ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σταθάκης: Τέσσερις κίνδυνοι για την ελληνική οικονομία

12:30 - 22 Μαϊ 2020 | Οικονομία
Την ανάλυση του πρώην υπουργού Οικονομίας & Ανάπτυξης και καθηγητή Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, Γιώργου Σταθάκη, με τίτλο "Η ελληνική οικονομία την επαύριον της πανδημίας" δημοσιεύει το Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς στο πλαίσιο της σειράς e-papers Αναλύσεις για τον #covid19.

Στην ανάλυσή του - που στηρίζεται στην εισήγηση του συγγραφέα στην πρόσφατη διαδικτυακή εκδήλωση του Ινστιτούτου με θέμα Η ελληνική οικονομία την επαύριο της πανδημίας. Ο κίνδυνος μιας ύφεσης διαρκείας και οι προοπτικές ανάκαμψης - ο Γ. Σταθάκης παρουσιάζει:

  1. Τις εκτιμήσεις για την ύφεση που θα προκαλέσει η πανδημία και το lockdown στην παγκόσμια οικονομία
  2. Τις διαφορετικές στρατηγικές που υπάρχουν σε σχέση με την αντιμετώπιση της κρίσης
  3. Τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο
  4. Τις άνισες επιπτώσεις που αναμένεται να έχει η κρίση στην ελληνική οικονομία, λόγω του μεγαλύτερου ειδικού βάρους που έχει ο τουρισμός

Σε σχέση με τα μέτρα αντιμετώπισης της κρίσης, επισημαίνει ότι αυτά "πρέπει να είναι περισσότερα, πιο σύνθετα, στοχευμένα και ικανά να φέρουν σε πέρας μία διπλή άσκηση: αντιμετώπισης των υφεσιακών φαινομένων, αλλά και θεραπείας διαρθρωτικών προβλημάτων με τα οποία θα βρεθεί αντιμέτωπη η χώρα την επόμενη μέρα και αφορούν τα μέσα και τις πολιτικές που θα αποκτήσουν ένα μονιμότερο χαρακτήρα την επαύριο της κρίσης. Αυτά αφορούν είτε το ρόλο του κράτους στην οικονομία, τις κοινωνικές υποδομές, την ενέργεια, τα δίκτυα και τις υποδομές, είτε άλλα δεδομένα που πρέπει να εγγραφούν ως μονιμότερα στοιχεία για την αντιμετώπιση μελλοντικών πανδημιών".

Μπορείτε να βρείτε την ανάλυση στο σύνδεσμο: https://poulantzas.gr/yliko/giorgos-stathakis-i-elliniki-ikonomia-tin-epavrion-tis-pandimias/

Copyright © 1999-2020 Premium S.A. All rights reserved.