ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Eurogroup: Συστάσεις για μεταρρυθμίσεις και διπλωματική σιγή για τα πλεονάσματα

06:48 - 12 Ιουν 2020 | Οικονομία
Eurogroup: Συστάσεις για μεταρρυθμίσεις και διπλωματική σιγή για τα πλεονάσματα
Χωρίς ειδική αναφορά στους δημοσιονομικούς στόχους του 2021 ολοκληρώθηκε η τηλεδιάσκεψη του Eurogroup την Πέμπτη, με τον πρόεδρο Μάριο Σεντένο και τον αρμόδιο Επίτροπο Τζεντιλόνι να σημειώνουν πάντως ότι «η Ελλάδα απολαμβάνει την ίδια ευελιξία με τις υπόλοιπες χώρες».

«Επαναλήφθηκε ότι η δημοσιονομική ευελιξία, που ισχύει για όλα τα κράτη-μέλη, περιλαμβάνει και τους στόχους οι οποίοι είχαν τεθεί για την Ελλάδα στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας» ήταν η σχετική αναφορά του υπουργού Χρήστου Σταικούρα με αφορμή τις αποφάσεις της ευρωομάδας από την οποία η Ελλάδα πήρε πάντως "πράσινο φως" για δόση 748 δισ. ευρώ από κέρδη ομολόγων που θα πάνε στην ελάφρυνση του χρέους.

Είναι προφανές ότι ενόψει και της μεγάλης μάχης της Συνόδου Κορυφής για το Ταμείο Ανασυγκρότησης οι Νότιοι αποφεύγουν να «προκαλούν» κι έτσι προσπάθησαν να περάσουν το θέμα των δημοσιονομικών στόχων  του 2021 «κάτω από τα ραντάρ».

Ο Έλληνας υπουργός πάντως καθώς και οι δυο Ευρωπαίοι αξιωματούχοι σημείωσαν πως αν και η Ελλάδα βρίσκεται σε καθεστώς Ενισχυμένης Εποπτείας, θα έχει την ίδια ακριβώς αντιμετώπιση με τις υπόλοιπες χώρες, συνεπώς δεν γεννάται θέμα ολικής ή μερικής επαναφοράς των δημοσιονομικών κανόνων μόνο για τη χώρα μας. Μένει βέβαια να επαληθευτεί στο πεδίο η άποψη αυτή.

Για να διευκολύνει τη στάση των εταίρων πάντως η Ελληνική πλευρά «ακούγοντας» τις παρατηρήσεις της ευρωομάδας τόνισε τη δέσμευσή της για μεταρρυθμίσεις.

«Η Κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο της, αξιοποιώντας την εμπιστοσύνη εταίρων και αγορών, συνεχίζει να εφαρμόζει το συνεκτικό, δυναμικό, αποτελεσματικό και εμπροσθοβαρές σχέδιό της. Σχέδιο το οποίο, με την υλοποίηση φιλοαναπτυξιακώνμεταρρυθμίσεων, παρά τις μεγάλες προκλήσεις που υπάρχουν μπροστά μας, θα μας επιτρέψει να υπερβούμε τις σημερινές δυσκολίες με τις ελάχιστες δυνατές κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις, και να διαμορφώσουμε στέρεες βάσεις για το μέλλον της οικονομίας» ήταν το στίγμα που έδωσε στη δήλωσή του ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών,

Πάντως στην Έκθεση που συζητήθηκε χτες έγιναν υποδείξεις για ένταση των μεταρρυθμίσεων, ειδικά στο τραπεζικό σύστημα και δη στο καθεστώς προστασίας της α’ κατοικίας και το νέο Πτωχευτικό.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση της Ευρωομάδας δίνει το εξής στίγμα:

- Να εφαρμοστεί αποφασιστικά το σχέδιο για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου

- Να νομοθετηθεί ο νέος Πτωχευτικός με τη διασφάλιση επιβολής όλων εγγυήσεων/εξασφαλίσεων

-Να καταργηθεί το πλαίσιο προστασίας της α’ κατοικίας ως το τέλος Ιουλίου

- Να ενισχυθεί η λειτουργία της Φορολογικής Διοίκησης

- Να ενισχυθούν οι δημόσιες επενδύσεις

- Να ενισχυθεί το επιχειρηματικό περιβάλλον

- Να εφαρμοστούν κρίσιμες μεταρρυθμίσεις στον τραπεζικό τομέα

Γιώργος Αλεξάκης
 
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.