ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ESM: «Ένεση» 4 δισ. ευρώ στην Ελλάδα για τον κορονοϊό

16:45 - 29 Απρ 2020 | Οικονομία
ESM: «Ένεση» 4 δισ. ευρώ στην Ελλάδα για τον κορονοϊό
Τη μοιρασιά των χρημάτων που μπορούν να λάβουν από τον ESM οι ευρωπαϊκές χώρες προσπαθεί να υπολογίσει Bank of America Merill Lynch.

H BofA στηρίζει τους υπολογισμούς της στις πληροφορίες ότι το διαθέσιμο αποθεματικό του ESM για ενίσχυση των χωρών, στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών αποφάσεων για την αντιμετώπιση της κρίσης του νέου κορονοϊού, ανέρχεται σε 238 δισ. ευρώ.

Εξ αυτών η Ελλάδα θα μπορεί να λάβει πιστώσεις ύψους περίπου 4 δισ. ευρώ, αφού κάθε χώρα μπορεί να εξασφαλίσει χρηματοδότηση ίση έως και με το 2% του ΑΕΠ της. 

Ανάλογο ποσό σύμφωνα με τους ίδιους υπολογισμούς θα λάβει και η Πορτογαλία, ενώ όσον αφορά στις άλλες δύο χώρες του Νότου, την Ιταλία και την Ισπανία, μπορούν να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση έως 36 δισ. και 25 δισ. ευρώ αντίστοιχα. 

Η Ολλανδία θα μπορούσε να λάβει πιστώσεις ύψους 16 δισ. ευρώ, το Βέλγιο χρηματοδότηση 9 δισ. και η Φινλανδία περίπου 5 δισ. ευρώ. Πρόσβαση σε κεφάλαια έως και 69 δισ. ευρώ έχει η Γερμανία, ενώ για τη Γαλλία οι πιστώσεις θα μπορούσαν να ανέλθουν στα 48 δισ. ευρώ.

Πρόκειται για κονδύλια, που σύμφωνα με τις αποφάσεις του Eurogroup, θα μπορούν να απελευθερωθούν άνευ όρων, αρκεί όμως να προορίζονται σε κάλυψη υγειονομικών δαπανών, που σχετίζονται με την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.