ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οφειλές στο Δημόσιο: Το «σύνδρομο του Σισύφου» απειλεί τις επιχειρήσεις

08:51 - 08 Μαϊ 2020 | Οικονομία
Οφειλές στο Δημόσιο: Το «σύνδρομο του Σισύφου» απειλεί τις επιχειρήσεις
Με δόσεις αναμένεται να είναι η εξόφληση τουλάχιστον 800 εκατ. ευρώ από φόρους που έχουν πάρει αναστολή καταβολής λόγω των μέτρων.

Ωστόσο η διαφαινόμενη βαθιά ύφεση πέρα από τη συνέχιση της καραντίνας για αρκετούς κλάδους αναμένεται να σπρώξει τη «δεξαμενή» αυτή των συσσωρευμένων υποχρεώσεων προς τα πάνω. Ουσιαστικά οι επιχειρήσεις καλούνται όπως ο Σίσυφος να σηκώσουν ένα δυσβάσταχτο βάρος που μπορεί να αποδειχτεί καταλυτικό για την πορεία της επόμενης μέρας.

Στο υπουργείο Οικονομικών ήδη εξετάζουν πώς θα γίνει η εξόφληση ώστε να μην προκληθεί έμφραγμα στην αγορά. Σε εφαρμογή είναι τώρα μόνο η πάγια ρύθμιση των 24 δόσεων και θα πρέπει να αποσαφηνιστεί αν θα προβλεφθούν ειδικές διευκολύνσεις με στόχο τη μεγαλύτερη εισπραξιμότητα και η μη κατάρρευση λόγω χρεών επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων, κάτι που έγινε κατά κόρον στα χρόνια των μνημονίων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ύψος των οφειλών που δεν υπολογίζονται να εισπραχθούν φέτος, φτάνει στο 0,87% του ΑΕΠ, δηλαδή στα 1,562 δισ. ευρώ. Αυτά έρχονται να προστεθούν στις οφειλές που «χτίστηκαν» στο πρώτο δίμηνο. Σύμφωνα με την ΑΑΔΕ έφτασαν τα 1,668 δις ευρώ, με τα 1,574 δις ευρώ να είναι αμιγώς φορολογικά χρέη. Οι είσπραξη από αυτά έφτασε τα 199 εκατ. ευρώ από αυτά. Συνολικά τα ληξιπρόθεσμα είναι στα 106,055 δις ευρώ, εκ των οποίων 21,8 δις θεωρούνται επισήμως ανεπίδεκτα είσπραξης.

Στο μεταξύ στις αναστολές καταβολών λόγω πανδημίας περιλαμβάνονται:

• Αναστολή πληρωμής ΦΠΑ και άλλων φορολογικών υποχρεώσεων με ημερομηνία πληρωμής από 11 Μαρτίου έως 30 Απριλίου με δημοσιονομική επίπτωση για το 2020 που εκτιμάται σε 1,218 δισ. ευρώ.

• Αναστολή πληρωμής ασφαλιστικών εισφορών με ημερομηνία πληρωμής έως το τέλος Μαρτίου, Απριλίου και Μαΐου για επτά μήνες για επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις με δημοσιονομική επίπτωση για το 2020 που ανέρχεται σε 47 εκ ευρώ. Η καταβολή σύμφωνα με το τώρα υφιστάμενο πλαίσιο γίνεται σε 4 δόσεις.

• Για ασφαλιστικές εισφορές και άλλες υποχρεώσεις σε καθεστώς ρύθμισης, παρέχεται τρίμηνη παράταση για την πληρωμή των δόσεων με ημερομηνία πληρωμής μέχρι το τέλος Μαρτίου, Απριλίου και Μαΐου. Η δημοσιονομική επίπτωση για το 2020 εκτιμάται σε 278 εκ ευρώ.

• Αναστολή πληρωμής φορολογικών υποχρεώσεων για ιδιοκτήτες ακινήτων που έλαβαν μειωμένο ενοίκιο. Η εκτιμώμενη δημοσιονομική επίπτωση για το 2020 ανέρχεται σε 19 εκ ευρώ.

Στο μεταξύ στο φόντο αυτό η φορολογική διοίκηση αναμένεται να αναθεωρήσει και τις τακτικές της όπως τα αναγκαστικής εκτέλεσης καθώς ο σχεδιασμός ήταν ιδιαίτερα «φιλόδοξος» για το 2020. Πλέον με την κατάσταση αυτή στην αγορά όχι μόνο μέτρα πλειστηριασμούς αλλά και το εν γένει ελεγκτικό έργο εκτιμάται ότι θα πρέπει να εγγραφεί σε νέα βάση.

Γιώργος Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 08:58 - 08 Μαϊ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.