ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Πάγωσε» λόγω κορονοϊού η αξιολόγηση της Moody’s για την Ελλάδα

23:48 - 08 Μαϊ 2020 | Οικονομία
«Πάγωσε» λόγω κορονοϊού η αξιολόγηση της Moody’s για την Ελλάδα
Η Μoody's δεν προχώρησε σε πιστοληπτική αξιολόγηση για το ελληνικό αξιόχρεο προτιμώντας να κρατήσει στάση αναμονής λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας του κορονοϊού. Είχε προηγηθεί μέσα στον Απρίλιο έκθεση του οίκου αξιολόγησης για την Ελλάδα που προμήνυε αυτή την πορεία.

Μετά και τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι η χώρα θα βιώσει τη μεγαλύτερη ύφεση στην ευρωζώνη το 2020 λόγω των συνεπειών της πανδημίας, τα «πλάνο» αναβαθμίσεων για την ελληνική οικονομία και όπως φαίνεται, και γενικότερα των αξιολογήσεων, «παγώνει».

Σύμφωνα με την έκθεση της Κομισιόν η οικονομία αναμένεται να δεχθεί σοβαρό πλήγμα το 2020 από την πανδημία του κορoνοϊού και τα αντίμετρα που ελήφθησαν για να περιοριστεί η εξάπλωσή του. Η Κομισιόν εκτιμά ότι η Ελλάδα θα βρεθεί αντιμέτωπη με ύφεση 9,7%, ενώ η ανεργία θα φτάσει στο 20%.

Έτσι, η Moody's, η οποία είχε προγραμματισμένη αξιολόγηση για την Ελλάδα σήμερα, διατήρησε τελικά την «Β1» βαθμίδα για τη χώρας μας, δηλαδή τέσσερις βαθμίδες κάτω του investment grade, με σταθερές προοπτικές και επέλεξε να βάλει στον «πάγο» τη διαδικασία.

Οι οιωνοί

Σημειώνεται ότι η Moody’s στις 17 Απριλίου είχε δημοσιεύσει έκθεση στην οποία επιβεβαίωνε το «Β1» που δίνει στην πιστοληπτική ικανότητα της χώρας με σταθερές προοπτικές, κάνοντας λόγο για ύφεση 5% φέτος λόγω κορονοϊού και ανάκαμψη 4% το 2021.

Ο οίκος αξιολόγησης διαμήνυε ότι το πιστωτικό προφίλ της Ελλάδας υποστηρίζεται από το ισχυρό ιστορικό επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων, την επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων καθώς και τη στήριξη από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. «Αν και το ελληνικό χρέος παραμένει πολύ υψηλό, η Ελλάδα επωφελείται από το ευνοϊκό προφίλ ωρίμανσής του καθώς και το υψηλό "μαξιλάρι" ρευστότητας», σημείωνε.

Αναφορικά με τον κορονοϊό, τόνιζε ότι «η ελληνική κυβέρνηση αντέδρασε από πολύ νωρίς, εφαρμόζοντας περιοριστικά μέτρα και μέτρα στήριξης, ωστόσο, η πανδημία θα επηρεάσει αναπόφευκτα την ελληνική οικονομία κυρίως μέσω του τουριστικού κλάδου, ο οποίος απασχολεί το 26% των συνολικών θέσεων εργασίας στη χώρα. Το τρίτο τρίμηνο του έτους αποτελεί "κλειδί" για τον κλάδο καθώς το 60% των ετήσιων εσόδων του πραγματοποιούνται αυτούς τους μήνες. Αν και ο πιο ισχυρός εγχώριος τουρισμός θα βοηθήσει, δεν θα είναι αρκετό για να καλύψει την απουσία διεθνών τουριστών. Η Ελλάδα παραμένει μία σχετικά κλειστή οικονομία και αυτό της δίνει πάντως ένα στοιχείο ανθεκτικότητας στην κρίση».

Οι λοιπές αξιολογήσεις

Στην προ-κορονοϊού εποχή στην Ευρώπη και συγκεκριμένα στις 24 Ιανουαρίου η Fitch είχε αναβαθμίσει την Ελλάδα κατά μία βαθμίδα, σε «ΒΒ» από «ΒB-» διατηρώντας θετικό το outlook. Μετά την εξάπλωση του κορονοϊού στον πλανήτη, ακολούθησαν οι αξιολογήσεις της χώρας από την Standard & Poor's και την DBRS στις 24 Απριλίου. Η Standard & Poor's διατήρησε την πιστοληπτική αξιολόγηση για το ελληνικό αξιόχρεο σε «ΒΒ-», υποβαθμίζοντας ωστόσο το outlook σε «σταθερό» από «θετικό» λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας. Με τη σειρά του ο καναδικός οίκος αξιολόγησης DBRS διατήρησε την αξιολόγηση για τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας σε «BB» (low), υποβαθμίζοντας και αυτός το outlook σε «σταθερό» από «θετικό».

Για το 2020 υπολείπονται οι αξιολογήσεις από τους παρακάτω διεθνείς οίκους πιστοληπτικής διαβάθμισης για τη χώρα: Fitch: 24 Ιουλίου, Standard & Poor’s: 23 Οκτωβρίου, DBRS: 23 Οκτωβρίου, Moody’s: 6 Νοεμβρίου και Scope: 4 Δεκεμβρίου.

Τελευταία τροποποίηση στις 00:15 - 09 Μαϊ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.