ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ξεκάθαρη απάντηση Λαγκάρντ στη γερμανική Δικαιοσύνη

17:04 - 07 Μαϊ 2020 | Οικονομία
Ξεκάθαρη απάντηση Λαγκάρντ στη γερμανική Δικαιοσύνη
Ξεκάθαρη απάντηση στη γερμανική Δικαιοσύνη πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι ανεξάρτητη και λογοδοτεί μόνο στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα έδωσε την Πέμπτη η Κριστίν Λαγκάρντ.

Η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Γερμανίας, που έκρινε εν μέρει αντισυνταγματικό το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και έδωσε διορία τριών μηνών στην ΕΚΤ να δικαιολογήσει τις αγορές κρατικών ομολόγων. Διαφορετικά, απειλεί η γερμανική Δικαιοσύνη, θα πρέπει να εξαιρεθεί από το πρόγραμμα η Bundesbank.

«Είμαστε ανεξάρτητος θεσμός και λογοδοτούμε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, βάσει της εντολής μας. Θα συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι είναι αναγκαίο για να εκπληρώσουμε αυτή την εντολή», υπογράμμισε η κ. Λαγκάρντ κατά τη διάρκεια webinar που διοργάνωσε το Bloomberg. «Και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε απτόητοι», πρόσθεσε η κα. Λαγκάρντ.

Η επικεφαλής της ΕΚΤ παραδέχθηκε ότι μια από τις μεγαλύτερες ανησυχίες είναι ένα δεύτερο κύμα κρουσμάτων κορωνοϊού, ενώ σημείωσε ότι ακόμη δεν υπάρχει πλήρης εικόνα για το πόσο πολύ έχει επηρεασθεί η οικονομία από την πανδημία.

Στο ίδιο ύφος και ο ντε Γκίντος

Ανάλογη απάντηση στο γερμανικό δικαστήριο έδωσε και ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Λουίς ντε Γκίντος:

H Eυρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι «περισσότερο αποφασισμένη από ποτέ» να υποστηρίξει την οικονομία της Ευρωζώνης, αφότου η πανδημία του κορονοϊού έχει οδηγήσει σε προσωρινό «λουκέτο» καταστήματα και επιχειρήσεις βυθίζοντας την οικονομία της Ζώνης του Ευρώ στη χειρότερη ύφεση των τελευταίων δεκαετιών, τόνισε συγκεκριμένα.

«Συνεχίζουμε να είμαστε σε ετοιμότητα να προχωρήσουμε σε περαιτέρω αναπροσαρμογή των μέτρων νομισματικής πολιτικής, εάν διαπιστώσουμε ότι δεν επαρκούν», ανέφερε ο κ. ντε Γκίντος σε τηλεδιάσκεψη της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.