ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Παπαθανάσης: Έχουμε 30 εκατομμύρια τεμάχια μάσκες - Ισορροπία στην αγορά

21:49 - 01 Μαϊ 2020 | Οικονομία
Παπαθανάσης: Έχουμε 30 εκατομμύρια τεμάχια μάσκες - Ισορροπία στην αγορά
«Δεν είναι υποχρεωτική η μάσκα στο δρόμο και σε εξωτερικούς χώρους αλλά μόνο στα μέσα μαζικής μεταφοράς και στα κουρεία κομμωτήρια και στους χώρους αισθητική λες περιποίησης. Σε όλους τους υπόλοιπους χώρους υπάρχει ισχυρή σύσταση για τη χρήση μάσκας και υποχρεωτική είναι μόνο για τους επαγγελματίες που εργάζονται σε κλειστούς χώρους αλλά επίσης, δεν θα είναι υποχρεωτική η μάσκα όταν ανοίξουν τα καταστήματα εστίασης καθώς θα λειτουργούν σε εξωτερικό χώρο».

Αυτό ανέφερε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης σε συνεντεύξεις του σήμερα στους τηλεοπτικούς σταθμούς ΣΚΑΪ και Open.

Ο υφυπουργός σημείωσε ότι «όπως είχε συμβεί στην αρχή της υγειονομικής κρίσης που δεν υπήρχαν ούτε μάσκες ούτε αντισηπτικά και η ζήτηση οδήγησε σε αύξηση τις τιμές, ωστόσο βλέπουμε σήμερα ότι η αγορά τροφοδοτείται κανονικά και μάλιστα υπάρχουν σκέψεις, από τα δύο τεμάχια αντισηπτικών που επιτρέπεται να αγοράζει σήμερα ένας πελάτης, να αυξηθεί ο αριθμός στα τρία τεμάχια ανά πελάτη». Αντίστοιχα εκτιμάται ότι θα ισορροπήσει και η αγορά των μασκών.

Όπως τόνισε ο κ. Παπαθανάσης «όταν δημιουργήθηκε η πλατφόρμα για να γνωρίζει το κράτος τα αποθέματα υγειονομικού υλικού είχαμε 500.000 μάσκες και σήμερα έχουμε 30 εκατομμύρια τεμάχια».

Στο μεταξύ σύμφωνα με την ενημέρωση που είχε το υπουργείο, από τη μια από τις δύο εταιρείες που έχουν ξεκινήσει την παραγωγή μασκών στη χώρα μας, έχει παραγγείλει δυο νέα μηχανήματα και η παραγωγή της, σύντομα, από 9 εκατομμύρια τεμάχια το μήνα θα φτάσει στα 18 εκατομμύρια τεμάχια το μήνα.

«Αλλά δεν είναι μόνο ένα το εργοστάσιο που παράγει μάσκες υπάρχουν και άλλες μονάδες που έχουν προχωρήσει σε αγορά μηχανημάτων και υπάρχουν και εισαγωγές, οπότε εκτιμούμε ότι πολύ σύντομα η τιμή των μασκών θα μειωθεί» είπε ο υφυπουργός.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι «οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα να φτιάξουν μόνοι τους υφασμάτινο επαναχρησιμοποιούμενο κάλυμμα, για να καλύπτουν τη μύτη και το στόμα και μία οικογένεια μπορεί να χρησιμοποιεί αυτές τις υφασμάτινες μάσκες φτιαγμένες από παλαιά ρούχα». «Σχετικές οδηγίες θα δοθούν αρμοδίως», συμπλήρωσε.

«Ωστόσο, το ενδεχόμενο της διατίμησης είναι ανοικτό», όπως είπε ο κ. Παπαθανάσης αλλά πρόσθεσε ότι «χώρες που εφάρμοσαν αυτό τον τρόπο ελέγχου της επάρκειας και των τιμών δεν είχαν τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα καθώς οι τιμές διαμορφώθηκαν στο υψηλότερο όριο της διατίμησης».

«Εμείς θα παρακολουθήσουμε αυτή την εβδομάδα την αγορά, καθώς πραγματοποιούνται και εισαγωγές και εκτιμούμε ότι θα έρθει η ισορροπία στην αγορά», υπογράμμισε.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.