ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η Fitch «μιλάει» για την ελληνική οικονομία

08:05 - 24 Ιουλ 2020 | Οικονομία
Η Fitch «μιλάει» για την ελληνική οικονομία
Την προγραμματισμένη αξιολόγησή του για την Ελλάδα, δίνει την Παρασκευή ο οίκος Fitch, χωρίς να υπάρχουν ενδείξεις... εκπλήξεων (ευχάριστων ή δυσάρεστων).

Όλο το προηγούμενο διάστημα οι εκτιμήσεις των αναλυτών θεωρούν δεδομένο πως ο οίκος αξιολόγησης θα διατηρήσει στα ίδια επίπεδα την Ελλάδα και τις προοπτικές της οικονομίας της.

Θυμίζουμε πως τον Απρίλιο υποβάθμισε το outlook της ελληνικής οικονομίας ο οίκος αξιολόγησης Fitch, διατηρώντας ωστόσο την αξιολόγηση σε BB. Αυτή η υποβάθμιση είναι αρκετή εκτιμούν αναλυτές και δεν περιμένουν κάτι διαφορετικό την Παρασκευή.

Η εκτίμηση αυτή ενισχύθηκε ακόμη περισσότερο μετά την έκθεση της Fitch για τη χώρα μας την περασμέννη Δευτέρα (20/7), που είναι παρόμοια με αυτή του Απριλίου. Στην έκθεση δεν υπήρχαν ιδιαίτερες μεταβολές στις προβλέψεις.

Ο οίκος περιμένει ύφεση 8,6% το 2020 (από 8,1% τον Απρίλιο) στην Ελλάδα. Αναμένει επίσης πως το ισοζύγιο της γενικής κυβέρνησης θα καταγράψει έλλειμμα 7,0% το 2020 από πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ το 2019, ενώ και το πρωτογενές ισοζύγιο θα εμφανίσει έλλειμμα μετά από τέσσερα συνεχόμενα έτη πλεονασμάτων. Επιπλέον, εκτιμά πως το  έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών θα διευρυνθεί σημαντικά, στο 6,7% του ΑΕΠ από 1,4% το 2019, λόγω των περιορισμένων αφίξεων τουριστών. 

Σε ό,τι αφορά το χρέος, η Fitch εκτιμά πως θα βρεθεί στο 195,2% του ΑΕΠ φέτος, ενώ το 2021 θα υποχωρήσει στο 187,1%. Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι θα παραμείνει πολύ υψηλό, υπάρχουν παράγοντες που στηρίζουν τη βιωσιμότητά του.

Με βάση τα παραπάνω, αναλυτές εκτιμούν πως ο Fitch ουσιαστικά προαναγγέλλει πως δεν θα αλλάξει την εκτίμησή του για την ελληνική οικονομία, ούτε αρνητικά, ούτε θετικά.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.