ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κομισιόν: Σήμερα οι προβλέψεις για την ύφεση-Οι πληροφορίες για Ελλάδα

08:03 - 06 Μαϊ 2020 | Οικονομία
Κομισιόν: Σήμερα οι προβλέψεις για την ύφεση-Οι πληροφορίες για Ελλάδα
Τις προβλέψεις της για το ύψος της ύφεσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη – μέλη της ΕΕ θα επιχειρήσει να κάνει σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν προχωρήσει ήδη στις δικές τους εκτιμήσεις για το ύψος της ύφεσης, που προβλέπουν ότι θα καταγράψει η οικονομία τους εφέτος μέσω των εθνικών προγραμμάτων μεταρρυθμίσεων και των προγραμμάτων σταθερότητας που κατέθεσαν στην Κομισιόν στις 30 Απριλίου.

Για τις προβλέψεις σχετικά με την πορεία της ελληνικής οικονομίας, πληροφορίες του Reporter αναφέρουν πως η εκτίμηση της Κομισιόν για ύφεση στην Ελλάδα θα κυμαίνεται κοντά στο 9%. Να σημειώσουμε βέβαια πως όλες οι προβλέψεις βασίζονται σε πολύ γενικές εκτιμήσεις, καθώς η πορεία όλων των οικονομιών εντός της ΕΕ, θα εξαρτηθούν ιδιαίτερα από τα χρήματα που θα διαθέσει η ΕΕ στα κράτη μέλη της για τη διαχείριση της κρίσης.

Η Κομισιόν προσανατολίζεται σε ένα πρόγραμμα - μαμούθ, όπως έχει χαρακτηριστεί, αλλά δεν έχει καθοριστεί το μέγεθός του. Θα είναι στο 1 τρισ. ευρώ ή μπορεί να φτάσει και στο 1,5 τρισ. ευρώ. Οι σχετικές αποφάσεις θα καθορίσουν και τις εξελίξεις. Ωστόσο, το σχέδιο για το Ταμείο Ανασυγκρότησης που έχει αναλάβει να καταστρώσει η Κομισιόν δεν είναι ακόμη έτοιμο.

Πληροφορίες από τις Βρυξέλες αναφέρουν πως η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δεν έχει ακόμη καταφέρει να βρει τη χρυσή τομή, ώστε να παρουσιάσει τη συμφωνία μέχρι σήμερα, όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί.

Οι υπουργοί Οικονομικών των κρατών – μελών της ΕΕ αναμένεται να πραγματοποιήσουν μία ακόμα έκτακτη συνεδρίαση, την Πέμπτη 7 Μαΐου. Βέβαια, οι εαρινές προβλέψεις της Κομισιόν, αλλά και η πορεία σχεδιασμού για την υλοποίηση του προγράμματος SURE, της παροχής ρευστότητας μέσω της ΕΤΕπ και της παροχής πιστωτικής γραμμής από τον ESM αναμένεται να κυριαρχήσουν στη συνεδρίαση του Eurogroup, την Παρασκευή 8 Μαΐου.

 

Διαβάστε επίσης:

 

Οι προβλέψεις για ύφεση στην Ελλάδα και το αναπάντητο δίλημμα

 

Reuters: Η Ελλάδα σχεδιάζει δύο ακόμα ομολογιακές εκδόσεις

Τελευταία τροποποίηση στις 10:37 - 06 Μαϊ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.