ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΥΠΟΙΚ-Έσοδα: Βλέπει... rebound τον Ιούνιο μετά τη «βουτιά» Μαΐου

14:22 - 15 Ιουν 2020 | Οικονομία
ΥΠΟΙΚ-Έσοδα: Βλέπει... rebound τον Ιούνιο μετά τη «βουτιά» Μαΐου
Παρά τη μεγάλη πτώση στα έσοδα Μαϊου, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εμφανίζεται αισιόδοξο και περιμένει ανάκαμψη από τον Ιούνιο κιόλας.

Πληροφορίες από το ΥΠΟΙΚ αναφέρουν πως στο πρώτο μισό του Ιουνίου τα πράγματα ήδη πηγαίνουν καλύτερα από ό,τι τον Μάιο, παρά τα προβλήματα λόγω τουρισμού.

Η βελτιωμένη πορεία που υπάρχει, σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ βασίζεται κυρίως στα πρώτα στοιχεία από τις ηλεκτρονικές πληρωμές στη διάρκεια των δέκα ημερών του Ιουνίου. Αν και η γενική κατανάλωση είναι μικρότερη από το αντίστοιχο περσινό χρονικό διάστημα, οι συναλλαγές με κάρτες, άρα και ο αντίστοιχος τζίρος, εμφανίζουν αύξηση ως και 160% σε σχέση με πέρσι.

Όπως δήλωσε ο υφυπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης μιλώντας για το Δελτίο Εκτέλεσης του Προϋπολογισμού τον μήνα Μάιο. το Μάιο είχαμε, όπως αναμενόταν, σημαντική μείωση των εσόδων της τάξης του 33,5%,, Όπως τόνισε «τα έσοδα επλήγησαν ταυτόχρονα από το μαζικό lockdown της οικονομίας τον μήνα Απρίλιο, από τις αναστολές φορολογικών υποχρεώσεων για πολύ μεγάλο μέρος της οικονομίας και από την προπληρωμή (λόγω της έκπτωσης του 25%) μέρους του ΦΠΑ που επρόκειτο να εισπραχθεί τον Μάιο, στο τέλος Απριλίου. Η τελευταία παρατήρηση εξηγεί και τη μικρή απόκλιση, σε σχέση με την πρόβλεψη των εσόδων που περιλαμβάνεται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας».

Επιπλέον, όπως δήλωσε ο αρμόδιος υφυπουργός, «από τα στοιχεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού προκύπτει επίσης ότι η επεκτατική πολιτική αντιμετώπισης της ύφεσης που ακολουθεί η κυβέρνηση έχει προσεγγίσει μέχρι τον Μάιο, μόνο για το Κεντρικό Κράτος (χωρίς δηλαδή να συνυπολογιστούν και τα νομικά πρόσωπα της Γενικής κυβέρνησης, όπως ο ΕΦΚΑ), τα 5 δισ. ευρώ, με τη μορφή πρόσθετων δαπανών και μειωμένων εσόδων, λόγω COVID 19».

Για τον Μάιο πάντως ο κ.Σκυλακάκης πάντως έκανε λόγο για " μικρή απόκλιση σε σχέση με την πρόβλεψη των εσόδων που περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα σταθερότητας. Από τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού προκύπτει επίσης ότι η επεκτατική πολιτική αντιμετώπισης της ύφεσης που ακολουθεί η κυβέρνηση έχει προσεγγίσει μέχρι το Μάιο, μόνο για το κεντρικό κράτος (χωρίς δηλαδή να συνυπολογιστούν και τα νομικά πρόσωπα της Γενικής κυβέρνησης όπως ο ΕΦΚΑ), τα 5 δισ. ευρώ, με τη μορφή πρόσθετων δαπανών και μειωμένων εσόδων λόγω COVID 19."

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.