ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΕΒΕΠ: Η «Πολιτεία Καινοτομίας» θα βοηθήσει συνολικά την ελληνική οικονομία

07:26 - 22 Ιουν 2020 | Οικονομία
Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς (Ε.Β.Ε.Π.) χαιρετίζει την προσπάθεια ανάπτυξης Πάρκων Έρευνας και Καινοτομίας στη χώρα μας. Απώτερος σκοπός της προσπάθειας είναι η αξιοποίηση του επιστημονικού δυναμικού της χώρας, αλλά και η σύνδεσή του με το επιχειρείν, που αναπτύσσεται έντονα στην ευρύτερη περιοχή του μεγάλου λιμανιού του Πειραιά, της Αττικής και όχι μόνο.

Στην περιοχή του Πειραιά υπάρχουν αρκετοί κατάλληλοι και διαθέσιμοι χώροι, όπως στα Λιπάσματα στη Δραπετσώνα, τα παλαιά κτίρια της ΧΡΩΠΕΙ, το Σχιστό και τον Σκαραμαγκά, αλλά το ζητούμενο είναι να δημιουργηθούν λίγα και ολοκληρωμένα πάρκα με πολλές νεοφυείς-καινοτόμες επιχειρήσεις και όχι πολλά πάρκα με λίγες επιχειρήσεις.

Όπως επισημαίνει το Ε.Β.Ε.Π. στην ανακοίνωσή του, η απόφαση αξιοποίησης του εγκαταλελειμμένου ιστορικού κτιρίου της ΧΡΩΠΕΙ στην οδό Πειραιώς το οποίο παρέμενε αναξιοποίητο τα τελευταία 30 χρόνια, με παράλληλη διατήρηση του αρχιτεκτονικού χαρακτήρα των κτιρίων του, φαίνεται να έχει προκριθεί γι’ αυτό το σκοπό από το ΥΠΑΝ. Στόχος είναι να συμβάλλει, εκτός των άλλων και στην εν γένει οικιστική, περιβαλλοντική και πολιτιστική ανάπτυξη και αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά, που είναι άλλωστε σε εξέλιξη.

Ως εκ τούτου, το Ε.Β.Ε.Π. δηλώνει έμπρακτο ενδιαφέρον και την πρόθεσή του να σταθεί, με κάθε τρόπο, αρωγός στην υλοποίηση κάθε ανάλογου καινοτόμου έργου. Επιπρόσθετα, μέσω του Μητρώου Νεοφυών Επιχειρήσεων, το οποίο ξεκίνησε να τηρεί, μπορεί να διερευνήσει το ενδιαφέρον συμμετοχής των «start up, follow up και restart» καινοτόμων επιχειρήσεων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Ε.Β.Ε.Π., με επιστολή του στην ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, πρότεινε τη συμμετοχή του Επιμελητηρίου στην αξιοποίηση του Πάρκου Έρευνας και Καινοτομίας, στο σχήμα διαχείρισης μέσω ΣΔΙΤ, ώστε να μπορέσει να αναδείξει, μέσω του ελληνικού ναυτιλιακού cluster «Maritime Hellas», τα τεχνολογικά και καινοτόμα επιτεύγματα της ναυτιλίας, όπου η χώρα μας πρωτοστατεί.

Σε δήλωσή του, ο Πρόεδρος του Ε.Β.Ε.Π., Βασίλης Κορκίδης τονίζει ότι στόχος είναι, η ώσμωση που θα δημιουργηθεί, να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα της εθνικής οικονομίας και να ενισχύσει την εξέλιξη των ερευνητικών αποτελεσμάτων σε καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες, που οικονομικά θα «στέκονται» στην αγορά, αποδίδοντας προστιθέμενη αξία στη πραγματική οικονομία. Η συνεργασία του αρμόδιου Υπουργείου, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των ΑΕΙ και των επιχειρήσεων, είναι προϋπόθεση για το επιθυμητό επιτυχημένο αποτέλεσμα. Στο Ε.Β.Ε.Π. πιστεύουμε ακράδαντα πως η «Πολιτεία Καινοτομίας» θα βοηθήσει συνολικά την οικονομία της χώρας μας.

Copyright © 1999-2021 Premium S.A. All rights reserved.