ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μεγάλο επενδυτικό κενό στην Ελλάδα βλέπει η Κομισιόν

09:47 - 28 Μαϊ 2020 | Οικονομία
Μεγάλο επενδυτικό κενό στην Ελλάδα βλέπει η Κομισιόν
Μεγάλο είναι το τίμημα που καλούνται να καταβάλουν οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις σύμφωνα με όσα αναφέρονται στις εκτιμήσεις της Κομισιόν, που συνοδεύουν την πρόταση για το Ταμείο Ανάκαμψης.

Σύμφωνα με όσα καταγράφονται, οι ζημιές που θα υποστούν οι επιχειρήσεις πανευρωπαϊκά μπορεί να ξεκινήσουν από 720 δισ. ευρώ, και να φτάσουν τα 1,2 τρισ. ευρώ, ανάλογα με τις εναλλακτικές εκδοχές σεναρίων. Με βάση την εκτίμηση αυτή περίπου ένα ποσοστό των επιχειρήσεων που κυμαίνεται από 25-35% και φτάνει το 50% πιθανόν να εξαντλήσει τα κεφάλαια και τα ταμειακά του διαθέσιμα, μέχρι το τέλος του χρόνου.

Ουσιαστικά 180.000-260.000 ευρωπαϊκές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν θέμα επιβίωσης και 25-35 εκατομμύρια εργαζόμενοι.

Στην πρώτη γραμμή κινδύνου είναι κλάδοι όπως χονδρεμπόριο-λιανεμπόριο, ξενοδοχεία, εστίαση, μεταφορές. Την ίδια ώρα με βάση την Κομισιόν, η πανδημία φέρνει ένα μεγάλο επενδυτικό κενό που πρέπει να καλυφθεί. Αυτό υπολογίζεται σε 846 δισ. ευρώ στη διετία 2020- 2021 με κάποιες διαφοροποιήσεις από χώρα σε χώρα. Μάλιστα η Ελλάδα έχει το τρίτο μεγαλύτερο «κενό» ως προς τις επενδύσεις μηχανολογικού εξοπλισμού, ενώ βρίσκεται μέσα στην πρώτη δεκάδα των χωρών με επενδυτική «τρύπα» στις κατασκευές.

Ένα άλλο ζήτημα που προκύπτει με βάση την Κομισιόν είναι η εκτεταμένη εξάρτηση της ΕΕ από εισαγωγές βασικών αγαθών, φαρμάκων κι υπηρεσιών. Μάλιστα η ενίσχυση της αυτάρκειας σε κομβικής σημασίας αγαθά προτάσσεται ωστόσο απαιτούνται επενδύσεις σε τομείς αιχμής 20 δισ. ευρώ κάθε χρόνο για να ισορροπήσει η εικόνα.

Όσον αφορά στην αποκαλούμενη «πράσινη» μετάβαση και τον ψηφιακό μετασχηματισμό, απαιτούνται τουλάχιστον 595 δισ. ευρώ το χρόνο, δηλαδή γύρω στα 1,2 δισ. ευρώ στη διετία!

Περί τα 100 δισ. ευρώ τον χρόνο υπολογίζεται ότι θα χρειαστούν και για την κάλυψη του «κενού» στις δημόσιες επενδύσεις, με την επισήμανση της Κομισιόν ότι τα προηγούμενα χρόνια της δημοσιονομικής κρίσης, τα προγράμματα δημοσίων επενδύσεων ήταν τα εύκολα θύματα των σχεδίων δημοσιονομικής πειθαρχίας, κάτι που ήταν, όμως, επιβαρυντικό για τις μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες προοπτικές ανάκαμψης αυτών των χωρών. Για να μην υπάρχει, δε, καμία αμφιβολία για τις χώρες που κατέφυγαν σε αυτήν τη λύση, το σχετικό διάγραμμα αναδεικνύει τις διόλου αξιοζήλευτες επιδόσεις της Ελλάδας.

Τέλος, σύμφωνα με την Κομισιόν, οι πρόσθετες χρηματοδοτικές ανάγκες των χωρών της Ένωσης υπολογίζονται σε τουλάχιστον 1,7 τρισ. ευρώ στη διετία 2020-2021, ενώ αν συνυπολογιστούν και τα 3,7 τρισ. ευρώ των προ κρίσης αναγκών, ο λογαριασμός ανεβαίνει στα 5,4 τρισ. ευρώ. Σημειωτέον ότι σε αυτά δεν συνυπολογίζονται περί τα 5 τρισ. ευρώ, που είναι η έκθεση των κρατών απέναντι σε καταπτώσεις εγγυήσεων και πιθανές τραπεζικές ζημιές.

Γιώργος Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 09:50 - 28 Μαϊ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.