ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η πρώτη έξοδος στις αγορές μετά το lockdown

14:10 - 08 Ιουν 2020 | Οικονομία
Η πρώτη έξοδος στις αγορές μετά το lockdown
Το Ελληνικό Δημόσιο προχωρά σε νέα έξοδο στις αγορές με 10ετές ομόλογο, με στόχο την ενίσχυση των ταμειακών διαθεσίμων, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν τα δημοσιονομικά μέτρα, που εφαρμόζει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Η έκδοση θα γίνει εκτός απροόπτου αύριο Τρίτη, τη στιγμή που το κλίμα γύρω από τα ελληνικά ομόλογα είναι ιδιαίτερα ευνοϊκό, καθώς με την στήριξη του νέου QE της ΕΚΤ και του σχεδίου που ανακοίνωσε η Κομισιόν για το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ, οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων έχουν σημειώσει βουτιά σε χαμηλά τριών μηνών, και μάλιστα σε χαμηλότερα επίπεδα από αυτές των ιταλικών ομολόγων.

Την έκδοση θα «τρέξουν» οι έξι διεθνείς τράπεζες, οι οποίες έχουν οριστεί κύριοι ανάδοχοι: BNP Paribas, BofA Securities, Deutsche Bank, Goldman Sachs International Bank, HSBC και J.P. Morgan, ενώ ο νέος 10ετής τίτλος θα έχει ωρίμανση τον Ιούνιο του 2030.

Με την απόδοση του 10ετους ελληνικού ομολόγου να έχει υποχωρήσει κοντά στα 1,35% εκτιμάται ότι η κυβέρνηση μπορεί να πετύχει ένα επιτόκιο κοντά στο 1,5% και να αντλήσει περί τα 2,5 δισ. ευρώ. 

Πριν από λίγες ημέρες ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, είχε ουσιαστικά προαναγγείλει την έξοδο στις αγορές μέσα στο καλοκαίρι. «Ή τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο θα υπάρξει νέα έκδοση ομολόγου», είχε τονίσει ο υπουργός προσθέτοντας ότι «είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει η τακτική επικοινωνία με τις αγορές».

Yπενθυμίζεται ότι στα 4,69 δισ. ευρώ ανέρχεται η αξία των ελληνικών ομολόγων που έχει αγοράσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έως το τέλος Μαΐου, στο πλαίσιο του προγράμματος PEPP (Pandemic Emergency Purchase Programme).

Συνολικά μέσω του συγκεκριμένου έκτακτου προγράμματος, η ΕΚΤ έχει αγοράσει σε ολόκληρη την ευρωζώνη ομόλογα αξίας 186,6 δισ. ευρώ. Μέχρι το τέλος του έτους η κεντρική τράπεζα έχει αποφασίσει, μέσω του προγράμματος αυτού, ν’ αγοράσει ομόλογα αξίας 750 δισ. ευρώ προκειμένου να ενισχύσει τη ρευστότητα στην ευρωζώνη και ν’ αμβλύνει τις συνέπειες που έχει προκαλέσει η πανδημία.

Παράλληλα, αξίζει να σημειωθεί ότι η κεντρική τράπεζα αποφάσισε στην τελευταία της συνεδρίαση την αύξηση των κονδυλίων για τις έκτακτες αγορές ενεργητικού λόγω πανδημίας κατά 600 δισ. ευρώ, στο 1,35 δισ. ευρώ συνολικά.

Τελευταία τροποποίηση στις 14:46 - 08 Ιουν 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.