ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ζαββός: Δε θα ξεπλένεται χρήμα μέσα από τα ιδρύματα μικροχρηματοδοτήσεων

21:20 - 19 Ιουν 2020 | Οικονομία
Ζαββός: Δε θα ξεπλένεται χρήμα μέσα από τα ιδρύματα μικροχρηματοδοτήσεων
Τη διαβεβαίωση πως τα υπό σύσταση ιδρύματα μικροχρηματοδοτήσεων δεν θα χρησιμοποιούνται ως οχήματα για ξέπλυμα χρήματος, έδωσε την Παρασκευή ο υφυπουργός Οικονομικών, αρμόδιος για το Χρηματοπιστωτικό Σύστημα, Γιώργος Ζαββός, μιλώντας στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.

Ειδικότερα, ο κ. Ζαββός υποστήριξε πως ως προς τα θέματα της νομιμοποίησης των εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες μέσω των ιδρυμάτων μικροχρηματοδοτήσεων «δεν υπάρχει καμία σκιά και δεν πρέπει να υπάρχει καμία υπόνοια».

Όπως τόνισε, ο έλεγχος του ξεπλύματος μαύρου χρήματος, διασφαλίζεται απόλυτα, αφενός διότι προβλέπεται η ύπαρξη διαδικασιών ελέγχου για το ξέπλυμα ως προϋπόθεση για την αδειοδότηση της κάθε εταιρείας, αφετέρου διότι προβλέπεται η ανάκληση άδειας αν το ίδρυμα μικροχρηματοδοτήσεων χρησιμοποιηθεί ως μέσο ξεπλύματος.

«Τροποποιείται το άρθρο του ν.4757/2018 για το ξέπλυμα, ώστε να καθίστανται τα διεθνή ιδρύματα μικροχρηματοδοτήσεων υπόχρεα πρόσωπα. Μάλιστα με νομοτεχνική βελτίωση που φέρνουμε θα προσθέσουμε μια ακόμα τροποποίηση του νόμου για το ξέπλυμα, ώστε να είναι ακόμα πιο σαφής η σχετική αρμοδιότητα που έχει μέχρι τώρα η Τράπεζα της Ελλάδος.

Συμφωνούμε ότι είναι καλό να γνωρίζει η Τράπεζα της Ελλάδος το σύνολο των μετόχων και όσων προτίθενται να συμμετάσχουν σε ένα ίδρυμα χρηματοδοτήσεων. Η υποχρέωση γνωστοποίησης προβλέπεται ήδη ρητά για όλα τα χρηματοδοτικά ιδρύματα που λειτουργούν στην Ελλάδα στο άρθρο 153 παράγραφος 1. του ν. 4261/2014 και εκτιμούμε ότι η υπάρχουσα νομοθεσία διασφαλίζει αφενός γνώση και αφετέρου δυνατότητα ελέγχου», ανέφερε ο υφυπουργός.

Τελευταία τροποποίηση στις 21:28 - 19 Ιουν 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.