ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Citigroup: Το bear market δεν έχει ολοκληρωθεί-Οι προβλέψεις για Ελλάδα

13:17 - 22 Απρ 2020 | Οικονομία
Citigroup: Το bear market δεν έχει ολοκληρωθεί-Οι προβλέψεις για Ελλάδα
«Ο απλός κανόνας από προηγούμενες περιόδους παγκόσμιας ύφεσης είναι ότι οι τιμές των μετοχών έχουν υποχωρήσει όσο και τα κέρδη ανά μετοχή (EPS), αν και η πτώση των τιμών προηγείται», επισημαίνει σε ανάλυσή της η Citigroup. Σε αυτό το πλαίσιο, εμφανίζεται αρνητική στο ερώτημα αν η πτώση στην αγορά έχει τελειώσει και το bear market έχει ολοκληρωθεί.

Η Citigroup αναφέρεται πιο αναλυτικά στο παράδειγμα της κατάρρευσης του 2008-2009, όταν ο δείκτης MSCI World υποχώρησε κατά περίπου 60% και 6 με 9 μήνες αργότερα, τα κέρδη ανά μετοχή κατέγραψαν μία παρόμοια πτώση της τάξης του 60% από την πρόσφατη κορυφή τους.

Αυτός ο κανόνας υποδηλώνει ότι οι παγκόσμιες αγορές μετοχών θα πρέπει να υποχωρήσουν περίπου 50% αυτή τη φορά, καθώς σύμφωνα και με τις εκτιμήσεις της Citigroup, η πτώση στα κέρδη ανά μετοχή φέτος θα κινηθεί στο 50%. Ωστόσο, στα πρόσφατα χαμηλά είχαν πέσει κατά 34% και μετά το πρόσφατο ράλι, βρίσκονται μόνο 18% χαμηλότερα από την κορυφή του Φεβρουαρίου.

Αναφορικά με τις ελληνικές μετοχικές αξίες στους δείκτες MSCI, η Citigroup εκτός consensus, είναι και αρκετά αισιόδοξη. Προβλέπει ότι τα εγχώρια κέρδη ανά μετοχή φέτος (σε αντίθεση με την παγκόσμια πτώση που αναμένει ότι θα σημειώσουν παγκοσμίως), θα κινηθούν θετικά καταγράφοντας άνοδο της τάξης του 3,7% ενώ για το 2021 θα ανακάμψουν περαιτέρω κατά 34,1%, επιδόσεις που δε συνάδουν με ύφεση της τάξεως του 10% για την ευρύτερη οικονομία.

Τέλος, σύμφωνα με την Citigroup, ο δείκτης αποτίμησης τιμής προς κέρδη ανά μετοχή (P/E) για φέτος εκτιμάται σε 10,9 φορές και στις 9,1 φορές για το 2021, που είναι πλέον και το έτος βάσης για τους αναλυτές παγκοσμίως.

 

Διαβάστε επίσης:

 

«Βουτιά» στα κέρδη των ευρωπαϊκών εισηγμένων το δεύτερο τρίμηνο

Τελευταία τροποποίηση στις 13:35 - 22 Απρ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.