ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αξιολόγηση: Στο μάτι των θεσμών το καθεστώς προστασίας πρώτης κατοικίας

08:52 - 23 Απρ 2020 | Οικονομία
Αξιολόγηση: Στο μάτι των θεσμών το καθεστώς προστασίας πρώτης κατοικίας
Με βασικά θέμα το νέο πτωχευτικό πλαίσιο και την παράταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς, που λήγει στο τέλος του μήνα συνεχίζεται και σήμερα η 6η αξιολόγηση με νέες τηλεδιασκέψεις. Μετά από το διάλειμμα για το Πάσχα των Καθολικών ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, θα βρεθεί και πάλι έναντι των εκπροσώπων των θεσμών, που ήδη έχουν δείξει ένα σκληρό πρόσωπο σε σχέση με τυχόν παρατάσεις του υφιστάμενου πλαισίου προστασίας της πρώτης κατοικίας.

Το όλο θέμα στο φόντο και του φάουλ με τα voucher δημιουργεί ένα πρόσθετο πολιτικό πονοκέφαλο, καθώς η κυβέρνηση στη δεδομένη στιγμή με την οικονομία στην εντατική δε θα ήθελε με τίποτε να βρεθεί ενώπιον άρσης της προστασίας της πρώτης κατοικίας.

Γι’ αυτό επιδιώκει το πάγωμα των πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία έως το τέλος του έτους, αλλά και να εντάξει όσους έχουν πληγεί από τη συγκυρία στα μέτρα προστασίας. Βέβαια οι θεσμοί το μόνο που συζητούν είναι το υφιστάμενο πλαίσιο να παρατεθεί για δύο έως τέσσερις μήνες και μόνο για όσους έχουν ήδη προχωρήσει σε ενέργειες. Κεντρικό τους επιχείρημα είναι η διατήρηση της κουλτούρας πληρωμών, αλλά και τα απόνερα που θα έχει στις τράπεζες μια επέκταση της προστασίας. «Όπλο» τους για να «πείσουν» είναι η εκταμίευση των 644 εκατ. ευρώ από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων σε μία περίοδο που το δημόσιο αναζητά για ρευστότητα, αλλά και αξιοπιστία καθώς σχεδιάζει εξόδους στις αγορές .

Πέρα από την πρώτη κατοικία, τα άλλα θέματα της αξιολόγησης αφορούν τις ιδιωτικοποιήσεις, την εξίσωση των αντικειμενικών αξιών με τις εμπορικές τιμές και την αγορά ενέργειας. Ωστόσο όλα αυτά λόγω πανδημίας έχουν πάρει παράταση για το πέρας της κρίσης και γι’ αυτό ο υπουργός Οικονομικών θα παρουσιάσει νέο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των δεσμεύσεων που εκκρεμούν.

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.