ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σταϊκούρας: Στοχευμένες μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών το 2021

12:15 - 25 Μαϊ 2020 | Οικονομία
Σταϊκούρας: Στοχευμένες μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών το 2021
"Οι μειώσεις φόρων που είχαμε στον προϋπολογισμό υλοποιούνται", τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, σε δηλώσεις στον ρ/σ Παραπολιτικά και πρόσθεσε πως το 2021 θα υπάρξουν κι άλλες.

"Η μείωση του φόρου στις επιχειρήσεις στο 24% υλοποιείται, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών υλοποιείται, αυτό που δεν μπορέσαμε να κάνουμε είναι ακόμα μεγαλύτερες μειώσεις φόρων τον προηγούμενο μήνα μαζί με την έκτακτη αξιολόγηση όπως είναι για παράδειγμα η εισφορά αλληλεγγύης. Γιατί λόγω της παρένθεσης που άνοιξε για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης οφείλαμε να κάνουμε περισσότερες δαπάνες έτσι ώστε να στηρίξουμε και την εργασία και την κοινωνική συνοχή", τόνισε ο υπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε:

"Άρα οι μειώσεις των φόρων υλοποιούνται κανονικά και μόλις ομαλοποιηθεί η κατάσταση, ευχόμαστε μετά το Σεπτέμβριο, θα σχεδιάσουμε το 2021 στην ορθή δημοσιονομική πολιτική που είχαμε χτίσει, δηλαδή στις στοχευμένες μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών".

Ερωτηθείς αν υπάρχει σχέδιο για μειώσεις συντάξεων και των μισθών του δημοσίου απάντησε: "Δεν υπάρχει στο τραπέζι , δεν συζητούμε περικοπές γιατί θέλουμε να στηρίξουμε το διαθέσιμο εισόδημα της ελληνικής κοινωνίας το οποίο θα στηρίξει την κατανάλωση όσο είναι εφικτό σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία".

Για τις τέσσερις φάσεις διαχείρισης της κρίσης είπε: "Έχουμε κωδικοποιήσει την κρίση χρονικά σε τέσσερις διαστάσεις.

Η πρώτη φάση ήταν ο μήνας Μάρτιος και Απρίλιος, η φάση του lockdown της οικονομίας. Ακολουθήσαμε τις ορθές επιλογές που έκανε η χώρα στο πεδίο της υγείας.

Η δεύτερη φάση είναι αυτή που διανύουμε σήμερα, η τρίτη φάση είναι από τον Ιούνιο μέχρι τον Σεπτέμβριο –Οκτώβριο και η τέταρτη φάση είναι πολύ καλύτερους όρους, με πιο μόνιμα θετικά χαρακτηριστικά για την οικονομία μετά το Φθινόπωρο.

Στην πρώτη φάση της κρίσεως οφείλαμε να δημιουργήσουμε ένα δίχτυ ασφαλείας πάνω από εργαζόμενους και επιχειρήσεις. Στηρίξαμε 2 εκατομμύρια πολίτες. Στη δεύτερη φάση που διανύουμε στηρίζουμε τους εργαζόμενους επιχειρήσεων που παραμένουν κλειστές ή έχουν πληγεί ταυτόχρονα όμως ενισχύουμε όλο και περισσότερο την ρευστότητα στην πραγματική οικονομία. Ολοκληρώσαμε την Παρασκευή, μένουν λίγες επιχειρήσεις περίπου 5 χιλιάδες, δώσαμε όμως περίπου σε 48 χιλ.
επιχειρήσεις επιστρεπτέα προκαταβολή. Μοιράστηκε περίπου μισό δις € σε ελληνικές επιχειρήσεις οι οποίες είχαν πληγεί σημαντικά τον μήνα Μάρτιο και θα ακολουθήσει μια δεύτερη φάση το επόμενο διάστημα.

Το υπουργείο Ανάπτυξης φτιάχνει συνεχώς «κύματα» και με το τραπεζικό σύστημα έτσι ώστε να βοηθήσει ακόμα περισσότερο τη ρευστότητα άρα κάθε φορά αλλαζει ο σχεδιασμός, προστίθενται όμως όπλα, έτσι ώστε να μπορέσουμε την κατάλληλη χρονική στιγμή η ελληνική οικονομία να σταθεροποιηθεί. Και η τρίτη φάση είναι από τον Ιούνιο ως το Σεπτέμβριο και περιλαμβάνει παρεμβάσεις αλλά και στοχευμένες κλαδικές στους τομείς του τουρισμού, της εστίασης του πολιτισμού, του αθλητισμού και των μεταφορών".

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.