηχανισμό, με βάση φορολογικά δεδομένα και άλλους οικονομικούς δείκτες. Το ύψος της ενίσχυσης θα προσδιορίζεται επίσης τυποποιημένα και η ενίσχυση θα είναι ακατάσχετη, αφορολόγητη και μη συμψηφιστέα.

Όσες επιχειρήσεις έχουν υποβάλει αίτηση, θα ενημερωθούν για τον τρόπο αποπληρωμής, την περίοδο χάριτος και το επιτόκιο, μόλις κλείσει η πλατφόρμα. Στη συνέχεια, θα κληθούν να αποδεχθούν τους προβλεπόμενους όρους, προκειμένου να πιστωθούν τα κεφάλια στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.

Προφίλ επιχειρήσεων

Οι επιχειρήσεις που δύνανται να υποβάλουν εκδήλωση ενδιαφέροντος πρέπει να έχουν τα παρακάτω χαρακτηριστικά:

α) επιχειρήσεις οι οποίες δεν είναι προβληματικές, κατά την έννοια του Κανονισμού αριθ. 651/2014 (ΕΕ L 187/26.6.2014) ή δεν ήταν προβληματικές στις 31 Δεκεμβρίου  2019  αλλά  αντιμετώπισαν  προβλήματα  ή κατέστησαν προβληματικές στη συνέχεια συνεπεία της εμφάνισης και διάδοσης του κορωνοϊού COVID-19, και δεν έχουν στη διάθεσή τους προηγούμενη ενίσχυση, η οποία έχει κηρυχθεί ασυμβίβαστη με απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,

β) επιχειρήσεις που πληρούν τις προϋποθέσεις του Κανονισμού αριθ. 1407/2013 (ΕΕ L351/1 της 24.12.2013) και δεν έχουν ήδη εξαντλήσει το τιθέμενο στον Κανονισμό ανώτατο όριο, για την τριετία 2018-2020,

γ) επιχειρήσεις οι οποίες δεν είναι σε αδράνεια από τον Απρίλιο του 2019 και μετά, όπως αυτό προκύπτει από τα στοιχεία που τηρούνται στο φορολογικό Μητρώο της ΑΑΔΕ ή από την υποβολή μηδενικών δηλώσεων ΦΠΑ καθ’ όλη την περίοδο αυτή.

Δικαιούχοι

Για τη λήψη ενίσχυσης με τη μορφή Επιστρεπτέας Προκαταβολής στην πλατφόρμα του προηγούμενου άρθρου υποβάλλουν εκδήλωση ενδιαφέροντος:

«α) είτε ιδιωτικές επιχειρήσεις κάθε νομικής μορφής και ανεξαρτήτως κλάδου, συμπεριλαμβανομένων των ατομικών, οι οποίες:

αα) απασχολούν από 1 έως πεντακόσιους 500 εργαζόμενους, έχουν την έδρα τους ή μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα και έχουν πληγεί οικονομικά λόγω της εμφάνισης και διάδοσης του κορονοϊού COVID-19 και

αβ) δεν είναι σε αδράνεια από τον Απρίλιο του 2019 και μετά, όπως αυτό προκύπτει από τα στοιχεία που τηρούνται στο φορολογικό Μητρώο της ΑΑΔΕ ή από την υποβολή μηδενικών δηλώσεων ΦΠΑ καθ’ όλη την περίοδο αυτή,

β) είτε ιδιωτικές επιχειρήσεις με τη μορφή ομόρρυθμων, ετερόρρυθμων εταιρειών, περιορισμένης ευθύνης εταιρειών και ιδιωτικών κεφαλαιουχικών εταιρειών (ΙΚΕ), ανεξαρτήτως κλάδου, οι οποίες:

βα) δεν απασχολούν εργαζόμενους, έχουν την έδρα τους ή μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα και έχουν πληγεί οικονομικά λόγω της εμφάνισης και διάδοσης του κορωνοϊού COVID-19, και

ββ) δεν είναι σε αδράνεια από τον Απρίλιο του 2019 και μετά, όπως αυτό προκύπτει από τα στοιχεία που τηρούνται στο φορολογικό Μητρώο της ΑΑΔΕ ή από την υποβολή μηδενικών δηλώσεων ΦΠΑ καθ’ όλη την περίοδο αυτή».

Σημειώνεται ότι για την υποβολή της αίτησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος δεν αποτελεί προϋπόθεση η υπαγωγή της επιχείρησης σε κάποιον από τους κωδικούς αριθμούς δραστηριότητας (ΚΑΔ) που περιλαμβάνονται στις εκάστοτε εκδιδόμενες υπουργικές αποφάσεις για την αναστολή φορολογικών υποχρεώσεων και τη χορήγηση κάθε είδους ενισχύσεων προς πληττόμενες επιχειρήσεις λόγω του κορονοϊού COVID-19.

Χαρά Κάνδηλα

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.