ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μείωση πρωτογενών πλεονασμάτων και φόρων το... στοίχημα της κυβέρνησης

08:14 - 03 Ιουν 2020 | Οικονομία
Μείωση πρωτογενών πλεονασμάτων και φόρων το... στοίχημα της κυβέρνησης
Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης σχεδιάζει ήδη τα επόμενά του βήματα, σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο θα λάβει ευρωπαϊκές επιχορηγήσεις, επιθυμεί επαναδιαπραγμάτευση με τους εταίρους για να μην επανέλθει ο στόχος για πρωτογενή πλεονάσματα +3,5%, ώστε να καταφέρει να εφαρμόσει το σχέδιό της για μείωση φόρων και εισφορών.

Με απλά λόγια, η δημιουργία δημοσιονομικού χώρου και η εξασφάλιση ευρωπαϊκής χρηματοδότησης στον μέγιστο βαθμό καθορίζουν το κυβερνητικό πλάνο.

Άλλωστε, η κυβέρνηση έχει ήδη υπολογίσει πως η Ελλάδα μπορεί να εξασφαλίσει έως και 60 δισ. ευρώ από ευρωπαϊκά κονδύλια σε βάθος επταετίας.

Εξ αυτών, εμπροσθοβαρώς, μπορεί να εξασφαλίσει σχεδόν 20 δισ. ευρώ από τους έκτακτους μηχανισμούς στήριξης, λόγω της πανδημίας, αλλά και μέσω ΕΣΠΑ.

Παράλληλα, με αυτό και καθώς ούτε το 2021 πρόκειται να υπάρξει –όπως όλα δείχνουν- δέσμευση για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%, η κυβέρνηση σκοπεύει να ξεκινήσει μία διαπραγμάτευση με τους εταίρους.

Στόχος της διαπραγμάτευσης να μην επανέλθουμε στο 3,5%, αλλά ο στόχος για το πλεόνασμα να είναι πιο χαμηλός. Ασφαλώς, για να το πετύχει αυτό η κυβέρνηση στοχεύει να παρουσιάσει έναν ισοσκελισμένο προϋπολογισμό, τόσο για το 2020, όσο και για το 2021.

Να αποδείξει δηλαδή με αυτόν τον τρόπο στους δανειστές πως σέβεται τους κανόνες και κατάφερε να ανταπεξέλθει, ακόμη και στη δύσκολη συγκυρία του κορονοϊού.

Όλα τα παραπάνω καταλήγουν στο κυβερνητικό πλάνο, που εξαρχής είχε για «σημαία» του τη μείωση φόρων και εισφορών.

Και επειδή πολλά ακούγονται για εκλογές. Αυτό είναι το πλαίσιο που θέλει να διαμορφώσει η κυβέρνηση προκειμένου να διεκδικήσει εκ νέου την ψήφο του ελληνικού λαού.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Τελευταία τροποποίηση στις 23:50 - 02 Ιουν 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.