ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Επεκτατική πολιτική η συνταγή τώρα για την οικονομία

18:54 - 21 Ιουλ 2020 | Οικονομία
Επεκτατική πολιτική η συνταγή τώρα για την οικονομία
Ιδιαίτερα θετική χαρακτήρισαν την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το Ταμείο Ανάκαμψης οι ομιλητές της διαδικτυακής συζήτησης που διοργάνωσε το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών -IOBE από κοινού με το Konrad-Adenauer-Stiftung (KAS) in Greece & Cyprus υπό το συντονισμό του δντη του ΙΟΒΕ κ. Ν. Βέττα, με θέμα «Η ελληνική οικονομία και το ευρωπαϊκό περιβάλλον: (νέα) κρίση και ευκαιρίες» στο πλαίσιο της σειράς "Trends in the European Economy and the prospects for Greece in a post Covid-19 world”.

Ο Luis de Guindos, Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο Γιάννης Στουρνάρας, Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος και ο Χρήστος Σταϊκούρας, υπουργός Οικονομικών επισήμαναν τους υψηλούς συμβολισμούς της χτεσινής απόφασης για την πορεία της διαχείρισης της κρίσης αλλά και το πόσο σημαντικό είναι ότι «πέφτουν στο  τραπέζι ποσά από την ΕΕ που αθροιστικά φτάνουν το 1,3 τρις» παράλληλα με τις δράσεις νομισματικής πολιτικής που εδώ και μήνες υλοποιεί η ΕΕ.

Όλοι πάντως οι ομιλητές επισήμαναν ον υψηλό δείκτη αβεβαιότητας που έχει η συγκυρία τονίζοντας την ανάγκη να αποτελέσει ευκαιρία για καλύτερο συντονισμό στο πεδίο της οικονομικής πολιτικής των κρατών μελών και για ενδυνάμωση της τραπεζικής ένωσης. Ιδιαίτερα στην ανάγκη ενίσχυσης  σε βραχυπρόθεσμη των πολιτικών δημοσιονομικής επέκτασης στάθηκαν οι κκ de Guindos και Στουρνάρας ενώ σημείωσαν ότι στη συνέχεια με το πέρας της πανδημίας η μετάβαση στην κανονικότητα θα πρέπει να γίνει σταδιακά. Το βίντεο με ολόκληρη τη συζήτηση ΕΔΩ

«Το επίπεδο αβεβαιότητας είναι μεγάλο. Η πορεία της πανδημίας είναι άδηλη π.χ. στον υπόλοιπο κόσμο φαίνεται να εξαπλώνεται. Πάνω από το 10% η πτώση του ΑΕΠ παγκοσμίως. Οι εξελίξεις στην αγορά εργασίας είναι ένα άλλο σημείο ενδιαφέροντος. Η εκτίμησή μας είναι ότι θα μειωθεί ότι κατά 10-13% η απασχόληση. Επίσης θα καταγραφεί πτώση της ζήτησης» τόνισε ο Luis de Guindos, Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας προσθέτοντας ότι  «υπήρχε ήδη από πριν μια ανησυχία για την κερδοφορία των τραπεζών. Έτσι και μετά την πανδημία είναι ακόμη πιο επίκαιρο το να μειώσουν τα κόστη τους οι τράπεζες» . Επίσης στάθηκε στο θέμα των ανισοτήτων που φέρνει η κρίση. «Υπάρχει ένα θέμα ανισοτήτων. Πχ. με την ψηφιακή πρόσβαση. Υπάρχουν διαφορές από νοικοκυριό σε νοικοκυριό στην πρόσβαση που πλέον είναι συστατικό στοιχείο. Σε σχέση με τις εθνικές επιδόσεις, η  Ελλάδα τα πήγε πολύ καλά. Με το τι θα γίνει από δω και μετά στην οικονομία , όμως, έχει αυτό έχει να κάνει και με τα δημοσιονομικά περιθώρια κάθε κράτος. Π.χ. η Γερμανία έχει περιθώρια μεγάλα και γιαυτό η χτεσινή απόφαση είναι σημαντική για όλους. Το βασικό από χτες είναι ότι απλώνεται χέρι βοηθείας σε όσους δεν μπορούν. Είναι μεγάλο το πακέτο. Μεγαλύτερο από το αντίστοιχο του 2010. Αν τα βάλεις όλα τα εργαλεία μαζί είναι ένα σημαντικό ποσό» τόνισε υπογραμμίζοντας ότι «σε βραχυπρόθεσμη βάση η οικονομική πολιτική θα πρέπει να είναι επεκτατική. Όταν περιοριστεί θα πρέπει να εστιάσουμε στην βιωσιμότητα των δημοσιονομικών. Αλλά μέχρι τότε θα πρέπει να στηριχθεί η οικονομία. Πρέπει, επίσης, στο άμεσο μέλλον να δούμε το θέμα της ευρωπαϊκής τραπεζικής ένωσης.»

«Θα πρέπει να υπάρξει μια αργή επιστροφή στην κανονικότητα των βιώσιμων δημοσιονομικών. Δε θα πρέπει να βιαστούμε. Δεν έχουμε στοιχεία για αύξηση του πληθωρισμού. Δε θα πρέπει να ανησυχούμε. Είναι και πάλι επαναλαμβάνω πολύ σημαντική η απόφαση χτες» προσέθεσε και ο Γιάννης Στουρνάρας.

Ο Χρήστος Σταϊκούρας, Υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι η ΕΕ για το Ταμείο Ανάκαμψης έλαβε μια από τις πιο ελπιδοφόρες και φιλόδοξες αποφάσεις της. «Ήδη η ΕΕ έχει ενεργοποιήσει μια σειρά από εργαλεία (Sure, ελαστικοποίηση δημοσιονομικών κριτηρίων κτλ). Σε αυτό ήλθε να προστεθεί και η φιλόδοξη και δίκαιη απόφαση του Συμβουλίου για το Ταμείο. Το αθροιστικό ποσό των 1.3 δισεκ ευρώ είναι κάτι που πριν μήνες πολλοί δε θα περίμεναν» σημείωσε και προσέθεσε:
 
«Είμαστε έτοιμοι για την καλύτερη δυνατή χρήση των πόρων του Ταμείου και να προωθήσουμε ένα σχέδιο μεταρρυθμίσεων. Ήδη πριν από την πανδημία είχε μια ισχυρή ανάπτυξη. Μετά την έκρηξη της πανδημίας πήραμε μια σειρά από τεκμηριωμένα μέτρα ύψους 24 δισεκ ευρώ για την στήριξη της κοινωνίας και οικονομίας.

Παράλληλα εμείς προωθούμε μιας σειρά από σημαντικά μέτρα στο τελευταίο νομοσχέδιο. Επίσης έχουμε δρομολογήσει μια σειρά από διαδικασίες για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων, την προώθηση επενδύσεων και ιδιωτικοποιήσεων (Ελληνικό, λιμάνια)» σημείωσε. Επιπλέον ο υπουργός Οικονομικών παραδέχτηκε ότι «ο ύψος του χρέους και η βιωσιμότητα αναμφισβήτητα θα επηρεαστούν «Βέβαια το προφίλ του Ελληνικού χρέους είναι πολύ καλύτερο από άλλα κράτη μέλη. Σε σχέση με τις τράπεζες, δε,  οι προκλήσεις είναι μπροστά. Είμαστε ανοικτοί σε καινοτόμες και βιώσιμες λύσεις» ανέφερε τονίζοντας ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν «μειώσει τα κόκκινα δάνεια κατά 46%»

Ο Γιάννης Στουρνάρας, Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος ανάφερε ότι «υπάρχουν εξελίξεις που μας επιτρέπουν να αισιοδοξούμε. π.χ. Το Ταμείο, η πορεία της διεθνούς οικονομία, η ύπαρξη ενός κινήτρου σε παγκόσμιο επίπεδο να αντισταθούμε στην ύφεση. Η ΕΚΤ έκανε πρώτη πολύ σημαντικά πράγματα. Η ΕΚΤ τροφοδότησε ποσά 1,3 τρις και σε αυτό έρχεται να προστεθεί και ένα ανάλογο ποσό της ΕΕ μετά τις χτεσινές αποφάσεις.»

«Η Ελλάδα ευνοήθηκε πολύ από τα εργαλεία της ΕΚΤ» προσέθεσε και τόνισε ότι  «στην Ελλάδα καταβάλαμε έντονη προσπάθεια για την σταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος  με τις Ελληνικές τράπεζες να έχουν κάνει μεγάλη πρόοδο τα τελευταία χρόνια.

Ωστόσο είναι δύσκολο σε επίπεδο ΕΕ να δούμε το τι θα γίνει στο τραπεζικό σύστημα. Η εξέλιξη της πανδημίας, η μετάθεση πληρωμών είναι κάποιοι βασικοί παράγοντες.

Μια νέα πάντως γενιά κόκκινων δανείων αναμένεται να δυσκολέψει την προσπάθεια των Ελληνικών τραπεζών να «καθαρίσουν» τους ισολογισμούς τους.

Δουλεύουμε το σχέδιο για μια Εταιρία Διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων ώστε παράλληλα να βοηθήσουμε την προσπάθεια αυτή.

Πάντα όμως μέσα από την κρίση υπάρχουν ευκαιρίες. Κι εδώ υπάρχουν ευκαιρίες για προώθηση της τραπεζικής ένωσης, την εναρμόνιση των νομοθεσιών κι την αποφυγή μελλοντικών κρίσεων» είπε ο διοικητής της ΤτΕ προσθέτοντας:

«Είμαστε σε στενή επαφή με το ΥΠΟΙΚ για το τραπεζικό σύστημα. Έχουμε προωθήσει μια σειρά από νομοθετικά εργαλεία, κουλτούρα πληρωμών έχει βελτιωθεί. Το θέμα είναι να μην καλλιεργήσουμε και πάλι κάτι τέτοιο. Υπάρχουν δυο προβλήματα, το ένα είναι τα κόκκινα δάνεια, και το άλλο είναι το tax credit, ο αναβαλλόμενος φόρος που προσπαθούμε να λύσουμε.»

Γιώργος Αλεξάκης
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.