ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στο Ταμείο Ανάκαμψης «κρύβεται» η νέα πρόκληση για την Ελλάδα

16:37 - 01 Ιουλ 2020 | Οικονομία
Στο Ταμείο Ανάκαμψης «κρύβεται» η νέα πρόκληση για την Ελλάδα
Ο επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Οικονομία Πάολο Τζεντιλόνι, συμμετείχε διαδικτυακά σε συνέδριο που διοργανώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε συνεργασία με το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) και αναφέρθηκε στους τρόπους με τους οποίους θα λάβει η Ελλάδα στήριξη από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ, που στόχος είναι να συμφωνηθεί στην προσεχή Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 17 και 18 Ιουλίου.

Ο κ. Τζεντιλόνι τόνισε πως η Ελλάδα τα έχει πάει εξαιρετικά καλά τα τελευταία χρόνια στην οικονομία της και υπογράμμισε πως η επόμενη πρόκληση για την ελληνική Κυβέρνηση είναι να εξασφαλίσει όλους τους ευρωπαϊκούς πόρους που θα είναι διαθέσιμοι από την ΕΕ για την οικονομία.

Ο Επίτροπος είπε ότι δεν θα υπάρξει έξτρα εποπτεία για τα κονδύλια από το Ταμείο Ανασυγκρότησης, ωστόσο, είναι ξεκάθαρο πως αυτά θα πρέπει να αξιοποιηθούν στοχευμένα.

"Για την Ελλάδα είναι μία αφορμή για να ολοκληρώσει τις μεταρρυθμίσεις και για να διασφαλίσει την παραγωγικότητα και την οικονομική ανάπτυξη, αλλά και για να υλοποιήσει επενδύσεις οι οποίες θα κάνουν την οικονομία πιο καινοτόμα και ανταγωνιστική", σημείωσε και έφερε ως παράδειγμα την ανάγκη για πρόοδο στο φορολογικό πεδίο. Ανάφερε ακόμα πως πρέπει να αντιμετωπιστούν προκλήσεις στη δημόσια διοίκηση, να επιταχυνθεί το σύστημα της Δικαιοσύνης και να γίνουν παρεμβάσεις στον ενεργειακό τομέα.

Επίσης θα πρέπει να επιταχυνθεί η ψηφιακή μετάβαση σε όλα τα πεδία αλλά και να γίνουν τομές στο κοινωνικό πεδίο, δεδομένης της υψηλής ανεργίας και των προκλήσεων που προκάλεσε το lockdown στην Ελλάδα.

"Θα προσπαθήσουμε να μεγιστοποιήσουμε τις μέγιστες συνέργειες με το πρόγραμμα της μετάπρογραμματικής εποπτείας για να αποφευχθεί επιπλέον επιβάρυνση της κυβέρνησης", είπε.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος για την Οικονομία θεώρησε επίσης πολύ σημαντικό να υπάρχουν δημοσιονομικά περιθώρια και το 2021 για να μην γυρίσει η οικονομία σε μεγαλύτερη ύφεση.

Στο ίδιο συνέδριο μίλησε και ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος τόνισε πως η Ελλάδα θα καταθέσει ρεαλιστικές και συνεκτικές προτάσεις για να διεκδικήσει τα κονδύλια.

Ο υπουργός Οικονομικών παρουσίασε τα μέτρα των 24 δισ. ευρώ και επισήμανε ότι η πιθανή αύξηση τους συνδέεται με την πορεία της κρίσης, αλλά και με το δημοσιονομικό χώρο. Προανήγγειλε μάλιστα ότι τις επόμενες ημέρες - εβδομάδες θα ενημερωθούν οι Ευρωπαίοι εταίροι για το ζήτημα των νέων μέτρων στήριξης.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.