ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Νομοσχέδιο «σκούπα» του ΥΠΟΙΚ για φορολογία και προστασία νοικοκυριών

08:14 - 17 Ιουλ 2020 | Οικονομία
Νομοσχέδιο «σκούπα» του ΥΠΟΙΚ για φορολογία και προστασία νοικοκυριών
Σειρά ρυθμίσεων για θέματα φορολογικού ενδιαφέροντος αλλά και μέτρα στήριξης επιχειρήσεων και νοικοκυριών περιλαμβάνει, σύμφωνα με πληροφορίες, το πολυσέλιδο νομοσχέδιο του υπ. Οικονομικών που αναμένεται άμεσα να κατατεθεί στη Βουλή.

Στο εν λόγω σχέδιο νόμου αναμένεται, εκτός απροόπτου, να ενταχθούν και προβλέψεις για τη στήριξη δανειοληπτών που έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση και κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους. Η προστασία λήγει το τέλος του μήνα και η κυβέρνηση είναι σε έντονες συζητήσεις με τους θεσμούς για την διαμόρφωση μιας νέας «ασπίδας» προστασίας. Βέβαια οι θεσμοί έχουν προβάλλει σειρά ενστάσεων με αποτέλεσμα να έχει καθυστερήσει η διαμόρφωση του νέου πλαισίου γα το πτωχευτικό και την πρώτη κατοικία. Έτσι τα χρονοδιαγράμματα πιέζουν καθώς το τέλος του μήνα εκπνέει το υφιστάμενο καθεστώς προστασίας. Δεν αποκλείεται λοιπόν η θεσμοθέτηση παράτασης ώστε να αρθούν πιθανά αδιέξοδα.

Τούτων δοθέντων στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι στο προς κατάθεση νομοσχέδιο «σκούπα» του υπ. Οικονομικών να περάσουν σειρά ρυθμίσεων για τους δανειολήπτες όπως:

- Επιδότηση της δόσης των δανείων ακόμη και ενήμερων δανειοληπτών που ωστόσο έχουν βρεθεί σε δύσκολη θέση. Η επιδότηση των ενήμερων μπορεί να φτάνει και το 90%, ποσοστό που θα αποκλιμακώνεται σταδιακά. Για τους μη ενήμερους αναμένεται να ισχύσουν χαμηλότερα ποσοστά. Επίσης η ένταξη στο καθεστώς θα γίνεται μέσω ειδικής πλατφόρμας της Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους με τη χρήση κωδικών Taxisnet. Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα εξετάζεται η κρατική επιδότηση να ισχύει για με βάση πάντα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια (ακίνητα, καταθέσεις, ομόλογα κλπ). Η επιδότηση της δόσης θα καταβάλλεται απευθείας στις τράπεζες και οι «πληρωμές» θα ξεκινήσουν από Οκτώβριο -καθώς έως 30 Σεπτεμβρίου ισχύουν αναστολές πληρωμών για όσους επλήγησαν από τον κορωνοϊό- ενώ θα διαρκούν έως τον Ιούνιο 2021.

- Κίνητρα για την προσέλκυση συνταξιούχων του εξωτερικού. Ο στόχος είναι να μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα, με αυτοτελή φορολόγηση 7% για το παγκόσμιο εισόδημά τους. Επίσης υπόψη του υπ. Οικονομικών έχει τεθεί και η διαμόρφωση πλαισίου για προσέλκυση συνταξιούχων Ελλήνων πολιτών διεθνών οργανισμών που δηλώνουν φορολογικές έδρες εξωτερικού.

- Αναμόρφωση των τελών ταξινόμησης στα ΙΧ με επιβάρυνση των εισαγόμενων μεταχειρισμένων και κινητροδότηση της ηλεκτροκίνησης.

- Ευνοϊκή φορολόγηση για διανομή μετοχών σε εργαζόμενους, αλλά και κουπονιών για διακοπές έως 300 ευρώ.

- Απαλλαγή από το τέλος επιτηδεύματος για τους αγρότες και μετά την παρέλευση πενταετίας από την ημερομηνία ένταξης στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ.

- Νέα επιτροπή Εξώδικης Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών για συμβιβασμό με έκπτωση 35%-75% στα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις.

Σημειώνεται ότι στα μέτρα στήριξης για τις επιχειρήσεις έχει ήδη εκδοθεί υπουργική απόφαση για το «κούρεμα» των ενοικίων για τουριστικές επιχειρήσεις. Αναμένεται δε η νέα απόφαση για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή (φάση ΙΙΙ).

Στο μεταξύ μ Κοινή Υπουργική Απόφαση, η οποία δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ 2877/Β΄/15-7-2020), παρατείνεται η προθεσμία για την οριστικοποίηση της αίτησης χορήγησης της Επιστρεπτέας Προκαταβολής ΙΙ έως την Τετάρτη, 22 Ιουλίου 2020.

Το Υπουργείο Οικονομικών καλεί τους δικαιούχους που δεν έχουν ακόμα οριστικοποιήσει την αίτησή τους να το πράξουν εντός της νέας προθεσμίας.

Υπενθυμίζει επίσης ότι όσες επιχειρήσεις αποκλείστηκαν από τη διαδικασία, επειδή εκ παραδρομής δεν υπέβαλαν δήλωση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, παρότι δήλωσαν έως τις 26.6.2020 τα στοιχεία εσόδων τους στη σχετική εφαρμογή της πλατφόρμας “myBusinessSupport”, πρέπει να υποβάλουν εκ νέου αίτηση έως τις 22.7.2020.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), 88.952 επιχειρήσεις έχουν ήδη οριστικοποιήσει, μέσω της πλατφόρμας “myBusinessSupport” (www.aade.gr/mybusinesssupport), την αίτηση χορήγησης της ενίσχυσης.

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.