ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

EBRD για Ελλάδα: Ύφεση 6% φέτος- Γρήγορη ανάκαμψη το 2021

09:21 - 13 Μαϊ 2020 | Οικονομία
EBRD για Ελλάδα: Ύφεση 6% φέτος- Γρήγορη ανάκαμψη το 2021
Κατά 6% αναμένεται να συρρικνωθεί η ελληνική οικονομία το 2020 λόγω των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας του κορονοϊού, σύμφωνα με τις πρόσφατες μακροοικονομικές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) που δημοσιεύτηκαν το πρωί της Τετάρτης.

Βέβαια, η τράπεζα αναμένει ότι η χώρα θα ανακάμψει γρήγορα το 2021 με αύξηση του ΑΕΠ κατά 6%. Το ποσοστό είναι σχεδόν διπλάσιο από την πρόβλεψη για το σύνολο των χωρών που παρακολουθεί η EBRD, για τις οποίες περιμένει ύφεση κατά μέσο όρο 3,5%.

Στην τελευταία της έκθεση, η EBRD προέβη ακόμη σε δραστική μείωση της οικονομικής της πρόβλεψης για τις 37 χώρες της περιοχής της, αναμένοντας ύφεση 3,5% φέτος ως αποτέλεσμα του σοβαρού πλήγματος που δέχονται ο τουρισμός, τα εμβάσματα και οι τιμές των εμπορευμάτων ως επίπτωση της πανδημίας του κορονοϊού.

Ειδικότερα, όπως μεταδίδει το Reuters, η EBRD, η οποία παρακολουθεί τις τάσεις σε 37 χώρες στην Ευρώπη, στην Ασία και στην Αφρική, στην προηγούμενη εξαμηνιαία της οικονομική έκθεση, ανέμενε πως το ΑΕΠ το 2020 θα κατέγραφε αύξηση 2,9%.

Τα δύο σενάρια

Οι προβλέψεις της τράπεζας βασίστηκαν στο σενάριο που προβλέπει σταδιακή χαλάρωση των μέτρων περιορισμού και επιστροφή στην κανονικότητα το β’ εξάμηνο του έτους, αν και λαμβάνουν υπ’ όψιν το συνεχιζόμενο πλήγμα που δέχεται η ζήτηση, ιδιαίτερα σε τομείς υπηρεσιών όπως ο τουρισμός και η φιλοξενία.

Ωστόσο, υπό άλλο σενάριο, που προβλέπει παρατεταμένη κοινωνική αποστασιοποίηση, οι οικονομίες της περιοχής θα μπορούσαν να υποστούν ακόμα και διψήφιες υφέσεις, πρόσθεσε η Javorcik.

Παράλληλα, η EBRD προβλέπει ανάκαμψη 4,8% το 2021, ωστόσο η Javorcik προειδοποίησε πως υπάρχουν σημαντικοί κίνδυνοι λόγω της αβεβαιότητας της πορείας της πανδημίας.

Ποιες χώρες θα πληγούν περισσότερο

Ορισμένες χώρες αναμένεται να υποστούν εντονότερη πτώση του ΑΕΠ τους από άλλες, σύμφωνα με την EBRD.

Η Αλβανία αναμένεται να δεχθεί ένα από τα ισχυρότερα πλήγματα, καθώς η οικονομία της αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 9% το 2020 λόγω της μεγάλης εξάρτησης που έχει από την παραγωγή υφασμάτων για την ιταλική βιομηχανία μόδας, από τα εμβάσματα και από τον τουρισμό.

Η ρωσική οικονομία αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 4,5%, λόγω της «βουτιάς» των πετρελαϊκών τιμών, ενώ η ύφεση στην Τουρκία αναμένεται να είναι κάπως πιο ήπια, στο 3,5%, επειδή τα lockdown της επικεντρώθηκαν στα Σαββατοκύριακα με αποτέλεσμα να συνεχιστεί ένα μεγαλύτερο μέρος της οικονομικής της δραστηριότητας.

Τελευταία τροποποίηση στις 09:27 - 13 Μαϊ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.