ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Eurogroup: Η Ελλάδα παίρνει 748 εκατ. ευρώ και δημοσιονομικό... αέρα

08:00 - 11 Ιουν 2020 | Οικονομία
Eurogroup: Η Ελλάδα παίρνει 748 εκατ. ευρώ και δημοσιονομικό... αέρα
Η εκταμίευση 748 εκατ. ευρώ για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους βρίσκεται στην ατζέντα του Eurogroup που συνεδριάζει και πάλι με τηλεδιάσκεψη, σήμερα Πέμπτη 11 Ιουνίου. Η Ελλάδα αναμένεται επίσης να καταθέσει επισήμως αίτημα για μείωση των δημοσιονομικών στόχων της ελληνικής οικονομίας και για το 2021.

Ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα έχει, όπως είναι γνωστό, αποσυρθεί για το 2020, ενώ όλες οι πληροφορίες αναφέρουν πως το ίδιο θα συμβεί και για το 2021.

Άλλωστε, όλοι οι δημοσιονομικοί κανόνες της ευρωζώνης, ακόμα και το Σύμφωνο Σταθερότητας, έχουν καταργηθεί, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Συνεπώς, η Ελλάδα θα ζητήσει από τώρα να μην έχει στο νου της, ούτε για το 2021 τους δυσβάσταχτους στόχους των πλεονασμάτων.

Στόχος της ελληνικής κυβέρνησης -προ κορονοϊού- ήταν βέβαια η μείωση των δημοσιονομικών στόχων, αλλά αυτή τη στιγμή μια τέτοια συζήτηση φαντάζει άκαιρη.
 
Η Ελλάδα θα διεκδικήσει να μην έχει "βραχνά" ούτε το 2021 και για το 2022 και έπειτα, θα γίνει συζήτηση κάποια στιγμή στο μέλλον.
 
Όπως αναφέραμε και παραπάνω, στην ατζέντα του Eurogroup (ξεκινά στις 16.30) βρίσκεται  και η έκτη μεταμνημονιακή έκθεση της ελληνικής οικονομίας θα βρεθεί στην ατζέντα του αυριανού Eurogroup (16.30 Ελλάδας). Το Συμβούλιο καλείται να εγκρίνει εκταμίευση 748 εκατ. ευρώ (από την επιστροφή κερδών ANFAs και SMPs και κατάργηση αύξησης επιτοκίων σε δάνεια του EFSF) προς την Ελλάδα.
 
Εκτός από τα ελληνικά θέματα, στο Eurogroup θα γίνει και πάλι κουβέντα για τα εργαλεία χρηματοδότησης (ESM, SURE, Τράπεζα Επενδύσεων), ενώ θα εκφραστούν και απόψεις για την πρόταση της Κομισιόν για το Ταμείο Ανασυγκρότησης.
 
Επίσης, με δεδομένη την ανακοίνωση της αποχώρησης του Μάριο Σεντένο από το υπουργείο Οικονομικών της Πορτογαλίας, αλλά και από το τιμόνι του Eurogroup, θα γίνει μία πρώτη συζήτηση για τη διαδοχή του.
 
Όπως επισημάναμε στο Reporter, η Ισπανίδα, Νάντια Καλβίνο Νάντια Καλβίνο, έχει μπει δυναμικά στη διεκδίκηση της θέσης και μέχρι στιγμής θεωρείται το φαβορί. Να δούμε, όμως, αν στην τηλεδιάσκεψη θα προκύψουν και άλλοι... δελφίνοι.
 
Σπύρος Πολυχρονόπουλος
 
 
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.