ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σταϊκούρας: Δεν θα μειωθεί φέτος ο ΕΝΦΙΑ-Έρχονται ρυθμίσεις για οφειλές

11:44 - 13 Μαϊ 2020 | Οικονομία
Σταϊκούρας: Δεν θα μειωθεί φέτος ο ΕΝΦΙΑ-Έρχονται ρυθμίσεις για οφειλές
Σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΙ ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας επανέλαβε τα περί πρόβλεψης για ύφεση 10% έως 13,2% φέτος στο δυσμενές σενάριο, σημειώνοντας πάντως ότι η κυβέρνηση εκτιμά πως με τα μέτρα, που λαμβάνει μπορεί να την περιορίσει στο 5% έως 8%.

Θα έχουμε μία βαθύτατη ύφεση, αλλά θα είναι παροδική επεσήμανε ο υπουργός Οικονομικών. Θα υπάρξουν ρυθμίσεις για τις φορολογικές υποχρεώσεις των εργαζομένων  σε αναστολή, αλλά δεν θα υπάρξει αλλαγή στον ΕΝΦΙΑ για φέτος, τόνισε.

Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, πάντως, τα έσοδα του κράτους έχουν πάει καλύτερα των εκτιμήσεων και τον Απρίλιο και το πρώτο 10ημερο του Μαΐου και αυτό βοηθά στη λήψη μέτρων στήριξης. Μέσα στον Μάιο θα νομοθετήσει η κυβέρνηση για την διευκόλυνση των ιδιοκτητών ακινήτων που είχαν μειωμένα ενοίκια. Αυτές όπως είπε θα αφορούν κατά πάσα πιθανότητα μέσα στην τρέχουσα οικονομική χρονιά. 

Ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε ότι προτεραιότητα είναι η στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζομένων. Στο μέτωπο της ρευστότητας υπάρχουν τρία διαθέσιμα εργαλεία: Επιστρεπτέα προκαταβολή, ΤΕΠΙΧ ΙΙ και Ταμείο Εγγυοδοσίας Επιχειρήσεων. 

Στο φορολογικό πεδίο ανέφερε ότι υπάρχουν διάφορες εισηγήσεις για εστίαση, εποχιακό τουρισμό και άλλους κλάδους. «Ακόμη δεν έχουμε ακριβή δεδομένα, ενώ υπάρχει εξέλιξη συζήτηση και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Σε αυτούς τους δύο κλάδους, που υπάρχουν επιπλέον περιορισμοί, θα πρέπει να υπάρχουν και επιπλέον ενισχύσεις μέσω της φορολογίας». Σε ερώτηση για το εάν ισχύουν οι πληροφορίες για μείωση του ΦΠΑ και προκαταβολή φόρου, είπε ότι είναι μεταξύ αυτών που συζητούνται, αλλά αρνήθηκε να δώσει περισσότερες πληροφορίες. Οι αποφάσεις, ωστόσο, θα ληφθούν εντός του μήνα. 

Όσο για τα δάνεια του ΕSM, είπε ότι είναι ένα καλό εργαλείο να αξιοποιηθεί μόνο εφόσον υπάρξουν δυσκολίες. Η Ελλάδα ενδιαφέρεται περισσότερο για το πρόγραμμα SURE της Κομισιόν.

Ο υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε δε ότι δεν υπάρχουν εκλογικά σενάρια, αφού υπάρχει πολλή δουλειά για την αντιμετώπιση μίας κρίσης που είναι παγκόσμια. 

Τελευταία τροποποίηση στις 11:48 - 13 Μαϊ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.