ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γεωργιάδης: Χαμηλότερες από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο οι τραπεζικές χρεώσεις

16:32 - 27 Μαϊ 2020 | Οικονομία
Γεωργιάδης: Χαμηλότερες από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο οι τραπεζικές χρεώσεις
«Οι χρεώσεις των τραπεζών στην Ελλάδα για τις διαφορές συναλλαγές -δεν αναφέρομαι σε επιτόκια παραδείγματος χάριν καρτών- δεν είναι περισσότερες του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Αντιθέτως είναι αρκετά μικρότερες.» Αυτό ανέφερε σε απάντησή του ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης σε επίκαιρη ερώτηση βουλευτών του ΚΙΝΑΛ για τις χρεώσεις των τραπεζικών ηλεκτρονικών συναλλαγών κατά την περίοδο της πανδημίας.

Μάλιστα ο κ. Γεωργιάδης κατέθεσε στα πρακτικά την απάντηση που έδωσε ο Πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τραπέζης, κ. Αντρέα Ενρία, στις 26 Νοεμβρίου 2019, στον Ευρωβουλευτή και Αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κ. Δημήτριο Παπαδημούλη.

«Εκεί στην τελευταία παράγραφο της απαντήσεώς του αναφέρει συγκεκριμένα ότι το δεύτερο τρίμηνο του 2019 η συνεισφορά των προμηθειών των χρεώσεων στα λειτουργικά έσοδα των ελληνικών τραπεζών υπό την εποπτεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ήταν μικρότερη από το μισό της αντίστοιχης συνεισφοράς σε τράπεζες άλλων χωρών, οι οποίες εφαρμόζουν παρόμοια επιχειρηματικά μοντέλα. Συγκεκριμένα για τις ελληνικές τράπεζες ήταν περίπου στο 16% των λειτουργικών εξόδων οι χρεώσεις αυτές -πόσο καλύπτουν δηλαδή αυτές οι χρεώσεις τα λειτουργικά τους έξοδα- ενώ ο μέσος όρος των υπολοίπων είναι 33%, μετρούμενες σε κυλιόμενη βάση τεσσάρων τριμήνων» σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης.

Όπως είπε «τα επίσημα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας λένε ότι στο μέτρο που μπορούμε να μετρήσουμε τις χρεώσεις με βάση την κάλυψη των λειτουργικών εξόδων των τραπεζών, οι ελληνικές τράπεζες είναι λίγο κάτω από το μισό του ευρωπαϊκού μέσου όρου.

Επικουρικά σε αυτό θα σας καταθέσω, για να το έχετε και να το μελετήσετε, την τιμολόγηση των βασικών τραπεζικών εργασιών από τέσσερις πολύ μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες, την Societe Generale, την Deutsche Bank, την BBVA και την Banco BPI. Το καταθέτω για τα Πρακτικά.

Είναι αναλυτικός κατάλογος. Είναι όλες οι τραπεζικές εργασίες, είτε είναι στο γκισέ είτε είναι διατραπεζικές είτε είναι ηλεκτρονικές. Θα διαπιστώσετε και εκεί, με μια απλή ανάγνωση και σε σύγκριση με τις ελληνικές τράπεζες, ότι οι χρεώσεις είναι πολύ χαμηλές στην πραγματικότητα στην Ελλάδα. Αυτό για να ξέρουμε γιατί μιλάμε.

«Εμείς έχουμε βάλει ήδη πολλά πρόστιμα στις τράπεζες κατά το διάστημα της θητείας μου. Ίσως μέχρι στιγμής έχουν μπει και τα μεγαλύτερα πρόστιμα σε τραπεζικά ιδρύματα και σε ασφαλιστικές εταιρείες από όλους τους προηγούμενους υπουργούς ανάπτυξης για το διάστημα που είμαι Υπουργός και αναγκάστηκαν οι τράπεζες –δεν θα πω ποιες, γιατί δεν θέλω να εμπλακώ στην τραπεζική αγορά- να αναστείλουν πολλές αποφάσεις και εφαρμογές άρθρων τους που κρίθηκαν καταχρηστικά. Άρα, δεν αφήνουμε κανέναν χωρίς έλεγχο. Γι’ αυτό να είστε βέβαιος.

«Λόγω της μεγάλης αυξήσεως των ηλεκτρονικών συναλλαγών, αν πρέπει οι ίδιες οι τράπεζες να προχωρήσουν σε μείωση των τραπεζικών χρεώσεων δια των ηλεκτρονικών συναλλαγών, λόγω αυξημένου όγκου, εγώ μπορώ μόνο να σας πω τη γνώμη μου, δεν μπορώ να το επιβάλω και ούτε πιστεύω σε νομοθετικές εφαρμογές διατίμησης των τραπεζικών προϊόντων και των τραπεζικών υπηρεσιών, γιατί, όπως έχω πει και άλλες φορές στη Βουλή, είμαι οπαδός της ελευθέρας αγοράς και πιστεύω ότι ο ανταγωνισμός αυτά τα λύνει.

Πιστεύω, λοιπόν, ότι το μείζον καθήκον μου είναι να διασφαλίσω ότι λειτουργεί ο ανταγωνισμός. Για να διασφαλίσω ότι λειτουργεί ο ανταγωνισμός συνεχίζεται απρόσκοπτα η έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού για να καταλήξει στο αν υπάρχουν εναρμονισμένες ή όχι πρακτικές. Εάν δεν καταλήξει η έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού, το να λέμε εγώ και εσείς εδώ ότι λειτουργεί ή δεν λειτουργεί ο ανταγωνισμός, θα ήταν ανεύθυνο. Όταν βγει το πόρισμα της Επιτροπής, εάν μεν λέει ότι λειτουργεί o ανταγωνισμός έχει καλώς, εάν λέει ότι δεν λειτουργεί ο ανταγωνισμός και υπάρχουν εναρμονισμένες πρακτικές, να είστε βέβαιος ότι θα εφαρμοστεί ο νόμος και τα πρόστιμα θα είναι πάρα πολύ βαριά, αλλά θα πάμε θεσμικά και σωστά.

Ως προς τη μεγάλη συζήτηση της κερδοφορίας των τραπεζών, της ανάγκης στήριξης του τραπεζικού συστήματος θα πω μόνο αυτό για να κλείσω. Η Κυβέρνηση, εν μέσω της πανδημίας του COVID-19, πήρε σειρά μέτρων για τη στήριξη των επιχειρήσεων από τη μια, αλλά και της αποφυγής νέου κύκλου κόκκινων δανείων από την άλλη. Και η πληρωμή των επιτοκίων των ενήμερων επιχειρηματικών δανείων και το πρόγραμμα ΤΕΠΙΧ ΙΙ και το νέο πρόγραμμα το εγγυοδοτικό και γενικά τα τραπεζικά εργαλεία που έχουμε δημιουργήσει έχουν στόχο αφενός την παροχή ρευστότητας στην αγορά, που είναι το ζητούμενο για την οικονομική μας δραστηριότητα και τον έλεγχο της ανεργίας, αφετέρου την αποφυγή δημιουργίας νέου γύρου κόκκινων δανείων και άρα δια αυτού του τρόπου και της στήριξης του τραπεζικού συστήματος» κατέληξε ο κ. Γεωργιάδης.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.