• ΓΔ: 00
 • FTSE/ΧΑ LARGE CAP0
 • FTSE ΧΑ MID CAP0
 • Τζίρος0
 • €/$ 0 €/£ 0
  BTC 0 ETH 0 XRP 0
0
0
 • Nasdaq00%
 • S&P 50000%
 • CAC 4000%
 • DAX00%
 • FTSE 10000%
 • Nikkei 22500%

Σταϊκούρας: Έχουμε αναπτυξιακό σχέδιο με σύνθεση πλούτου και διανομής

20:03 - 23 Ιουν 2020 | Οικονομία
«Δεν μπορούμε να ακολουθήσουμε τον μαξιμαλισμό του ΣΥΡΙΖΑ και να κάνουμε πολιτική με ξένα κόλλυβα. Φυσικά και έχουμε αναπτυξιακό σχέδιο με σύνθεση του πλούτου και της διανομής». Αυτό ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, στους βουλευτές της αντιπολίτευσης, κατά την κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Κοινωνικών Υποθέσεων και Οικονομικών της Βουλής, για τα εργαλεία ρευστότητας της αγοράς.

Απαντώντας στο θέμα των ταμειακών διαθεσίμων της οικονομίας, ο κ. Σταϊκούρας υπογράμμισε ότι χρειάζεται «υπεύθυνη διαχείριση και τόνισε πως η Ελλάδα βγήκε δύο φορές στις αγορές με επιτυχία», προ κρίσης ήταν στα 37,5 δισ. ευρώ, στα 36,5 δισ. στην αρχή της κρίσης και σήμερα είναι πάλι στα 37,5 δισ. ευρώ.

Αναφερόμενος στα χρηματοδοτικά εργαλεία, ο κ. Σταϊκούρας είπε πως από την επιστρεπτέα προκαταβολή πήραν 53.000 επιχειρήσεις. «Δώσαμε παράταση μέχρι την Παρασκευή στην επιστρεπτέα προκαταβολή, χθες το πρωί μπήκαν 10.000 επιχειρήσεις στο σύστημα και σήμερα το πρωί άλλες 1.000 εταιρείες. Θα μπορούσαμε να είχαμε κλείσει την πλατφόρμα χθες και να είχαμε δώσει σε 114.000 επιχειρήσεις πόρους, αλλά κρίναμε σκόπιμο να υπάρξει αυτή η ολιγοήμερη παράταση, για να μπουν πολύ περισσότερες επιχειρήσεις», είπε.

Απαντώντας σε επικρίσεις της αντιπολίτευσης ότι μια σειρά από επαγγελματίες, όπως οι οδηγοί των ταξί, δεν εντάχθηκαν στις πρόνοιες για να πάρουν το επίδομα στήριξης των 534 ευρώ, ο υπουργός Οικονομικών αντέτεινε ότι είναι δικαιούχοι της επιστρεπτέας προκαταβολής που είναι πολλαπλάσια και πρόσθεσε ότι μπορεί να μην το γνωρίζουν αυτό, αλλά θα πρέπει όλοι να βοηθήσουμε για να ενημερωθούν. Σημείωσε πως τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση έχουν απόλυτη ισορροπία και πρόσθεσε ότι όσο θα περνάμε από την πρώτη φάση προς τη δεύτερη φάση και την τρίτη, ουσιαστικά, θα ενισχύουμε τη ρευστότητα των επιχειρήσεων.

Στην πρώτη φάση, για πρώτη φορά το ελληνικό Δημόσιο έχει στηρίξει 2.000.000 εργαζόμενους άμεσα, είπε ο υπουργός και τόνισε ότι για όσες επιχειρήσεις στηρίζονται υπάρχει και η ρήτρα της διατήρησης των θέσεων απασχόλησης.

Οι τρεις πυλώνες

Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε πως η κυβέρνηση έχει ένα αναπτυξιακό σχέδιο που στηρίζεται σε τρεις πυλώνες: τον πλούτο, τη σύνθεση του πλούτου και τη διανομή του πλούτου με κοινωνικά δικαιότερο τρόπο, δίνοντας μεγαλύτερη έμφαση στα χαμηλότερα και τα μεσαία εισοδήματα, σημειώνοντας ότι η επιστρεπτέα προκαταβολή απέδειξε ότι σεβόμαστε και θέλουμε να βοηθήσουμε την πολύ μικρή επιχείρηση.

Νωρίτερα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδης Τσακαλώτος, επέκρινε την κυβέρνηση ότι δεν έχει βρει την καλύτερη ισορροπία μεταξύ ρευστότητας και άμεσης ενίσχυσης των επιχειρήσεων, τονίζοντας ότι δεν μπορεί «να κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ για λεφτόδεντρα, αλλά να θεωρεί ότι οι επιχειρήσεις μπορούν να αποπληρώσουν τα χρέη που θα συσσωρεύσουν, σαν να έχουν λεφτόδεντρα…».

Η κυβέρνηση, τόνισε, «οφείλει να παρακολουθεί και να ενημερώνει την Βουλή για τι γίνεται με τις δράσεις που έχει επιλέξει. Να υπάρχει, δηλαδή, ένα feedback για το που πήγαν τα λεφτά». Υπογράμμισε πως «η έννοια της αποτελεσματικότητας δεν υφίσταται χωρίς συγκεκριμένο αναπτυξιακό σχέδιο, χωρίς συγκεκριμένους στόχους. Μέχρι τώρα όμως δεν έχουμε καταλάβει ποιο είναι το αναπτυξιακό σχέδιο της κυβέρνησης, ακούμε ότι πρέπει να φύγουν οι μπαταχτσήδες και οι επιχειρήσεις ζόμπι, αλλά δεν βλέπουμε σχέδιο».

Χρειάζεται, πρόσθεσε, «σοφή διαχείριση της γνώσης, το σχέδιο δεν μπορεί να είναι μπετόν, οικοδομή και τουρισμός, δεν αρκεί να δίνουμε χρήματα».

Τελευταία τροποποίηση στις 20:45 - 23 Ιουν 2020
Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman