ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σπριντ για νέες χρηματοδοτήσεις με στόχο τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

08:50 - 15 Ιουλ 2020 | Οικονομία
Σπριντ για νέες χρηματοδοτήσεις με στόχο τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις
Με την αγορά να κινείται ασθμαίνοντας, το οικονομικό επιτελείο προωθεί μέσα στον Αύγουστο νέα χρηματοδοτικά εργαλεία για την ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων, ειδικά των μικρών και ΜμΕ που φαίνεται μέχρι σήμερα να έχουν μείνει εκτός νυμφώνος.

Μάλιστα η Αντιπολίτευση και πολλοί φορείς της αγοράς εγκαλούν την κυβέρνηση ότι έχει αφήσει εκτός της πλειοψηφία των επιχειρήσεων. Πριν λίγες μέρες σε εκδήλωση του ΕΕΑ για τον ψηφιακό μετασχηματισμό, ο Νίκος Παππάς, τομεάρχης οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε ότι τα χρηματοδοτικά εργαλεία κρίνονται απολύτως ανεπαρκή για τις ανάγκες της ελληνικής επιχειρηματικότητας. Ενώ πρόσθεσε ότι, με τη «βούλα» της Πολιτείας, το 87% των κλάδων είναι πληττόμενοι, μόνο το 10% των επιχειρήσεων ωφελούνται από τα κυβερνητικά μέτρα.

Πάντως στη νέα φάση χρηματοδοτήσεων αθροιστικά τα ποσά μπορούν να ανέλθουν στο ποσό των 5 δισ. ευρώ. Θα ρεύσουν έτσι έως τα τέλη Αυγούστου, με βάση όσα αναφέρουν πληροφορίες από τα υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης.

Πιο συγκεκριμένα, εξετάζεται να δοθεί το ποσό του 1 δισ. ευρώ σε δάνεια από το ΤΕΠΙΧ ΙΙ μέχρι το τέλος του Ιουλίου. Όπως ανέφερε χθες σε ημερίδα του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου ο υπουργός Ανάπτυξης, θα καλύψει πρόσθετα δάνεια ύψους 1 δισ. ευρώ για όλες τις επιχειρήσεις εκείνες που πήραν μεν έγκριση για το ΤΕΠΙΧ αλλά, φτάνοντας στην τράπεζα, τους είπαν ότι έχουν τελειώσει τα χρήματα. Αυτό θα λυθεί και θα πάρουν δάνεια όλες οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις καθώς άλλωστε το ΤΕΠΙΧ εξ ορισμού απευθύνεται αποκλειστικά σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις με δάνεια έως 500.000 ευρώ. Έτσι, όπως τόνισε ο κ. Γεωργιάδης, δε θα μείνει καμία επιχείρηση από όσες έκαναν αίτηση και εγκρίθηκαν που δε θα πάρει τελικά χρήματα.

Επίσης αναμένεται ένα νέο εγγυοδοτικό πρόγραμμα 3,5 δισ. ευρώ, το (γνωστό 80-20) που έρχεται πιο νωρίς. Ενώ ήταν να ξεκινήσει από Σεπτέμβριο, καθώς η α΄ φάση δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη η υλοποίησή του έρχεται πιο νωρίς. Κι αυτό γιατί τα 2 δισ. από τα 3,5 δισ. που προορίζονταν για μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν ήδη καλυφθεί. Για τον λόγο αυτό, εχθές το υπουργείο Ανάπτυξης έδωσε εντολή στην Αναπτυξιακή Τράπεζα να ανοίξει μέσα στο επόμενο 20ήμερο -από τις αρχές Αυγούστου- και τη δεύτερη φάση του εγγυοδοτικού προγράμματος με επιπλέον δάνεια 3,5 δισ. ευρώ.

Όπως αναφέρεται στη β΄ φάση θα μειωθεί από 1,5 δισ. σε 500 εκατ. ευρώ, το ποσόν το οποίον σχεδιαζόταν να δοθεί για εγγυημένα δάνεια σε μεγάλες επιχειρήσεις, ώστε 1 δισ. ευρώ επιπλέον (συνολικά 3 δισ. αντί για 2 δισ.) να στραφούν αποκλειστικά στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, προκειμένου περισσότερες να λάβουν αρκετές χιλιάδες παραπάνω δάνεια.

Επιπλέον αναμένεται όπως έχει ανακοινωθεί νέα, τρίτη, φάση της Επιστρεπτέας Προκαταβολής με βάση τα στοιχεία πτώσης του τζίρου των μηνών Ιουνίου και Ιουλίου με κύριο στόχο πολύ μικρές επιχειρήσεις και ΜμΕ. Στόχος είναι έως τα τέλη Αυγούστου να έχουν δοθεί σχεδόν 1 δισ. επιπλέον χαμηλότοκα κρατικά δάνεια σε περισσότερες επιχειρήσεις του Τουρισμού ή και άλλες που πλήττονται ιδιαίτερα, με στοχευμένα κριτήρια οικονομικά και γεωγραφικά.

Γιώργος Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 08:55 - 15 Ιουλ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.