ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Παροχές, έξοδος στις αγορές και κοινοτικοί πόροι η «τρίλιζα» ΥΠΟΙΚ

12:46 - 11 Μαϊ 2020 | Οικονομία
Παροχές, έξοδος στις αγορές και κοινοτικοί πόροι η «τρίλιζα» ΥΠΟΙΚ
Εν αναμονή των αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα προγράμματα χρηματοδότησης των κρατών αλλά και της πορείας υλοποίησης του Ταμείου Ανάκαμψης στο φόντο της γερμανικής παρελκυστικής πολιτικής βρίσκεται το οικονομικό επιτελείο ώστε να καθορίσει τα επόμενα βήματα χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας.

Ήδη και σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στην ΕΡΤ προσπάθησε να κατεβάσει τον πήχη των προσδοκιών για παροχές καθώς το κρατικό ταμείο με δεδομένες τις καθυστερήσεις της ΕΕ έχει περιορισμένες δυνατότητες.

Όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών για τον τουρισμό και την εστίαση θα υπάρξουν λελογισμένες πρόσθετες παρεμβάσεις, ενώ για τους ιδιοκτήτες ακινήτων, το υπουργείο επεξεργάζεται 2- 3 σενάρια για τη στήριξή τους.

Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να αποκρούσει τα πολλά αιτήματα για στήριξη ώστε να μην υπάρξει απόλυτος δημοσιονομικός εκτροχιασμός.

Ήδη η συνολική αξία των μέτρων, όπως αυτά έχουν αποτυπωθεί από το Υπ. Οικονομικών στην επικοινωνία με την Κομισιόν, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, ανέρχεται σε 17,35 δισ. ευρώ ή στο 10% του ΑΕΠ και το συνολικό ταμειακό τους κόστος σε 11,5 δισ. ευρώ (6,5% του ΑΕΠ) σε επίπεδο έτους, και 12,35 δισ. ευρώ για τους μήνες έως τον Ιούνιο εάν ληφθεί υπόψη ότι επιστροφές φορολογικών και ασφαλιστικών αναστολών θα πραγματοποιηθούν από τον Αύγουστο και μετά.

Στο φόντο αυτό η κυβέρνηση προχωρά σε εκτιμήσεις για το πώς θα δομήσει τα ταμειακά του διαθέσιμα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις την 1η Ιουνίου θα ανοίξει η πιστωτική γραμμή των 240 δισ. ευρώ από τον ESM και θα είναι διαθέσιμη για τα κράτη μέλη. Ωστόσο η Αθήνα είναι πολύ επιφυλακτική στο να λάβει το εν λόγω άτοκο δάνειο 4 δισ. ευρώ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό, που της αναλογεί. Αναμένει τις εξελίξεις αλλά και το τι θα πράξουν άλλες μεγαλύτερες χώρες του Νότου.

Επίσης στο υπ. Οικονομικών αναμένουν τις τελευταίες λεπτομέρειες για τα δάνεια του ESM, (μάλιστα κρίσιμες τις χαρακτηρίζουν πολλοί) αλλά και το συνολικό σχέδιο της Κομισιόν θα για την «επόμενη ημέρα» με το πρόγραμμα SURE, τα εργαλεία εγγυοδοσίας της ΕΤΕπ, τις πρωτοβουλίες για τον τουρισμό και τις μεταφορές, τις επιδοτήσεις μέσω κοινοτικού προϋπολογισμού (που οι βόρειοι επιθυμούν να ενισχύσουν) αλλά και το Ταμείο Ανάκαμψης.

Σε σχέση με το Ταμείο Ανάκαμψης η εκτίμηση είναι ότι θα καθυστερήσει και ότι τελικά, όπως ζητούν οι Βόρειοι θα ενσωματωθεί στον Κοινοτικό Προϋπολογισμό, με δυνατότητα κοντά στα 500 εκατ. ευρώ. Μάλιστα οι ενισχύσεις από το Ταμείο ζητείται από τους Βόρειους να έχουν τη μορφή δανείων.

Μια πιθανή ημερομηνία δημοσιοποίησης των προθέσεων της Επιτροπής για το Ταμείο Ανάκαμψης είναι η 20η Μαΐου. Επίσης μαζί θα ανακοινώσει τι πώς θα συνδέεται με το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (τον κοινοτικό προϋπολογισμό για την περίοδο 2021-27).

Παράλληλα με όλα αυτά το οικονομικό επιτελείο εξετάζει το πώς θα ενισχύσει το ταμείο του αλλά και τη σχέση με τις αγορές με τις νέες εκδόσεις χρέους, χωρίς να «πειράξει» το μαξιλάρι που αποτελεί ένα βασικό παράγοντα συγκράτησης του κόστους δανεισμού μαζί με το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Έτσι, το πιθανότερο σενάριο (αυτή τη στιγμή) είναι ότι η Ελληνική Δημοκρατία θα βγει στις αγορές ομολόγων περί τα τέλη του μήνα αρχές του άλλου. Ένα ποσό, μάλιστα, γύρω στα 2 δισεκατομμύρια πρέπει να θεωρηθεί ικανοποιητικό. Το κόστος δανεισμού θα είναι, αν κάτι δεν έχει αλλάξει ως τότε, γύρω στο 2%. Σημειώνεται Συνολικά το πρόγραμμα για φέτος για δανεισμό ήταν στα 8 δισ. ευρώ.

Γιώργος Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 12:48 - 11 Μαϊ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.