ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στήριξη εργασίας αλλά και μειώσεις μισθών φέρνει το σχέδιο Kurzarbeit

12:26 - 04 Μαϊ 2020 | Οικονομία
Στήριξη εργασίας αλλά και μειώσεις μισθών φέρνει το σχέδιο Kurzarbeit
Με την οικονομία να ανοίγει σταδιακά και τις ανάγκες στήριξης της εργασίας να αυξάνονται, το οικονομικό επιτελείο προσπαθεί να βρει την χρυσή τομή ανάμεσα στην ανάγκη επαρκούς ενίσχυσης του κόσμου της εργασίας και των δημοσιονομικών αντοχών της χώρας. Ειδικά όταν το πρόγραμμα SURE από όπου και αναμένει 1,5 - 2 δισεκ. είναι ακόμη στα χαρτιά, όπως και το νέο Ταμείο Ανάκαμψης, από όπου μπορεί να προέλθουν οι αναγκαίες και συνάμα φτηνές χρηματοδοτήσεις στην κρίσιμη αυτή περίοδο, όπου θα πρέπει να δοθεί «οξυγόνο» πριν είναι αργά.

Σημειώνεται ότι για το πρόγραμμα SURE η Κομισιόν θα πρέπει να εκδώσει ομόλογα 100 δισ. με την εγγύηση του 25% από τα κράτη-μέλη κι εν συνεχεία να τα προωθήσει με φτηνά δάνεια αναλογικά στις χώρες.

Έτσι με βάση τις αντοχές του προϋπολογισμού, το υπουργείο Οικονομικών επιδιώκει να στηρίξει περίπου 1 εκατομμύριο εργαζόμενους σε κλάδους που έχουν πληγεί, όπως ο τουρισμός ή το εμπόριο.

Ήδη οι 13 πανελλήνιες κλαδικές ενώσεις-μέλη του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων με επιστολή τους στον Πρωθυπουργό ζήτησαν άμεσα πρόγραμμα επιδότησης της απασχόλησης, που θα μοιράζει το κόστος εργασίας μεταξύ επιχείρησης, κράτους και εργαζόμενου, «με τρόπο δίκαιο και σύμφωνα με τις αντοχές, ανάγκες και δυνατότητες των μερών». Παράλληλα, θα πρέπει να γίνει επέκταση των προγραμμάτων ανεργίας για όσους δεν βρουν δουλειά με δεδομένο το περιορισμένο άνοιγμα του κλάδου.

Το όλο πρόγραμμα του οικονομικού επιτελείου περιλαμβάνει εναλλακτικά σενάρια με βάση την έκταση και το χρονικό εύρος της ύφεσης. Έτσι εξετάζεται σε πρώτη φάση έστω και με «φειδώ» να καλυφθούν για τουλάχιστον 4 μήνες, οι εργαζόμενοι όσων κλάδων επιλεγούν. Ουσιαστικά ως το τέλος Σεπτεμβρίου και με βάση κριτήρια ανάλογα με τη μείωση που έχει υποστεί κάθε κλάδος θα αποδίδονται χρήματα. Ωστόσο με βάση και το γεγονός ότι πολλοί εκ των δυνητικά υπό ένταξη στο πρόγραμμα έχουν ψηλούς μισθούς αναμένεται και το σχετικό «κούρεμα». Δηλαδή δεν αναμένεται πλήρης αναπλήρωση μισθών, καθώς το κρατικό ταμείο δε θα αντέξει. Με δεδομένο μάλιστα ότι υπάρχει δυνατότητα εκ περιτροπής απασχόλησης τουλάχιστον του 50% του προσωπικού, είναι προφανές ότι πολλοί εργαζόμενοι θα δουν τις μέχρι πρότινος αμοιβές τους να μειώνονται δραστικά με αλυσιδωτές συνέπειες, π.χ. σε πληρωμές δανείων ή τη ζήτηση.

Αξίζει να σημειωθεί το καθεστώς της επιδοτούμενης απασχόλησης, γνωστό ως Kurzarbeit, συνέβαλε, σύμφωνα με πρόσφατη δημόσια αναφορά τουριστικών φορέων, σημαντικά στη διατήρηση χιλιάδων θέσεων κατά τη διάρκεια της κρίσης στα τέλη της δεκαετίας του 2000 και χώρες, όπως η Μ. Βρετανία και η Γαλλία έχουν ήδη ξεκινήσει να εφαρμόζουν το μέτρο για την καταπολέμηση του Covid-19. Υπό αυτό το καθεστώς του Kurzarbeit ή Furlough, οι επιχειρήσεις αποτρέπονται από απολύσεις στις οποίες ενδεχομένως να ήταν υποχρεωμένες να προχωρήσουν λόγω πτώσης της ζήτησης, ενώ ταυτόχρονα και οι εργαζόμενοι περιορίζουν την απώλεια του εισοδήματός τους, παρόλο που εργάζονται λιγότερες ώρες. Και αυτό γιατί το κράτος χρηματοδοτεί, καταβάλλοντας απευθείας στον εργαζόμενο, το μεγαλύτερο μέρος του καθαρού μισθού που αντιστοιχεί στις λιγότερες πλέον ώρες, εφόσον πράγματι πρέπει να εργαστεί μειωμένο ωράριο. Το υπόλοιπο εξακολουθεί να το καταβάλει ο εργοδότης.

Σύμφωνα με τα σχέδια που έχουν εφαρμοστεί σε άλλες χώρες, το Κράτος μπορεί να καλύπτει μέρος της διαφοράς που εξετάζεται να είναι στο 60% της διαφοράς που υπάρχει μεταξύ του πλήρους μισθού και του αντίστοιχου της μερικής απασχόλησης. Δηλαδή ένας  μισθωτός με αποδοχές 1.500 ευρώ, εφόσον μπει σε καθεστώς μερικής απασχόλησης, θα παίρνει το 50% δηλαδή με 750 ευρώ από τον εργοδότη και  από τα υπόλοιπα 750 ευρώ θα παίρνει από το κράτος το 60%, δηλαδή 450 ευρώ. Άρα οι αποδοχές του εν λόγω εργαζόμενου μειώνονται κατά 300 ευρώ και διαμορφώνονται σε 1.200 ευρώ, αλλά  διατηρεί τη θέση εργασίας του.

Αντίστοιχα, εργαζόμενος των 800 ευρώ, που θα υποχρεωθεί σε μερική απασχόληση, θα παίρνει από τον εργοδότη του 400 ευρώ και άλλα 240 ευρώ (το 60% των υπολοίπων 400 ευρώ) από το Κράτος, συνεπώς οι αποδοχές του θα διαμορφωθούν στα 640 ευρώ, άρα θα έχει απώλεια 160 ευρώ.

Επιπλέον, εξετάζεται το κράτος να βάλει κι ένα πλαφόν στην επιδότηση που δίνει, καθώς διαφορετικά θα κληθεί να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη ειδικά για όσους έχουν μεγάλους μισθούς.

Γιώργος Αλεξάκης

 

Διαβάστε επίσης:

 

Η μάχη για την… αποφυγή του ESM

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.