ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τρέχει η κυβέρνηση για το νέο Πτωχευτικό–Διαπραγματεύσεις με θεσμούς, τράπεζες

08:22 - 12 Ιουν 2020 | Οικονομία
Τρέχει η κυβέρνηση για το νέο Πτωχευτικό–Διαπραγματεύσεις με θεσμούς, τράπεζες
Την επισήμανση ότι θα πρέπει να επιταχυνθεί η διαδικασία θωράκισης του τραπεζικού συστήματος, η διαμόρφωση του νέου πτωχευτικού πλαισίου και του αντίστοιχου για την προστασία της πρώτης κατοικίας κάνει η Έκθεση για την πορεία της χώρας που συζητήθηκε χτες στο Eurogroup και οδήγησε στην εκταμίευση της δόσης των ANFAs - SMPs.

Στόχος, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα να κλείσει το θέμα και μέχρι την επόμενη Παρασκευή να ετοιμαστεί το νομοσχέδιο, καθώς οι πιέσεις είναι ασφυκτικές

Είναι προφανές ότι αποτυπώθηκε στο χαρτί η πίεση που ασκείται για να κλείσει το μέτωπο του νέου Πτωχευτικού αλλά και να αρθούν διατάξεις που σύμφωνα με τους θεσμούς μπορεί να διευκολύνουν τους στρατηγικούς κακοπληρωτές. Ήδη, βέβαια, είναι σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις σε τεχνικό επίπεδο με τους θεσμούς ενώ υπάρχει παράλληλη συζήτηση μεταξύ του υπουργείου Οικονομικών και των τραπεζών για όψεις της σχεδιαζόμενης νομοθεσίας με στόχο πάλι την αποτροπή κάλυψης των στρατηγικών κακοπληρωτών.

Οι εκκρεμότητες

Σύμφωνα με πληροφορίες στο τραπέζι από την πλευρά των τραπεζών είναι μια σειρά από σχόλια σε διατάξεις που μπορεί και πάλι να λειτουργήσουν ως «καταφύγιο» για κατά σύστημα μπαταχτσήδες και να καθυστερήσουν εκκαθαρίσεις κόκκινων δανείων. Το θέμα της εμπλοκής των δικαστηρίων είναι ένα από αυτά που συζητούνται καθώς στο προσχέδιο του Πτωχευτικού αναφέρεται ότι μπορεί να καταφύγει στο δικαστήριο δανειολήπτης για να κριθεί εάν βρίσκεται σε πραγματική αδυναμία πληρωμής. Επίσης δίνεται η δυνατότητα να κρίνει το δικαστήριο αν ένας δανειολήπτης έχει ενεργήσει με δόλο ή όχι.

Βέβαια η εμπλοκή δικαστηρίων προβλέπεται από ευρωπαϊκές διατάξεις - οδηγίες, που ενσωματώθηκαν και στον πυρήνα του Νόμου Κατσέλη ωστόσο στις τράπεζες θεωρούν ότι η εμπλοκή δικαστηρίων οδηγεί σε πολυετείς καθυστερήσεις και μπορεί να οδηγήσει σε αντίστοιχα προβλήματα με αυτά που δημιούργησε ο Νόμος Κατσέλη. Αντιτάσσουν δε ένα σύστημα αντικειμενικών κριτηρίων που θα οδηγεί στο συμπέρασμα για το εάν ένας δανειολήπτης βρίσκεται σε αδυναμία πληρωμής. Παράλληλα εξετάζεται και το πλαίσιο των εισοδηματικών- περιουσιακών στοιχείων για όσους «έγραψαν» καθυστερήσεις στα δάνειά τους ή επλήγησαν ένεκα πανδημίας και θα μπορέσουν να υπαχθούν στο σχήμα επιδότησης ενήμερων και «κόκκινων» δανείων μετά τον Ιούλιο και ως το Δεκέμβριο.

Άλλο ένα ζήτημα που είναι σε συζήτηση είναι το θέμα του κρατικού φορέα, που θα μπορεί να αγοράζει την α’ κατοικία ευάλωτων νοικοκυριών, έτσι ώστε να μην κινδυνεύουν να βρεθούν στο δρόμο. Βέβαια οι τράπεζες προβληματίζονται για το πότε θα είναι έτοιμος καθώς έχει ζητήματα νομικά, οικονομικά κτλ και βέβαια αν μέχρι τότε ουσιαστικά παγώσουν οι διαδικασίες πλειστηριασμών.

Άλλο ένα ζήτημα που εξετάζεται είναι το πότε θα διαγράφονται οριστικά τα χρέη αλλά και πότε θα δίνεται η 2η ευκαιρία σε φυσικά και νομικά πρόσωπα. Με βάση την Ευρωπαϊκή Οδηγία υπάρχει στο τραπέζι πρόταση μετά από 3 χρόνια από την αίτηση πτώχευσης να υπάρχει δικαίωμα επανεκκίνησης επιχειρηματικών προσπαθειών. Ωστόσο οι τράπεζες το θεωρούν λίγο και ζητούν να πάει στα 5 χρόνια ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα παραπλάνησης.

Γιώργος Αλεξάκης

 

Τελευταία τροποποίηση στις 11:24 - 12 Ιουν 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.