ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Moody’s: Το επόμενο «ραντεβού» αξιολόγησης για την ελληνική οικονομία

20:30 - 04 Μαϊ 2020 | Οικονομία
Moody’s: Το επόμενο «ραντεβού» αξιολόγησης για την ελληνική οικονομία
Την ερχόμενη Παρασκευή αναμένεται η επόμενη αξιολόγηση την ελληνικής οικονομίας από τους διεθνείς οίκους. Αυτή τη φορά είναι η σειρά της Moody’s να αξιολογήσει την πορεία της Ελλάδας με τις προσδοκίες να μην είναι, λόγω των συνθηκών, υψηλές.

Η Moody’s αναμένεται να ακολουθήσει την πορεία της DBRS και της S & P, οι οποίες προχώρησαν σε υποβάθμιση του outlook της ελληνικής οικονομίας σε «σταθερό» από «θετικό».

Άλλωστε, ο οίκος αξιολόγησης έχει, ήδη, υποβαθμίσει το outlook των ελληνικών τραπεζών εξαιτίας των επιπτώσεων της κρίσης σε «σταθερό» από «θετικό» μέσα στον Απρίλιο. Η Moody’s στην τότε αξιολόγησή της είχε τονίσει πως περιμένει ότι η οικονομία θα συρρικνωθεί φέτος, πριν επιστρέψει στην ανάπτυξη το 2021. «Στην Ελλάδα η κερδοφορία του κλάδου θα πληγεί και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPEs) θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα, κοντά στο 40% του συνόλου», σημείωνε.

«Η αύξηση της ανεργίας και η επιδείνωση των συνθηκών στον τομέα του τουρισμού και του εμπορίου, που αντιπροσωπεύουν το 15% των δανείων των τραπεζών, πιθανότατα θα οδηγήσουν σε αύξηση των νέων NPEs, αν και η επιδείνωση είναι εξαιρετικά αβέβαιη», συμπλήρωνε στην έκθεση. 

Σημειώνεται ότι στις 24 Απριλίου είχαν πραγματοποιηθεί οι αξιολογήσεις της χώρας από την Standard & Poor's και την DBRS.

Η Standard & Poor's διατήρησε την πιστοληπτική αξιολόγηση για το ελληνικό αξιόχρεο σε «ΒΒ-», υποβαθμίζοντας ωστόσο το outlook σε «σταθερό» από «θετικό» λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας του κορονοϊού. Ο καναδικός οίκος αξιολόγησης DBRS διατήρησε την αξιολόγησή του για τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας σε BB (low), υποβαθμίζοντας και αυτός το outlook σε «σταθερό» από «θετικό».

Τέλος, την Παρασκευή αναμένονται και τα στοιχεία του πληθωρισμού από την ΕΛΣΤΑΤ.

Τελευταία τροποποίηση στις 20:40 - 04 Μαϊ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.