ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η αγορά στέλνει μηνύματα SOS–Τι μέτρα προωθεί η κυβέρνηση

08:43 - 30 Ιουν 2020 | Οικονομία
Η αγορά στέλνει μηνύματα SOS–Τι μέτρα προωθεί η κυβέρνηση
Τρέχει το οικονομικό επιτελείο να προωθήσει ρυθμίσεις για τη στήριξη νοικοκυριών κι επιχειρήσεων, ειδικά ΜμΕ, καθώς στο τρίτο τρίμηνο του έτους οι προβλέψεις για την ύφεση είναι άκρως δυσμενείς ενώ τα μηνύματα από την αγορά είναι άκρως δυσμενή.

Έτσι χτες στη Βουλή, κατατέθηκε το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για την εταιρική διακυβέρνηση των εισηγμένων εταιριών στο χρηματιστήριο αλλά και για θέματα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, όπου ενσωματώνονται και οι ρυθμίσεις για την αύξηση του αριθμού των δόσεων για την εξόφληση του φόρου εισοδήματος και του ΕΝΦΙΑ.

Επίσης την Κυριακή, ο υφυπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης, μιλώντας στον ΑΝΤ1, έκανε λόγο για  μειώσεις φόρων και εισφορών την τριετία 2021-2023.

Όπως συμπλήρωσε ο υφ. Οικονομικών που είναι αρμόδιος για την δημοσιονομική πολιτική, «σίγουρα θα κάνουμε μείωση ασφαλιστικών εισφορών, που ισοδυναμεί με φοροαπαλλαγή, αλλά τι άλλες δυνατότητες θα υπάρχουν σε έναν δύσκολο και αβέβαιο προϋπολογισμό, καθώς δεν έχουμε εκτιμήσεις με μεγάλη ακρίβεια για το ύψος της ύφεσης, δεν μπορώ να πω ακόμη.»

Για την επιστρεπτέα προκαταβολή, ο κ. Σκυλακάκης είπε ότι «αξιολογείται ως ένα επιτυχημένο πρόγραμμα και εξετάζεται να επιστρέψουμε σε αυτό στο τέλος Ιουλίου», προκειμένου, όπως ανέφερε, να υπάρξει χρηματοδότηση στην αγορά, αναγνωρίζοντας πως ‘σε ότι αφορά τα δάνεια με κρατική εγγύηση υπάρχουν δυσκολίες πρόσβασης για μικρομεσαίες επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν προβλήματα, λόγω και των κριτηρίων που έχουν θεσπιστεί από τις τράπεζες».

Η προκαταβολή φόρου

Με βάση μάλιστα και τις εξαγγελίες της κυβέρνησης τις επόμενες μέρες, αναμένεται να ξεκαθαρίσει το  ποσοστό μείωσης της προκαταβολής φόρου για το 2021. Εξετάζεται μάλιστα ο μηδενισμός της για τις ζημιογόνες επιχειρήσεις. «Η προκαταβολή φόρου, με βάση αυτά που πιστεύουμε, πρέπει να μειωθεί τόσο, ώστε οι άνθρωποι που έχουν ζημιά, να μην πρέπει να επιστρέψουν φόρο το 2021, που σημαίνει ότι κάποιος που έχει ζημία να μην πρέπει να πληρώσει τίποτα. Αυτό σημαίνει εξατομίκευση, αυτό δεν γίνεται με γενικά μέτρα. Θα είναι εφικτό ακόμη και να μην απαιτηθεί προκαταβολή φόρου από επιχειρήσεις που είναι ζημιογόνες», τόνισε στον ΑΝΤ1 ο κ. Σκυλακάκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες η μείωση της προκαταβολής φόρου θα βασίζεται στα δεδομένα του τζίρου και κερδών το πρώτο εξάμηνο του έτους στη βάση συγκεκριμένων στοιχείων και οι φορολογικές δηλώσεις που υποβάλλονται την περίοδο αυτή από τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες για τα έσοδα που απέκτησαν το 2019. Σύμφωνα με το σχεδιασμό θα προβλέπεται μια κλίμακα συντελεστών που θα καλύπτουν όλο το εύρος, από 0 έως 100%, με το τελικό ύψος του συντελεστή της προκαταβολής φόρου να εξαρτάται από τη μεταβολή των εσόδων της επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια του 2020.

Επιπλέον ετοιμάζεται η νέα έκτακτη ρύθμιση των 12 άτοκων ή 24 χαμηλότοκων δόσεων για τα χρέη του κορονοϊού που έχει ανασταλεί η πληρωμή τους μέχρι το φθινόπωρο.

Με τη νέα ρύθμιση οι φορολογούμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν σε πολλές μηνιαίες δόσεις τα χρέη που γεννήθηκαν μέσα στην κρίση τα οποία έχουν ήδη γίνει βουνό και δεν υπάρχει άλλη διέξοδος για τα νοικοκυριά πέρα από τις ευκολίες πληρωμής.

Στο νομοσχέδιο, πάντως που κατατέθηκε χτες στη Βουλή περιλαμβάνονται επίσης, η αύξηση του αριθμού των δόσεων για την καταβολή του φόρου εισοδήματος, του ΕΝΦΙΑ και την παροχή έκπτωσης 2% στην περίπτωση εφάπαξ καταβολής του φόρου εισοδήματος.

Οι παρεμβάσεις

Αναλυτικά:

  • ·Ο φόρος εισοδήματος τόσο για τα φυσικά όσο και τα νομικά πρόσωπα  θα καταβληθεί σε 8 μηνιαίες δόσεις (από τον Ιούλιο του 2020 έως και το Φεβρουάριο του 2021) αντί για 3 διμηνιαίες. Ήδη έχουν υποβληθεί 3,2 εκατ. δηλώσεις και σχεδόν 1 στους 3 καλείται να πληρώσει έξτρα φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησε το 2019. Η προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων εκπνέει στις 29 Ιουλίου και η πρώτη δόση θα πρέπει να καταβληθεί έως τις 31 Ιουλίου ενώ η τελευταία έως τις 26 Φεβρουαρίου 2021. Σε 8 ίσες μηνιαίες δόσεις αντί για 6 δόσεις θα εξοφλήσουν και οι επιχειρήσεις το φόρο εισοδήματος. Μάλιστα οι επιχειρήσεις που έγραψαν κέρδη το 2019 θα έχουν φορολογικό όφελος λόγω της μείωσης του φορολογικού συντελεστή από 29% σε 24%.
  • ·Τα φυσικά πρόσωπα που θα επιλέξουν να καταβάλουν εφάπαξ το φετινό φόρο εισοδήματος θα έχουν έκπτωση φόρου 2%. Όσοι έχουν υποβάλει τη φορολογική τους δήλωση και έχουν πληρώσει ήδη εφάπαξ το φόρο που προέκυψε από την εκκαθάριση η ΑΑΔΕ θα υπολογίσει την έκπτωση και θα συμψηφίσει το ποσό με τον ΕΝΦΙΑ ή με άλλη φορολογική οφειλή.
  • ·Ο φετινός ΕΝΦΙΑ θα πληρωθεί σε 6 μηνιαίες δόσεις αντί για 5, από τον Σεπτέμβριο του 2020 έως και το Φεβρουάριο του 2021 Στο μεταξύ τροπολογία για την απαλλαγή από τον ΕΝ.Φ.Ι.Α. μόνιμων κατοίκων νησιών με πληθυσμό κάτω των 1.000 κατοίκων κατέθεσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Χάρης Μαμουλάκης (ν. Ηρακλείου), Νεκτάριος Σαντορινιός (Τομεάρχης Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, βουλευτής Δωδεκανήσου - φωτό) και Νίκος Συρμαλένιος (βουλευτής Κυκλάδων) και 26 ακόμα βουλευτές στο νομοσχέδιο «Πλαίσιο χορήγησης μικροχρηματοδοτήσεων, ρυθμίσεις χρηματοπιστωτικού τομέα και άλλες διατάξεις», το οποίο θα ψηφιστεί την Τρίτη (30-06-2020) στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων.

Τα ανησυχητικά μηνύματα

Πάντως η αγορά είναι εν αναμονή παρεμβάσεων, ενισχύσεων, μεγάλων έργων και προγραμμάτων επιδοτήσεων επιχειρήσεων και νοικοκυριών για να μπορέσει να κρατηθεί η ζήτηση. Κι αυτό γιατί όπως λέγεται από πολλούς φορείς τα χρηματοδοτικά εργαλεία που στήθηκαν δεν «ακούμπησαν» του μικρούς και μεσαίους επιχειρηματίες. Ήδη χτες για «τραγική κατάσταση» στον ελληνικό τουρισμό που εξαθλιώνει τους εργαζομένους του κλάδου έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη συνάντηση του με το προεδρείο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό-Τουρισμό. «Δεν μπορούμε να αφήνουμε ανθρώπους που έχουν να πάρουν εισόδημα από τον περασμένο Οκτώβριο και να πιστεύουμε ότι μπορούν να ζήσουν είτε με 800 ευρώ το τρίμηνο, είτε με ένα επίδομα ανεργίας αλλά και πολλοί και χωρίς αυτό, γιατί υπάρχουν πάρα πολλοί που είναι αόρατοι από τα μέτρα που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση» τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Η αγορά ζητά ουσιαστική παρέμβαση

Πάντως συνολικά η εικόνα στην αγορά είναι υποτονική με τους επαγγελματίες να εκφράζουν μεγάλη αγωνία για το τι μέλλει γενέσθαι. Εφόσον μάλιστα ο τουρισμός φαίνεται να κινείται σε χαμηλά επίπεδα οι ελπίδες επαφίενται στις κρατικές μέριμνες. Μάλιστα με δεδομένο ότι ο τουρισμός κρατά συνολικά την οικονομία σε πολλές περιοχές οι ανάγκες για άμεσες παρεμβάσεις είναι πιο άμεσες.

Γι’ αυτό η κυβέρνηση φαίνεται να επεκτείνει το μέτρο της επιστρεπτέας προκαταβολής και για τον Ιούλιο καθώς είναι το μόνο που μπορεί να δώσει μια ανάσα σε μικρές επιχειρήσεις. Ενδεικτικό είναι το τι ανέφερε πριν λίγες εβδομάδες μιλώντας στο Reporter.gr ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Μισθωτών Περιπτέρων Γιώργος Μάλλιος. Όπως είχε τονίσει η απουσία τουρισμού έχει οδηγήσει πολλά περίπτερα σε αδιέξοδο ζητώντας ενεργές παρεμβάσεις της πολιτείας και για τον κλάδο. «Το πλεονέκτημα που έχουν τα σημεία μας να βρίσκονται τοποθετημένα σε κομβικά σημεία-πιάτσες, όπου συγκεντρώνονται ή διέρχονται πολλοί άνθρωποι, όπως κέντρα των πόλεων, χώροι συγκέντρωσης καταστημάτων εστίασης, εγγύς αρχαιολογικών χώρων και άλλων τουριστικών αξιοθέατων, πολυσύχναστες αγορές κάθε είδους, στάσεις ΜΜΜ, μετρό, δρόμοι με αυξημένη κυκλοφορία αυτοκινήτων, είσοδοι και έξοδοι πόλεων, κλπ, αποδείχθηκε και η "αχίλλειος πτέρνα" μας στην πρωτόγνωρη κατάσταση, που βιώνουμε, καθώς όλα τα παραπάνω έχουν νεκρώσει πλήρως.»

Επίσης αντιπρόεδρος του Φορέα Ανάπτυξης-Τουρισμού Ερεσού, Παναγιώτης Μαντζώρος, μιλώντας στο Σάββατο σε δημοσιογράφους στο περιθώριο συνάντησης με τοπικούς φορείς που είχε οργανώσει στη Λέσβο το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας  του νησιού τόνισε την αναγκαιότητα εκκίνησης δημόσιων έργων ως μοναδικού αναχώματος κατά της ύφεσης με δεδομένη την πτώση του τουρισμού. «υπάρχουν ανάγκες για έργα που θα κινήσουν την αγορά που περνά δύσκολες μέρες αλλά και που θα στηρίξουν την προσπάθεια για βιώσιμη ανάπτυξη του τόπου» τόνισε.

Γιώργος Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 08:58 - 30 Ιουν 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.