ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Κλείνει» ο β’ κύκλος της επιστρεπτέας προκαταβολής- Πιθανότητα παράτασης

08:03 - 22 Ιουν 2020 | Οικονομία
«Κλείνει» ο β’ κύκλος της επιστρεπτέας προκαταβολής- Πιθανότητα παράτασης
Την τελευταία τους ευκαιρία να υποβάλουν και να οριστικοποιήσουν την αίτηση χορήγησης του ποσού, που έχει προσδιοριστεί ή λιγότερο αν δεν επιθυμούν το σύνολό του, έχουν σήμερα οι επιχειρήσεις, οι οποίες ανήκουν στους δικαιούχους του β΄ κύκλου της επιστρεπτέας προκαταβολής. Σημειώνεται ότι στη β’ φάση αναμένεται να χορηγηθούν χαμηλότοκα δάνεια ύψους 1,4 δισ. ευρώ σε ατομικές επιχειρήσεις, που δεν απασχολούν προσωπικό, αλλά διαθέτουν ταμειακή μηχανή, και οι οποίες είχαν εξαιρεθεί στην πρώτη φάση. Ωστόσο, δεν αποκλείεται την τελευταία στιγμή να ανακοινωθεί παράταση της προθεσμίας για την υποβολή των αιτήσεων, καθώς το ενδιαφέρον των επιχειρηματιών είναι μεγάλο για τα κρατικά χαμηλότοκα δάνεια.

Σύμφωνα με την σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ), οι δικαιούχοι θα υποβάλουν τις αιτήσεις τους στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ, «myBusinessSupport», μέσω της οποίας θα διατεθούν στις αρχές Ιουλίου τα προαναφερθέντα χαμηλότοκα δάνεια.

Στη δεύτερη αυτή φάση του μέτρου αναμένεται να αξιοποιηθούν πόροι που, όπως αναφέραμε, φτάνουν το 1,4 δισ. ευρώ, καθώς πέρα από το 1 δισ. ευρώ, που χορηγείται τώρα υπάρχουν και 400 εκατ. ευρώ που έμειναν αδιέθετα από την α’ φάση. Εκτιμάται ότι πάνω από 110 χιλιάδες επιχειρήσεις θα αξιοποιήσουν το εν λόγω χρηματοδοτικό εργαλείο, καθώς υπήρξαν βελτιώσεις σε σχέση με τα κριτήρια ένταξης.

Οι δικαιούχοι-επιχειρήσεις που μπορούν να υποβάλουν αίτηση στην ειδική πλατφόρμα είναι οι εξής:

  • Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης (Δ.Ε.Υ.Α.) και
  • Ιδιωτικές επιχειρήσεις κάθε νομικής μορφής, συμπεριλαμβανομένων των ατομικών, οι οποίες έχουν την έδρα τους ή μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα και λειτουργούν νομίμως.

Από την επιστρεπτέα προκαταβολή εξαιρούνται οι ακόλουθες κατηγορίες επιχειρήσεων:

  • Ατομικές επιχειρήσεις που δεν απασχολούσαν κανένα εργαζόμενο με σχέση εξαρτημένης εργασίας την 1η Ιουνίου 2020 και δε διαθέτουν φορολογική ταμειακή μηχανή.
  • Επιχειρήσεις που απασχολούσαν περισσότερους από 1.000 εργαζόμενους με σχέση εξαρτημένης εργασίας την 1η Ιουνίου 2020.
  • Επιχειρήσεις που είναι σε αδράνεια από τον Απρίλιο του 2019 και μετά, όπως αυτό προκύπτει από τα στοιχεία που τηρούνται στο φορολογικό Μητρώο της ΑΑΔΕ ή από την υποβολή μηδενικών δηλώσεων ΦΠΑ καθ’ όλη την περίοδο αυτή.

Για την υποβολή της αίτησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος, δεν είναι απαραίτητο η επιχείρηση να υπάγεται σε κάποιον ΚΑΔ.

Επίσης, ενδιαφέρον μπορούν να εκδηλώσουν επιχειρήσεις οι οποίες:

  • Είτε δεν ήταν προβληματικές στις 31 Δεκεμβρίου 2019 και δεν έχουν στη διάθεσή τους προηγούμενη ενίσχυση, η οποία έχει κηρυχθεί ασυμβίβαστη με απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
  • Είτε πληρούν τις προϋποθέσεις του Κανονισμού 1407/και δεν έχουν ήδη εξαντλήσει το τιθέμενο στον Κανονισμό ανώτατο όριο, για την τριετία 2018-2020.

Η διαδικασία υποβολής της αίτησης έχει ως εξής:

  • η πλατφόρμα προσφέρεται ως εφαρμογή του TAXISnet της ΑΑΔΕ και η είσοδος σε αυτήν διενεργείται με τη χρήση των σχετικών διαπιστευτηρίων,
  • με την είσοδο στην εφαρμογή και την υποβολή της εκδήλωσης ενδιαφέροντος, η επιχείρηση πιστοποιεί την ακρίβεια των δηλούμενων στοιχείων και συναινεί στην επεξεργασία των διαθέσιμων στοιχείων της ΑΑΔΕ, καθώς και των υποβαλλόμενων στοιχείων, προκειμένου να διενεργηθεί αυτοματοποιημένος έλεγχος προϋποθέσεων χορήγησης και υπολογισμός του ύψους ενίσχυσης,
  • ελέγχεται αυτοματοποιημένα και ως προϋπόθεση η δήλωση λογαριασμού - ΙΒΑΝ από την επιχείρηση στην προσωποποιημένη πληροφόρηση του TAXISnet, η συντακτική εγκυρότητά του, καθώς και η επαλήθευσή του από το αντίστοιχο ίδρυμα πληρωμών.

Σχεδόν διπλασιάστηκαν οι επιχειρήσεις που κατέθεσαν αίτηση

Τέλος σημειώνεται πως ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας το πρωί του Σαββάτου στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, αποκάλυψε ότι οι επιχειρήσεις που έχουν καταθέσει αίτηση συμμετοχής στη β’ φάση του προγράμματος επιστρεπτέας προκαταβολής ανήλθαν στις 80.000 (από 47.000), μετά και την παράταση που δόθηκε στις φορολογικές δηλώσεις.

Τελευταία τροποποίηση στις 09:10 - 22 Ιουν 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.