ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μείωση ΦΠΑ σε εστίαση και τουρισμό - Ποια προϊόντα αφορά

08:32 - 12 Μαϊ 2020 | Οικονομία
Μείωση ΦΠΑ σε εστίαση και τουρισμό - Ποια προϊόντα αφορά
Νέα δέσμη μέτρων στήριξης για την εστίαση και τον τουρισμό ετοιμάζεται να ανακοινώσει η κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να διασφαλιστεί ο μέγιστος δυνατός συντονισμός στις σχεδιαζόμενες παρεμβάσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πακέτο στήριξης της κυβέρνησης περιλαμβάνει μείωση του ΦΠΑ από το 24% στο 13% σε προϊόντα, όπως ο καφές και τα αναψυκτικά, ενώ το ίδιο αναμένεται να συμβεί με τα αεροπορικά και τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια.

Η μείωση του ΦΠΑ βασίζεται στο αίτημα των επιχειρήσεων, που δοκιμάζονται εξαιτίας της πανδημίας στους κλάδους της εστίασης και του τουρισμού, για την κάλυψη του μισθολογικού κόστους των υπαλλήλων τους. Αντίθετα δεν φαίνεται να προχωρούν σενάρια για μείωση του ΦΠΑ στις διανυκτερεύσεις από το 13% στο 6%.

Ειδικότερα, στο σχέδιο της κυβέρνησης για μειώσεις ΦΠΑ είναι ορισμένα προϊόντα που σερβίρονται σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, αλλά είναι στο 24%. Πρόκειται για τον καφέ, τους χυμούς και τα αναψυκτικά. Μάλιστα οι χυμοί, τα ροφήματα και τα αναψυκτικά εάν τα παραγγείλει κανείς εκτός ή τα αγοράσει από άλλα καταστήματα, επιβαρύνονται με 13%.

Παράλληλα εξετάζεται το τι θα γίνει με τα αλκοολούχα ποτά, που σε αξία συμβάλλουν πολύ στο μίγμα εσόδων της εστίασης, αλλά και συμμετέχουν σημαντικά και στο συνολικό τουριστικό πακέτο. Πάντως η όλη προσπάθεια ενίσχυσης της εστίασης και του τουρισμού είναι μεγάλο στοίχημα καθώς άπτεται και του θέματος των δημοσίων εσόδων που στη δεδομένη συγκυρία είναι απαραίτητα όσο ποτέ. Ειδικά μάλιστα όταν τον Απρίλιο έχει καταγραφεί μια πτώση πάνω από 30% και με την ασάφεια και το θολό ορίζοντα να επικρατεί σε σχέση με τον οδικό χάρτη ανάκαμψης.

Σημειώνεται ότι η εστίαση απασχολεί 187.519 υπαλλήλους με ποσοστό συμμετοχής στην αγορά εργασίας 10,76%. Ταυτόχρονα πρόκειται για έναν κλάδο που έχει πληγεί ιδιαίτερα από την πανδημία, και επειδή είναι συνδεδεμένος με τον τουρισμό, θα πρέπει να διασφαλιστεί η ανταγωνιστικότητά του την επόμενη μέρα, όταν και ο διεθνής ανταγωνισμός θα φουντώσει.

Οι αποφάσεις της κυβέρνησης αναμένεται να ανακοινωθούν εντός των επομένων ημερών, ίσως και έως το τέλος της εβδομάδας.

Τελευταία τροποποίηση στις 08:35 - 12 Μαϊ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.