ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κόντρα Σταϊκούρα-Τσακαλώτου με... φόντο ύφεση και επιχειρήσεις

16:45 - 24 Ιουν 2020 | Οικονομία
Κόντρα Σταϊκούρα-Τσακαλώτου με... φόντο ύφεση και επιχειρήσεις
Χρήση του μαξιλαριού μέχρι να αρχίσουν οι χρηματοδοτήσεις από την ΕΕ ζητά ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, που επιτέθηκε στον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα και αναρωτήθηκε, αν νοιάζεται για τις επιχειρήσεις και τους εργαζομένους.

 Με αφορμή δήλωση του Χρήστου Σταϊκούρα που μιλά για ύφεση 16% στο β' τρίμηνο στην Ελλάδα, ο Τσακαλώτος έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Σήμερα ο κ. Σταϊκούρας μίλησε για 16% ύφεση το δεύτερο τρίμηνο. Ένα μήνα πριν προειδοποιούσαμε για το ότι η ύφεση θα ενταθεί το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο», σχολιάζει ο πρώην υπουργός Οικονομικών.

«Ήδη πριν από δύο εβδομάδες είχα γράψει ότι οι περιορισμοί που επιβλήθηκαν σε συνδυασμό με την ανυπαρξία μέτρων, προϊδεάζουν για ύφεση της τάξης του 20% για την περίοδο του lockdown. Το διάστημα που ακολουθεί το lockdown συνεχίζει να χαρακτηρίζεται από εξαιρετικά αρνητικές προοπτικές. Η οικονομία χρειάζεται στήριξη άμεσα. Ο κ. Σταϊκούρας μας ενημέρωσε χθες για την ύπαρξη 37 δισ. ταμειακών διαθεσίμων και είπε ότι προσδοκά εισροές χρημάτων στην Ελλάδα από τον Ιούλιο, αλλά κατά κύριο λόγο το 2021.

Ρωτάω λοιπόν ευθέως: Καταδεικνύει το μέγεθος της ύφεσης την ανεπάρκεια των μέτρων που πήρε η κυβέρνηση; Αναγνωρίζει ότι η έννοια του μαξιλαριού είναι να έχεις την δυνατότητα να ξοδεύεις στους κακούς καιρούς ώστε να στηρίζεις την οικονομία και να το αναπληρώνεις όταν έχεις την δυνατότητα;

Μια λελογισμένη χρήση του μαξιλαριού με περισσότερα μέτρα στήριξης δεν θα αποτελούσε ένα πρόγραμμα γέφυρα μέχρι το 2021; Γιατί ένα τέτοιο πρόγραμμα πρότεινε ο ΣΥΡΙΖΑ, και όπως αποδεικνύεται είναι απόλυτα ρεαλιστικό.

Τον νοιάζει πώς θα επιβιώσουν οι επιχειρήσεις; Τον νοιάζει πώς δεν θα απολυθούν εργαζόμενοι; Θα κάνει κάτι για όλα αυτά;»

Απάντηση Σταϊκούρα

Ο υπουργός Οικονομικών απάντησε εμμέσως στον κ. Τσακαλώτο από τη Βουλή, στη συζήτηση για το νέο νομοσχέδιο για τις μικροπιστώσεις.

Ο Χρήστος Σταϊκούρας, παρουσιάζοντας το νέο χρηματοδοτικό εργαλείο, τόνισε πως η κυβέρνηση προχωράει με ταχύτητα για να ξεπεραστούν τα προβλήματα από την κρίση της πανδημίας υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι και οι επιχειρήσεις από την πλευρά τους «θα πρέπει να αναλάβουν και αυτές το δικό τους μερίδιο ευθύνης για τη διασφάλιση των θέσεων απασχόλησης, την τόνωση της παραγωγικότητας, της ανταγωνιστικότητας, και την επιτυχή μετάβαση της ελληνικής οικονομίας σε ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο».

Αναφορικά με το νομοσχέδιο, ο κ. Σταϊκούρας είπε πως προσφέρεται «ένα ακόμη εργαλείο ενίσχυσης της ρευστότητας των επιχειρήσεων, κυρίως των μικρών επιχειρήσεων».

Σημείωσε πως πρόκειται για ένα «πλαίσιο που ξεκίνησε μεν να διαμορφώνει -πράγματι- η προηγούμενη κυβέρνηση, αλλά που τελικά ουδέποτε υλοποίησε» και επισήμανε: «Σε αντίθεση, η σημερινή κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας προχωράει στη νομοθέτησή του, έχοντας συμπεριλάβει σημαντικές βελτιώσεις, προσθήκες και διορθώσεις, αποτέλεσμα της δημόσιας διαβούλευσης, αλλά και προτάσεων κομμάτων της αντιπολίτευσης, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, της Τράπεζας της Ελλάδος και άλλων φορέων».

Στόχος είναι, είπε ο κ. Σταϊκούρας, «να διαμορφωθεί ένα σύγχρονο και αποτελεσματικό εργαλείο, που θα καλύψει το χρηματοδοτικό κενό το οποίο υπάρχει στην επιχειρηματική δραστηριότητα και πλήττει, κυρίως, όσους βρίσκονται στο ξεκίνημα της επιχειρηματικής δραστηριότητας».

Ανέφερε ότι οι μικροπιστώσεις αυτές παρέχουν τη δυνατότητα άντλησης κεφαλαίου έως 25.000 ευρώ, στις πολύ μικρές επιχειρήσεις, στα φυσικά πρόσωπα για τη σύσταση πολύ μικρών επιχειρήσεων, στα φυσικά πρόσωπα που ασκούν ατομική επιχειρηματική δραστηριότητα, σε φορείς κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας, σε άτομα που θέλουν να εκπαιδευτούν ώστε να μπουν στον χώρο εργασίας και σε άτομα τα οποία ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. «Είναι ένα εργαλείο συνεκτικό, συμβατό με τις ευρωπαϊκές πρακτικές, ρεαλιστικό, κοινωνικό. καινοτόμο, αυστηρό, ώστε να διασφαλίζεται η διαφάνεια αλλά παράλληλα και ελκυστικό και ευέλικτο» είπε ο υπουργός.

Τελευταία τροποποίηση στις 16:47 - 24 Ιουν 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.