ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κομισιόν:Οι προβλέψεις για ύφεση στην Ελλάδα και το αναπάντητο δίλημμα

08:08 - 05 Μαϊ 2020 | Οικονομία
Κομισιόν:Οι προβλέψεις για ύφεση στην Ελλάδα και το αναπάντητο δίλημμα
Η εβδομάδα που διανύουμε είναι η πρώτη για τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, που επιχειρείται μία επιστροφή στην προ κορονοϊού καθημερινότητα. Καταστήματα και επιχειρήσεις άνοιξαν, κόσμος επιστρέφει στις δουλειές του, με τη μάσκα να έχει μπει βέβαια για τα καλά στις ζωές μας. Η οικονομία, όμως, θέλει ακόμη αρκετή δουλειά για να πάρει μπρος. Το θέμα είναι πόση ζημιά έχει γίνει και κατά πόσο μπορεί να περιοριστεί. Η Κομισιόν θα επιχειρήσει την Τετάρτη να κάνει μία πρόβλεψη για το ύψος της -δεδομένης- ύφεσης στην ΕΕ και τα κράτη - μέλη της.

Την Τετάρτη ανακοινώνονται οι προβλέψεις της Κομισιόν για το ρυθμό ανάπτυξης των χωρών, που "λαβωμένες" από τον κορονοϊό αναμένεται φυσικά να καταγράψουν αρνητικά ποσοστά.

Ήδη το ΔΝΤ και η ΕΚΤ έχουν στα "κακά" σενάρια μιλήσει ακόμη και για διψήφια ποσοστά ύφεσης, με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως και η Κομισιόν δεν θα κινηθεί πολύ διαφορετικά.

Για τις προβλέψεις σχετικά με την πορεία της ελληνικής οικονομίας, πληροφορίες του Reporter αναφέρουν πως η εκτίμηση της Κομισιόν για ύφεση στην Ελλάδα θα κυμαίνεται κοντά στο 9%.

Να σημειώσουμε βέβαια πως όλες οι προβλέψεις βασίζονται σε πολύ γενικές εκτιμήσεις, καθώς η πορεία όλων των οικονομιών εντός της ΕΕ, θα εξαρτηθούν ιδιαίτερα από τα χρήματα που θα διαθέσει η ΕΕ στα κράτη μέλη της για τη διαχείριση της κρίσης.

Και αυτό για την ώρα δεν το ξέρουμε. Προσανατολιζόμαστε σε ένα πρόγραμμα - μαμούθ, όπως έχει χαρακτηριστεί, αλλά δεν έχει καθοριστεί το μέγεθός του. Θα είναι στο 1 τρισ. ευρώ ή μπορεί να φτάσει και στο 1,5 τρισ. ευρώ. Οι σχετικές αποφάσεις θα καθορίσουν και τις εξελίξεις.

Ωστόσο, το σχέδιο για το Ταμείο Ανασυγκρότησης που έχει αναλάβει να καταστρώσει η Κομισιόν δεν είναι ακόμη έτοιμο. Πληροφορίες από τις Βρυξέλες αναφέρουν πως η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δεν έχει ακόμη καταφέρει να βρει τη χρυσή τομή, ώστε να παρουσιάσει τη συμφωνία έως τις 6 Μαϊου, όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί.

Το ευρωπαϊκό σχέδιο θέλει ακόμη δουλειά με τις διαφωνίες να παραμένουν τόσο στο ύψος των κονδυλίων, όσο φυσικά και στον τρόπο χρηματοδότησης. Δάνεια ή επιδοτήσεις είναι το μεγάλο ευρωπαϊκό δίλημμα, που για την ώρα μένει αναπάντητο.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Τελευταία τροποποίηση στις 00:47 - 05 Μαϊ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.