ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Επίδομα 800 ευρώ: Λήγει η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για επιχειρήσεις-εργοδότες

10:02 - 10 Μαϊ 2020 | Οικονομία
Επίδομα 800 ευρώ: Λήγει η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για επιχειρήσεις-εργοδότες
Εκπνέει σήμερα η προθεσμία για την υποβολή νέων αιτήσεων, όπως και διορθώσεων από επιχειρήσεις - εργοδότες, στην Εργάνη στο πλαίσιο του πρώτου πακέτου στήριξης. Από την πλευρά τους, οι εργαζόμενοι έχουν περιθώριο μέχρι την ερχόμενη Τρίτη 12 Μαΐου, ενώ από την Πέμπτη 14 Μαΐου ξεκινά το νέο κύμα πληρωμών των 800 ευρώ.

Ειδικότερα, το νέο χρονοδιάγραμμα που έδωσε το υπουργείο Εργασίας για την υποβολή τόσο των αιτήσεων από επιχειρήσεις, όσο και για διορθώσεις αιτήσεων που είχαν ήδη υποβληθεί, αλλά ήταν ελλιπείς ή λανθασμένες προβλέπει τις εξής προθεσμίες:

Επιχειρήσεις - εργοδότες που άλλαξαν ΚΑΔ

Οι επιχειρήσεις-εργοδότες, που  προέβησαν σε αναδρομική τροποποίηση κύριου ενεργού ΚΑΔ, και προκειμένου αυτές και οι εργαζόμενοί τους να τύχουν των ευεργετημάτων των οικονομικών μέτρων στήριξης για τον μήνα Απρίλιο 2020, μπορούν να προβούν:


1. Σε υποβολή υπεύθυνης δήλωσης (εάν δεν έχουν υποβάλει ξανά)


Οι εργοδότες που δεν έχουν υποβάλει ξανά υπεύθυνη δήλωση και έχουν αλλάξει αναδρομικά ΚΑΔ σύμφωνα με το άρθρο 2 της από 13.4.2020 ΠΝΠ (Α'84) από πληττόμενο σε κλειστό ΚΑΔ με εντολή δημόσιας αρχής ή και το αντίστροφο, μπορούν να προβούν σε δηλώσεις από την Πέμπτη 7 Μαΐου, μέχρι και την Κυριακή 10 Μαΐου.

Σε περίπτωση που υποβάλλουν δήλωση ως πληττόμενες επιχειρήσεις θα έχουν τη δυνατότητα να ορίσουν ως ημερομηνία έναρξης αναστολών συμβάσεων εργασίας οποιαδήποτε ημερομηνία εντός του διαστήματος από 21/3/2020 μέχρι 20/4/2020.

2. Σε ορθή επανάληψη. Οι εργοδότες που έχουν υποβάλει ξανά υπεύθυνη δήλωση και έχουν αλλάξει αναδρομικά ΚΑΔ από πληττόμενο σε κλειστό ΚΑΔ με εντολή δημόσιας αρχής ή και το αντίστροφο, μπορούν να προβούν σε ορθές επαναλήψεις στην ίδια περίοδο, δηλαδή από 7 μέχρι και 10 Μαΐου.

Επιχειρήσεις - εργοδότες για τους εργαζόμενους των ειδικών περιπτώσεων

Οι επιχειρήσεις-εργοδότες θα μπορούν να προβούν σε υποβολή νέων ή συμπληρωματικών υπεύθυνων δηλώσεων για τους εργαζόμενούς τους, από τις 7 μέχρι και τις 10 Μαΐου, προσδιορίζοντας τις ειδικές περιπτώσεις στις οποίες αυτοί υπάγονται.

Συγκεκριμένα, θα δοθεί η δυνατότητα να προστεθούν εργαζόμενοι σε ξεχωριστό πίνακα της δήλωσης, οι οποίοι εργάζονται στην επιχείρηση αλλά δεν εμφανίζονται στην τρέχουσα κατάσταση απασχόλησης αυτής, με προϋπόθεση να έχουν συμπεριληφθεί σε οποιοδήποτε έντυπο έχει υποβάλει ο συγκεκριμένος εργοδότης στο ΠΣ Εργάνη στο παρελθόν και με υποχρέωση χαρακτηρισμού των εργαζομένων ως προς την ειδική περίπτωση, όπως α) Μεταβίβασης επιχείρησης, σύμφωνα με το Π.Δ. 178/2002, β) Μεταφοράς προσωπικού, γ) Γνήσιου Δανεισμού, δ) Γνήσιου δανεισμού κατά το παρελθόν, ε) Απασχόλησης μέσω Ε.Π.Α, στ) Απασχόλησης μέσω Ε.Π.Α στο παρελθόν, ζ) Επίσχεσης εργασίας, η) Υποβολής πινάκων προσωπικού σε περιπτώσεις μη εξαρτημένης εργασίας - Εσφαλμένες καταχωρήσεις σε έντυπα - Χειρόγραφες υποβολές εντύπων.


Σε περίπτωση που οι επιχειρήσεις-εργοδότες υποβάλλουν δήλωση ως πληττόμενες επιχειρήσεις θα έχουν τη δυνατότητα να ορίσουν ως ημερομηνία έναρξης αναστολών συμβάσεων εργασίας οποιαδήποτε ημερομηνία εντός του διαστήματος 21/3/2020 - 20/4/2020.

Επιχειρήσεις - εργοδότες για τη δήλωση ενοικίων του Απριλίου

Οι επιχειρήσεις-εργοδότες μπορούν να προβούν σε νέες/συμπληρωματικές δηλώσεις για τη δήλωση του ενοικίου για τον μήνα Απρίλιο 2020, από τις 7 μέχρι και τις 10 Μαΐου.

Αλλαγές στις αναστολές συμβάσεων εργασίας

Πληττόμενες επιχειρήσεις-εργοδότες που επιθυμούν να μεταβάλουν την ημερομηνία έναρξης ισχύος των αναστολών των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων τους, σε περίπτωση που έχουν υποβάλει δήλωση αναστολής εντός του Μαρτίου, έχουν τη δυνατότητα με ορθή επανάληψη να επιλέξουν ως ημερομηνία έναρξης αναστολής των συμβάσεων εργασίας μεταξύ του διαστήματος από 21/3/2020 έως 31/3/2020, με σκοπό την υποχρεωτική ευθυγράμμιση με τα αντίστοιχα στοιχεία όπως δηλώνονται στην ΑΠΔ Μαρτίου 2020.

Οι υποβολές υπεύθυνων δηλώσεων (νέων / συμπληρωματικών / ορθών επαναλήψεων) μπορούν να γίνουν από τις 7 μέχρι και τις 10 Μαΐου.

Τελευταία τροποποίηση στις 10:07 - 10 Μαϊ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.