ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Moody's-Ελληνικές τράπεζες: Πιστωτικά θετική η ανάθεση ΝPLs σε εταιρείες διαχείρισης

11:43 - 22 Ιουν 2020 | Οικονομία
Moody's-Ελληνικές τράπεζες: Πιστωτικά θετική η ανάθεση ΝPLs σε εταιρείες διαχείρισης
Ως θετικό πιστωτικά γεγονός (credit positive) για τις ελληνικές τράπεζες αποτιμά ο οίκος αξιολόγησης Moody's την ανάθεση περισσότερων «κόκκινων δανείων» τους για διαχείριση σε εξειδικευμένες εταιρείες.

Ο οίκος αναφέρεται στα στοιχεία που ανακοίνωσε στις 16 Ιουνίου η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) για το πρώτο τρίμηνο του 2020, σύμφωνα με τα οποία το ποσό των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων τους (NPEs) που διαχειρίζονται οι ΕΔΑΔΠ (εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις) αυξήθηκε κατά 31% σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2019.

Όπως εξηγεί η εξελιξή αυτή βοηθά τα σχέδια των τραπεζών να καθαρίσουν τους ισολογισμούς τους από τα κόκκινα δάνεια και να βελτιώσουν την ποιότητα του ενεργητικού τους. Σημειώνει επίσης ότι επιτρέπει στις διοικήσεις  να εστιάσουν την προσοχή τους στις χορηγήσεις νέων δανείων που πιθανότατα θα αυξήσουν τα έσοδα από βασικές δραστηριότητες τα επόμενα δύο με τρία χρόνια. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, τα δάνεια που μεταβιβάστηκαν σε ξένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και η διαχείρισή τους γίνεται από τις ΕΔΑΔΠ αυξήθηκαν σε περίπου 30,8 δισ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο από 23,5 δισ. ευρώ στο τέταρτο τρίμηνο του 2019, όταν οι ελληνικές τράπεζες είχαν NPEs ύψους περίπου 68,5 δισ. ευρώ.

Τελευταία τροποποίηση στις 11:52 - 22 Ιουν 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.