ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Απαντήσεις για εκ περιτροπής απασχόληση-ελαφρύνσεις ιδιοκτητών στη νέα ΠΝΠ

07:55 - 27 Μαϊ 2020 | Οικονομία
Απαντήσεις για εκ περιτροπής απασχόληση-ελαφρύνσεις ιδιοκτητών στη νέα ΠΝΠ
H νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) αναμένεται να εκδοθεί σήμερα Τετάρτη. Εκεί θα ενταχθούν οι ρυθμίσεις για το μηχανισμό επιδότησης μισθών στον ιδιωτικό τομέα για εργαζόμενους με μειωμένο ωράριο εργασίας (πρόγραμμα SURE), ή αλλιώς το νέο καθεστώς εκ περιτροπής εργασίας ή μερικής απασχόλησης, οι μειώσεις στο ΦΠΑ για εστίαση και τουρισμό, αλλά και οι φοροεκπτώσεις για τους 1 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων με χασούρα 40% στα μισθώματα από τα ενοίκια.

Όπως έχει ανακοινωθεί από την κυβέρνηση, ο μηχανισμός ενίσχυσης απασχόλησης με τη μορφή οικονομικής ενίσχυσης  βραχυχρόνιας εργασίας που θα χρηματοδοτηθεί από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα SURE αρχικά με 820 εκ. ευρώ, θα ενεργοποιηθεί από την 1η Ιουνίου έως 30 Σεπτεμβρίου 2020 με δυνατότητα επέκτασης της χρονικής ισχύος του, εάν και εφόσον χρειαστεί. Δικαίωμα συμμετοχής θα έχουν όλες οι επιχειρήσεις της χώρας οι οποίες εμφανίζουν μείωση του τζίρου τους, τουλάχιστον 20% κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα δηλαδή από το Μάρτιο και μετά ανεξαρτήτως ΚΑΔ.

Στο μηχανισμό θα ενταχθούν και επιχειρήσεις που λειτουργούν για πρώτη φορά και δεν έχουν καταγράψει έσοδα τους προηγούμενους μήνες καθώς και οι εποχικές επιχειρήσεις. Η επιδότηση μισθού θα καλύπτει όλους τους υφιστάμενους εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης, ενώ δικαίωμα συμμετοχής θα έχουν όλοι οι εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης που θα προσληφθούν μέχρι τον αριθμό των εργαζομένων πλήρους απασχόλησης που διατηρούσαν πέρυσι τον αντίστοιχο μήνα. Δεν θα επιτρέπεται η εκ των υστέρων μετατροπή της σχέσης εργασίας από μερικής σε πλήρους απασχόλησης προκειμένου η επιχείρηση να λάβει επιδότηση του μισθολογικού κόστους.

Το δικαίωμα του εργοδότη να μειώνει το χρόνο εργασίας του εργαζομένου πλήρους απασχόλησης έως και 50%, θα ασκείται υπό την αυστηρή προϋπόθεση ότι δεν θα μεταβάλλεται το είδος της σχέσης εργασίας. Το κράτος αναλαμβάνει την υποχρέωση αναπλήρωσης κατά 60% του εισοδήματος του εργαζομένου για το χρόνο που ο εργαζόμενος δεν θα εργάζεται.

Σε περίπτωση που η καθαρή αμοιβή μετά την παραπάνω προσαρμογή υπολείπεται του κατώτατου μισθού, η διαφορά θα καλύπτεται από το κράτος εξ’ ολοκλήρου. Ο εργοδότης έχει την υποχρέωση να καλύπτει το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών του εργαζομένου, υπολογιζόμενων επί του αρχικού ονομαστικού μισθού. Για όσο διάστημα ο εργαζόμενος βρίσκεται σε καθεστώς μειωμένης απασχόλησης, ο εργοδότης απαγορεύεται να προβεί σε καταγγελία της σύμβασης εργασίας και σε μείωση του ονομαστικού μισθού του εργαζομένου.

Ο ΦΠΑ

Επίσης στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου θα ξεκαθαρίσει το πλαίσιο εφαρμογής του μειωμένου ΦΠΑ. Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση εξήγγειλε ότι από την 1η Ιουνίου έως τις 31 Οκτωβρίου μειώνεται ο ΦΠΑ σε όλες τις μεταφορές από το 24% στο 13%. Μένει να φανεί εάν αυτό θα αφορά και τα εισιτήρια ΙΧ στην ακτοπλοΐα. Επίσης μειώνεται στο 13% από 24% ο ΦΠΑ στον καφέ και στα μη αλκοολούχα ποτά καθώς και στα εισιτήρια των κινηματογράφων, ενώ στο τουριστικό πακέτο μειώνεται  από 80/20 (80% με 13% και 20% με 24% σε 90/10.

Μεγάλη αγωνία έχουν και οι ιδιοκτήτες καθώς έχουν πιεστεί λόγω της αναγκαστικής μείωσης των ενοικίων για σειρά επιχειρήσεων. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, θα υπολογιστούν τα έσοδα που δεν εισέπραξε από ενοίκια και από το συνολικό ποσό θα επιστραφεί το ένα τρίτο (33,3%) μέσω συμψηφισμού με φορολογικές υποχρεώσεις, ενώ δεν θα υπάρχει περιορισμός ως προς το είδος των φορολογικών υποχρεώσεων.

Τελευταία τροποποίηση στις 08:38 - 27 Μαϊ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.