ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Επιταγές: Η διαδικασία υποβολής αίτησης στο myBusinessSupport

07:15 - 05 Μαϊ 2020 | Οικονομία
Επιταγές: Η διαδικασία υποβολής αίτησης στο myBusinessSupport
Σε λειτουργία τέθηκε από τη Δευτέρα το μεσημέρι η εφαρμογή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων για την αναστολή κατά 75 ημέρες των προθεσμιών λήξης, εμφάνισης και πληρωμής αξιογράφων.

Η εφαρμογή βρίσκεται στο περιβάλλον της πλατφόρμας myBusinessSupport που είναι η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για την αποτύπωση και την παρακολούθηση των κρίσιμων οικονομικών μεγεθών των επιχειρήσεων που συνθέτουν το προφίλ τους.

Το myBusinessSupport φιλοξενεί, ήδη, τις εφαρμογές για την «επιστρεπτέα προκαταβολή» και για την αποζημίωση ειδικού σκοπού για τις επιχειρήσεις.

Η διαδικασία

Προκειμένου να κάνουν αίτηση, οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να πραγματοποιήσουν τα ακόλουθα βήματα:

- Εισέρχονται στο myBusinessSupport με τους κωδικούς TAXISnet

- Επιλέγουν την εφαρμογή «Κομιστές Αξιογράφων»

- Συμπληρώνουν τα στοιχεία Μητρώου:

  • ΑΦΜ,
  • Ονοματεπώνυμο ή Επωνυμία,
  • Διεύθυνση ή Έδρα,
  • ΔΟΥ.

- Συμπληρώνουν τα στοιχεία αξιογράφων:

  • Ακαθάριστα έσοδα ή κύκλο εργασιών ΦΠΑ για το 2019,
  • Πλήθος αξιογράφων,
  • Συνολικό ποσό επιβεβαιωμένων αξιογράφων
  • Συνολικό ποσό μη επιβεβαιωμένων αξιογράφων.

Η εφαρμογή για τις επιταγές θα είναι ανοιχτή μέχρι και την Πέμπτη 7 Μαΐου.

Προϋποθέσεις Υπαγωγής

Σύμφωνα με το σχετικό ΦΕΚ:

- Επιχειρήσεις που κατά την 30η Μαρτίου 2020 δεν δραστηριοποιούνται σε Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ) των επιχειρήσεων που περιλαμβάνονται στις αποφάσεις, οι οποίες έχουν εκδοθεί κατ’ εξουσιοδότηση της παρ. 2 του άρθρου 1 και της παρ. 2 του άρθρου 2 της από 11.3.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α’ 55), ήτοι στους ΚΑΔ που έχουν οριστεί στους συνημμένους πίνακες των αποφάσεων, όπως εκάστοτε ισχύουν, δύνανται να υπαχθούν στις ρυθμίσεις των άρθρων 1 και 2 της από 11.3.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου και των, κατ’ εξουσιοδότηση αυτών, εκδοθεισών αποφάσεων (Α. 1072/2020 και Α.1073/2020, όπως τροποποιούνται και ισχύουν) εφόσον αποτελούν κομιστές αξιόγραφων ή οφείλουν την παροχή αξιόγραφων, των οποίων οι προθεσμίες λήξης, εμφάνισης και πληρωμής έχουν ανασταλεί κατά τα προαναφερόμενα στο άρθρο 1 της παρούσας, και των οποίων το σύνολο της αξίας είναι μεγαλύτερο του είκοσι τοις εκατό (20%) του μέσου μηνιαίου κύκλου συναλλαγών τους του αμέσως προηγούμενου φορολογικού έτους, όπως αυτός υπολογίζεται σύμφωνα με τα επόμενα:

α) Για τις επιχειρήσεις που είναι υποκείμενες σε ΦΠΑ, με βάση τις συνολικές εκροές που έχουν περιληφθεί σε αρχικές και τροποποιητικές, εμπρόθεσμες ή εκπρόθεσμες δηλώσεις ΦΠΑ που έχουν υποβληθεί μέχρι και τη 30η Μαρτίου 2020, όπως αυτές έχουν αναγραφεί στον κωδικό 312 της δήλωσης Φ.Π.Α. των οικείων φορολογικών περιόδων.

β) Για επιχειρήσεις που δεν υποχρεούνται εκ του νόμου σε υποβολή δήλωσης Φ.Π.Α., λαμβάνονται υπόψιν τα ακαθάριστα έσοδα τους κατά το φορολογικό έτος 2019, με βάση τα τηρούμενα από αυτές λογιστικά αρχεία (στοιχεία) με αναγωγή σε μηνιαία βάση. Τα ανωτέρω στοιχεία που δηλώνονται από την επιχείρηση, επαληθεύονται από τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος, όταν αυτή υποβληθεί. Σε περίπτωση που μία επιχείρηση υπέβαλε δήλωση έναρξης εργασιών εντός του 2019 ο μέσος μηνιαίος κύκλος συναλλαγών υπολογίζεται με βάση τον αριθμό των ημερών που λειτούργησε η επιχείρηση εντός του έτους με επιμερισμό των ακαθαρίστων εσόδων της.

- Το σύνολο των αξιόγραφων που επικαλείται έναντι της φορολογικής διοίκησης ο κομιστής έχει γνωστοποιηθεί μέσω ηλεκτρονικής διαβίβασης στα πιστωτικά ιδρύματα της περ. β’ της παρ. 1 του άρθρου δεύτερου της από 30.3.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, σύμφωνα με τα οριζόμενα στις διατάξεις αυτές.

Χαρά Κάνδηλα

Τελευταία τροποποίηση στις 23:11 - 04 Μαϊ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.